Божидар Лукарски: Управляващите правят преразпределение на сферите си на влияние

30.11.2013

Insert thumb„Управляващите от БСП и ДПС се събраха на Боровец, за да преразпределят сферите си на влияние. За тях най-важното е да запазят властта на всяка цена”. Това заяви председателят на СДС Божидар Лукарски на пресконференция в Стара Загора. На нея присъстваха и зам.-председателят на партията и кмет на Община Карлово - д-р Емил Кабаиванов, както и местният лидер Иван Стаев. Лукарски оповести пред журналистите, че в града ще се проведе заседание на Националния съвет на Съюза на демократичните сили, на което ще бъдат обсъдени актуални политически теми като липсата на енергийна стратегия на страната, забавянето на проектозакона за нов изборен кодекс и отношението на СДС към изготвения от управляващите бюджет за следващата година.

Зам.-председателят на СДС  и кмет на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов коментира наболялата тема с претенциите на Главно мюфтийство за собствеността на джамии и имоти в някои градове. Той съобщи, че кметове на над 10 общини в България с обща позиция по повод създалата се ситуация. „Вчера проведохме среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, този на Пловдив Иван Тотев и заместник кметът на Кюстендил. В контакт сме с колегите от Добрич, Ямбол, Дупница, Самоков, Монтана, Видин, Враца и Благоевград. Всички сме засегнати, защото става дума за български територии, в централните части на нашите градове, за имоти и сгради, които са публична общинска или смесена-публична държавна и публична общинска собственост. Тя принадлежи на всички и няма как едно вероизповедание да пожелае да си я вземе под какъвто и да било предлог", обясни Емил Кабаиванов. Той подчерта, че в СДС са патриоти и независимо дали става въпрос за случаи в Карлово, Стара Загора, Пловдив, Кюстендил или който и да е друг град позицията е една, че няма доказано първоприемственост между Главно мюфтийство и действащите тогава Вакъфски настоятелства.

Кабаиванов подчерта, че се очаква следващата седмица кметовете на засегнатите градове да предстаавят обща позиция, която ще определи отношенията им исковете на Главно мюфтийство и по подготвените, но не внесени промени в Закона за вероизповеданията. Защото ако този закон бъде приет нещата ще станат още по-лоши”, обобщи карловският градоначалник.

От СДС не пропуснаха да коментират и случая с неизплащането на заплати в "Ремотекс". "Ние сме възмутени как може държавата да не направи нищо по отношение на тези хора", каза местният лидер на партията Иван Стаев.

"Ние подкрепяме позицията, която синдикатите предлагат за криминализиране на работодатели, които не изплащат заплати. Но тук навлизаме в една друга борба между трудово и наказателно правораздаване. Много добре звучи, но не считам, че ще може да се постигне", допълни Лукарски.

 


Tags: Божидар Лукарски, Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 01.02.2017

Божидар Лукарски: Реформато...

Реформаторският блок (РБ) ще влезе в новия парламент, прогнозира пр...

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.10.2015

Текстовете на наградените е...

thumb 08.07.2015

Божидар Лукарски: Всяка реф...

Всяка реформа се прави с общи усилия и консенсус, затова моят апел,...

thumb 21.02.2015

Божидар Лукарски: Стабилнос...

Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС във връзка с оце...

thumb 19.11.2014

Божидар Лукарски: Не смятам...

Интервю за БНТ с министъра на икономиката и председател на СДС Бож...

thumb 07.11.2014

Божидар Лукарски: Основният...

Това заяви при встъпването си в длъжност новият министър на икономи...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...