Пресконференции

Божидар Лукарски: Стабилност сме постигнали, но трябва да натиснем педала за постигането на реформите

21.02.2015

Insert thumbСтабилност сме постигнали, но трябва да натиснем педала за постигането на реформите. Това каза министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски във връзка с оценката 4.5, която си постави Реформаторският блок за първите 100 дни от управлението на правителството.

Стабилност на управлението, консолидация на Реформаторския блок и управляващото мнозинство и ускоряване на реформите са ключовите думи от двудневната реформаторска координационна среща на депутатите, министрите и техните екипи в Поморие, в рамките на която те дадоха пресконференция.

По време на брифинга министър Лукарски заяви, че сериозен ефект по отношение на гръцките инвестиции в България не се усеща. „Усеща се по отношение на западните инвестиции, включително американските. Има все повече интерес поради нестабилната ситуация в Гърция към България”, подчерта Лукарски.

„България се оформи през последните няколко месеца като един остров на стабилност на Балканския полуостров и поради тази причина има доста заявления на много западни инвеститори, които досега са и инвестирали основно в Гърция, да преместят своя инвестиционен интерес към България. Ситуацията в Гърция независимо от това, как се отразява тя на гръцкия народ и на ЕС, по наши първоначални данни ще се отрази положително на инвестиционния процес в България”, допълни той.

По време на срещата стана ясно, че според Реформаторския блок опозицията е предприела тежка лъжовна кампания срещу правителството относно предлагането на рефинансиране на нов дълг в размер на 16 млрд. лева.

Чуждестранните инвеститори усещат прогнозируемост и стабилност в България, заяви Лукарски. По думите му инвеститорският интерес е налице след година и половина събуждане. „От многобройни ми срещи със западни инвеститори, с камарите на чуждестранните фирми в България и посланиците всички казват, че усещат стабилност и че избягалите от България имат интерес да се върнат, а тези, които досега не са дошли – усещат стабилността”, подчерта Лукарски.

„Прогнозируемостта на средата е благоприятна за развитието на инвестиции. В момента чуждестранните инвеститори усещат такава прогнозируемост и стабилност в България”, посочи той.

„В рамките на тези 100 дни Министерството на икономиката реши един изключително важен казус, който бавеше своето решение повече от две години и половина. Става дума за казуса „Кльостер“ – „Цемеко", благодарение на който Държавната германска агенция за експортно застраховане вече ще издава гаранции на немските инвестиции в България”, обясни министър Лукарски. Според него, това ще отпуши немските инвестиции в България. „Понеже Германия е била дълго време на първо място по инвестиции, а последните две години поради този проблем, спадът на целия инвестиционен поток към България се дължи именно на спада на немските инвестиции. Тези инвестиции ги очакваме и смятам, че ще бъдат доста сериозни през тази година”, каза още Божидар Лукарски.


Tags: Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 10.04.2018

Участие на Божидар Лукарски...

10 април, вторник, от 19.40 часа

thumb 02.04.2018

Божидар Лукарски в ефира на...

На 3 април /вторник/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участ...

thumb 22.03.2018

Участие на Божидар Лукарски...

На 23 март от 07.40ч. председателят на СДС Божидар Лукарски ще учас...

thumb 22.03.2018

Участие на Божидар Лукарски...

На 23 март от 07.40ч. председателят на СДС Божидар Лукарски ще учас...

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...

thumb 06.11.2017

Божидар Лукарски: Обединени...

Обединението на Христо Иванов не е дясно, категоричен бе председате...