Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Националната конференция на СДС

13.05.2017
Уважаеми делегати на 22-рата Национална конференция на Съюза на демократичните сили,
 
Приятели,
 
Обръщам към всички Вас, които сте в тази зала, към всички седесари, които не са делегати на конференцията, но очакват нейните решения, към демократите, които не забравиха синята идея през годините, въпреки трудностите и разочарованията! 
 
Аз Ви дължа една огромна благодарност за всичко, през което преминахме заедно! Без Вас, СДС отдавна нямаше да го има! СДС не е ръководството, не е дори и сградата, макар че тя е символ! 
 
Душата на СДС е в структурите на партията, в хората, за които трите букви продължават да олицетворяват демокрацията, разграждането на тоталитарната система, отстояването на пътя към Европа и НАТО. Все неща, около които СДС успя да обедини българите и да ги поведе по този път преди 27 години!
 
Освен благодарност, искам да Ви поискам и извинение за това, че ние, лидерите, не успяхме да съхраним обединението вдясно. Не надмогнахме личното си его и забравихме горчивите уроци на разделението през годините.  
За провала на десните коалиции на изборите са виновни всички лидери!  Ние, в СДС, подадохме ръка на напусналите Реформаторския блок, но може би не бяхме достатъчно настоятелни. 
 
Тези, които не приеха подадената ръка, се заблудиха, че сами могат да представляват интересите на повече от 300 000 десни избиратели.  
И какво постигнахме?!  Разпиляхме вота на хората и те останаха непредставени в българския парламент!
 
Но когато говоря за вината на лидерите в РБ, няма да подмина и моите грешки като председател на СДС. 
 
Преди четири години за мен беше голяма чест и отговорност да застана начело на най-старата демократична партия в България, която промени хода на историята след комунистически режим.  Моята мисия беше да върна СДС на мястото, където му се полага – в законодателната и изпълнителната власт, за да реализираме нашите идеи и политики. 
 
За мен пътят беше ясен – обединение на десните сили и общи действия за промяна на България към добро! Успехът, който постигнахме в коалиция „Реформаторски блок“ на парламентарните избори през 2014 година и на местните избори през 2015 година показа, че тази стратегия е правилната. 
 
За първи път от 2001 година, СДС беше представена не само в парламента, но и в различни нива на изпълнителната власт. Аз, като лидер на СДС, поех поста на икономически министър и отдадох голяма част от времето и потенциала си да постигна високи резултати в областта, за която бях отговорен. 
 
Защото тези резултати нямаше да бъдат само мой успех, а и  успех за СДС. Смея да твърдя, че представянето на СДС в изпълнителната власт в мое лице, и в лицето на колегите  по различните нива и институции, беше достойно и ефективно. 
 
Отдаден на работата в икономическия сектор обаче, не успях да обърна достатъчно внимание на структурите на партията, да пътувам повече из страната, да се срещам със седесарите и да чувам от първо лице какви са според тях проблемите в партията и в Реформаторския блок. 
И това е моята основна грешка в последните години. Отчитам я и Ви моля за прошка!
 
Аз съм длъжник на структурите и, ако получа отново доверието Ви, ще говоря за бъдещето на СДС повече на срещи из страната, отколкото в залата на 6-тия етаж на „Раковски“ 134!
 
А бъдещето на СДС е основната тема, основната емоция, която вълнува всеки един от нас в този момент. Всички сме разочаровани от лошия резултат на изборите, но разочарованието не трябва да прераства в отчаяние. Ние сме партия с традиции и структури. Не сме отстъпвали през годините от основните ни каузи и идеи. СДС е, и винаги ще бъде, символ на свободата и демокрацията.  Да, сега сме в трудно положение, както всички останали партии вдясно, които останаха извън  парламента. Но не трябва да се поддаваме на емоциите и да прибързваме с решения как и с кого да продължим оттук-нататък! Нека внимателно да обмислим какви ще бъдат нашите стъпки, да се събираме по-често, да обменяме мнения и идеи.  Според мен, добре е да свикаме през есента нова, програмна конференция, на която спокойно и от дистанция на времето да подготвим стратегията си за развитието на СДС и идеите си за дясно обединение.  
 
Това не означава, че в следващите месеци трябва да изпаднем в летаргия. Напротив! 
 
СДС има задача да започне работа по създаването на Българска национална доктрина, която предложихме в програмата на Реформаторския блок за последните избори. Както през 90-те години синята партия начерта обединителната кауза ЕС и НАТО, сега трябва да бъдем движещата сила за постигане на съгласие около националните приоритетите за следващите десетилетия. 
Днес каузата ЕС и НАТО е изпълнена, но държавата няма дългосрочна стратегия, която да обединява политическите сили и гражданите. 
И аз предлагам това да се превърне в новата мисия на СДС! 
Национална политика може да се прави и извън парламента и ние ще търсим диалог и подкрепа от всички, които споделят нашите идеи. Ще привлечем съмишленици не само от политическите сили, но и от гражданите, които искат да се включат в работата по националната доктрина. Трябва да предложим на българското общество визия за една модерна и богата държава. Това е смисълът на съществуването на всяка политическа партия!
 
Уважаеми делегати, 
Днес ние трябва да изберем ново ръководство на СДС, но много по-важно е да чуем какво мисли всеки от Вас, който иска да говори на този форум. Знам, че разговорът няма да бъде лек. И не очаквам да сложим розовите очила, а да бъдем реалисти. Но искрено вярвам, че ще излезем още по-сплотени от тази зала. 
 
Защото това не са първите трудности, през които преминава СДС. И както казах и в началото, партията я има, защото Ви има вас! 
Защото макар за много неща да мислим различно, едно нещо винаги ще ни обединява. И това е, че продължаваме да вярваме в СДС! 
 
Докато вярата ни е жива, СДС ще го има! 
Да си пожелаем ползотворна работа и сплотеност! Защото само, когато усилията са общи, а посоката, в която гледаме – една, идва и успехът!
Благодаря Ви и САМО СДС!!! 

Tags: СДС, Божидар Лукарски, реч, 22 Национална конференция

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...