Емил Кабаиванов: Как разединители ще обединят дясното

03.04.2013

Insert thumbЗащо синята идея е орисана да се разкъсва от раздори? Предизвестен ли бе разводът на Надежда Нейнски, Мартин Димитров и Иван Костов? Имат ли място "старите муцуни" в СДС? И защо лидерът на сините не иска да е депутат? "Стандарт" разговаря с Емил Кабаиванов.

- Г-н Кабаиванов, днес "Синьо Единство" и ДСБ се разведоха, защото не се разбраха кой да влезе в депутатските листи и кой да води коалицията. А пък вие от СДС призовахте техните симпатизанти да ви подкрепят. Очаквате ли това да се случи?
- Преди няколко месеца, когато бяха заявени намеренията от "Единство" и ДСБ за общ проект, ние заявихме сериозни съмнения, че може да се получи нещо сериозно и трайно като формация. Не заради друго, но заради това, че за да има стабилност в една политическа формация, трябва да има общи цели и идеи. ДСБ е личен проект на Иван Костов и между "Единство" и ДСБ я няма спойката, която може да създаде един стабилен политически проект. Според мен искаха да създадат някакво впечатление за обединение. А това по-скоро бе желание за лично съхранение на някои политици, които играха противоречива роля по време на прехода. Просто искаха да прескочат четирипроцентовата бариера и да бъдат отново в парламента. Още в началото казах, че не може разединители да обединяват дясното.

- Как смятате да си върнете избирателите, които повярваха на "Единство" и Костов?
- СДС започна нещо сериозно като градеж. Ние започнахме да връщаме формата на Съюза на демократичните сили от 90-те години. Но при нас на първо място са идеите и принципите. И след това е кой ще представлява формацията в парламента. Естествено, когато се съберат няколко партии, се изисква усилие от всички и разумни малки компромиси. Но когато има разбирателство и се върви в обща посока, нещата се получават. Аз съм убеден, а и все повече от десните избиратели ще се убеждават в това, че около СДС като стабилна дясна формация все повече ще се събират и други. За да се създаде наистина този десен субект, който ще има трайно присъствие и в следващите парламенти, и в политическия живот на България.

- Колко трайно присъствие - колко депутати ще вкарате в следващото Народно събрание?
- Социолозите са доста пестеливи по отношение на СДС. Но това е по няколко причини - някои от тях правят изследвания, които са поръчани от наши конкуренти. Така че не се учудвам. Очакванията са ни не като брой депутати, защото това зависи от избирателната активност. Нашето очакване е да имаме сериозно присъствие в парламента, а това зависи от вота на българските граждани.

- Защо отказахте да водите листа?
- Защото изпълнявам един мой ангажимент, който поех още преди избирането ми за председател на СДС. Не съм искал да ставам депутат. И за мен не е било никога фикс идея това. Аз имам достатъчно голяма отговорност и като председател на СДС, и като кмет на Карлово. И в този момент мисля, че е по-полезно и за партията, и за града да бъда председател, без да се кандидатирам за народен представител.

- Разочаровано ли е СДС от решението на ЦИК - вече два пъти - да не уважи молбата ви да имате представители в СИК и РИК?
- По-скоро сме сериозно амбицирани да търсим справедливостта, защото решението на ЦИК тотално нарушава смисъла на Избирателния кодекс и е крайно несправедливо. Ние поискахме петте партии, които учредиха Синята коалиция 2005 г., да получат равни квоти в РИК. ЦИК лиши СДС, Обединени земеделци, Радикалдемократи и Социалдемократи от членове на СИК и РИК. И де факто даде цялата квота на ДСБ. Това нито е законно, нито е справедливо.

- Но те ви поканиха - нали казаха, че можете да предложите свои членове?
- Никога не е имало такава покана. За разлика от тях ние не сме искали да ги лишаваме от квота. Искахме справедливо разпределение. ЦИК всъщност даде цялата квота на ДСБ и чрез нелегитимното представителство на Мартин Димитров. Ние ще водим борба в съдебните институции докрай, за да възстановим справедливостта. Защото това сега ни се случва на нас, на другите избори може да се случи на друга партия. Обжалваме решението на ЦИК във ВАС. Уведомили сме ЕНП, както и посланиците на страните членки на ЕС и ОССЕ.

- В БСП и ГЕРБ се чистят от старите лица. При вас обаче идва Евгений Бакърджиев, с когото подписахте споразумение за общи действия...
- Той е член на БДС-Радикали. Той не е председател. Ние няма да откажем никаква помощ, стига тя да не е свързана с желание за присъствие в депутатски листи или някакъв друг начин на овластяване. Ние направихме този процес на прочистване още преди шест месеца. А пък другите големи партии има с години да се чистят.

- Тоест - Евгений Бакърджиев не иска да става депутат?
- Нашите партньори са БДС-Радикали.

- Стефан Софиянски заяви, че иска да си върне членството в СДС. Случи ли се това?
- Не до момента. Принципно ние няма да откажем на никого, който иска да се върне като редови член на СДС. С изключение на хората, които са работили против СДС. Или пък имат проблем с личния авторитет и морал. Има областни и заместник-областни управители, които се върнаха при нас.

- Натъкмихте ли вече депутатските листи?
- До четвъртък ще бъдем готови с пълния състав и ще ги регистрираме в срок. Следващата седмица ще направим представяне на депутатите и откриване на кампанията. Кандидатите ни трябва да бъдат авторитетни хора, да имат висше образование. Да имат личен авторитет, за да могат да представляват гражданите. Не трябва да бъдат сътрудници на ДС, да не са свързани с приватизационни сделки, в които има съмнения за нечестност. И да са замесени в корупционни схеми.

- Страхувате ли се, че в СДС ще има политически номади? Вашата група вече няколко парламента се разпада.
- Това е, защото СДС не е личен проект, не е лидерска и командирска партия. Има хора с различни мнения. Ще мотивираме депутатите, като създадем един екип, един отбор. Политиката е отборна игра, не е индивидуална. Тези процеси сега в парламента не са случайни. Колегите, които напуснаха СДС, или тези, които изключихме, се надяваха да бъдат в листите на ДСБ. Сега са измамени, но това си е техен проблем. Ние ги предупредихме още тогава, че това ще се случи. Но те не ни повярваха. Сега предполагам, че горчиво съжаляват. Но всеки сам си решава съдбата.

- Днес шефът на "Единство" Христо Панчугов обяви, че няма да правят крачка към СДС, тъй като е ясно, че вие не сте демократи?
- Много куриозно изказване, въпреки че Христо Панчугов има образование, но няма политически поглед върху нещата. Факт е, че те искаха да се присъединят към един личен проект, който е ДСБ. Командирска партия. Те изобщо не търсят демократична среда, а оцеляване и подреждане на депутатски листи. А пък те и да искат да се върнат в СДС, особено няколко хора, няма да ги приемем, защото те вдигнаха ръка срещу партията, която ги е направила хора. Сигурен съм обаче, че в "Единство" има искрени седесари, които бяха заблудени от ръководството на "Единство", че уж се прави някакво обединение в дясното. Истината е проста - ръководството искаше да бъде в листите на ДСБ. Не получи места и шумно обяви, че няма да се прави обединение. Редовите членове на "Единство" са добре дошли в СДС, ако не са работили срещу нас.

- Виждате какво става в партията на Меглена Кунева - доста хора напускат заради парашутисти кандидат-депутати...
- Не е само заради листите. Партията е формация, която се създаде в насипно състояние, направиха опит да бъдат купени десни политици от различни партии. Опитаха да покажат, че ние не сме десни. Всъщност зад този проект се вижда, че стои финансиране - виждате какви лъскави офиси и реклами имат. Но няма идея. След като гражданите не желаят да се представляват от Кунева...

- Кой е най-големият ви конкурент вдясно?
- ГЕРБ.

- Бихте ли направили коалиция с тях след изборите?
- Ако трябва да избираме следващо дясно или ляво управление, ние сме дясна партия. Имаме си ценности и ще работим за ново дясно управление на България.

- Ще имате ли своята Станка Златева за водач на листа като ГЕРБ?
- Листите още не са ни готови, но голяма част от водачите ни са от гражданска квота или лица, които не са участвали досега в управлението. Да сложиш едно известно лице да води, когато той има спортни успехи, не е достатъчно, за да гарантираш добра работа в следващия парламент. Това, че има успех в спорта, не значи, че ще има и в политиката. Защото това е черна работа. Прожекторите в един момент светят доброжелателно, в друг светлините са студени.


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 12.05.2013

Председателят на СДС д-р Ка...

Гласувах за свободна, демократична и преуспяваща България. Това каз...