Емил Кабаиванов: Сега нашата основна задача е посланията ни да стигнат до повече хора

03.04.2013

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС за предаването на Българска национална телевизия, "Денят започва".

 

Водещ Марио Гаврилов: Сега отново се потапяме към проблемите на ежедневието. Оттук насетне до 12 май, разбира се, политиката и предстоящите парламентарни избори ще ни вълнуват. Това е темата, по която сме поканили нашия следващ гост - председателя на СДС Емил Кабаиванов. Добро утро, г-н Кабаиванов.

 

Водещ Явор Стаматов: Добро утро.

 

Емил Кабаиванов: Добро утро.

 

Водещ М. Гаврилов: С какви очаквания влиза вашата коалиция в изборите, тъй като социологическите проучвания не отчитат много насърчителни тенденции за синята партия?

 

Ем. Кабаиванов: На фона на скандалите в социологията и на доста различните прогнози, които виждаме, ние не разчитаме чрез социология да влезем в следващия парламент, а като покажем една стабилност, ясни послания и да кажем какво искаме да променим, за да може десният избирател да гласува за нас и не само десният, а този, който иска в България да се живее по-добре и по-нормално. На фона на процесите в други проекти, които не се състояха, на фона на това, което се случва във формации, които заявиха себе си десни, имам предвид ДСБ "Единство", Кунева, ние стоим стабилно, при нас има доверие между партньорите в рамките на Съюза на демократичните сили и сега нашата основна задача е посланията ни да стигнат до повече хора, т.е. да кажем какво ще направим, като влезем в следващия 42-и парламент.

Това какво ще направим се диктува от проблемите на деня и аз искам да започна от това кои са най-сериозните проблеми в момента. Не само защото хората, които излязоха на улицата, ни казаха, защото ние ги виждаме като такива. На първо място, трябва да задвижим икономиката. Това всички го казват. Аз обаче искам да кажа ние как го виждаме като мерки. Държавата и общините трябва да се разплатят с бизнеса, за да може хората да си получат парите като заплати. Драстично трябва да бъдат орязани регистрационните ограничителни разрешителни режими. В момента ние имаме над 400 при действащ закон, който би трябвало да ги ограничи. Аз съм убеден, че четири пети от тези ограничителни режими са излишни и тормозят бизнеса.

На следващо място, законово трябва да регламентираме, а държавата има тези сили, равнопоставеност в отношенията между фирмите, гражданите и банките. Когато кажа това, редовно ми се обаждат приятели, които работят в банки, и казват - не пипайте банковата система. Ама, ние не искаме да нарушаваме стабилността на банковата система. Обаче, когато една фирма или гражданин изтегли кредит, рискът за кредита не може 100 процента да го носи само този, който го тегли, а и този, който го дава. Във всички развити западни държави има закони. Ние сме готови със закона, наречен Закон за фалита на физическите лица, който казва, че когато един гражданин не може да си обслужва кредита, той обявява, че е неплатежоспособен и след това или пред съда, или пред специална държавна комисия на него му се дава отсрочка, прави му се нов финансов план. Банката също трябва да бъде заинтересована гражданинът и фирмата да могат да си обслужат кредита, без да му вземат апартамента или цялата заплата, която получава.

 

Водещ М. Гаврилов: Между другото, такъв законопроект беше внесен в. . . и в 41-ия парламент от ГЕРБ, но така или иначе не се стигна до неговото приемане.

 

Ем. Кабаиванов: Убеден съм, че в следващия парламент това трябва да бъде един от първите законопроекти.

Водещ Я. Стаматов: Като си говорим за икономика, г-н Кабаиванов, една интересна ваша идея прочетох, едно интересно ваше изказване, в което поставихте под съмнение съществуването на валутния борд, изказахте се даже в посока, че той трябва да бъде премахнат в България. Поддържате ли тази своя теза?

 

Ем. Кабаиванов: Въпросът е кога. Съюзът на демократичните сили въведе валутния борд и гарантира финансова стабилност. Никога не съм казвал и това е популизъм, който СДС никога не изповядва, утре да свалим валутния борд, това не е възможно. Но валутният борд трябва да падне, преди ние да влезем в зоната на еврото, и при две задължителни условия - стабилен икономически растеж и фискална стабилност. Но това, което забелязваме последните години - да се прекалява с фискалната стабилност, само и само ние да сме на нулев дефицит, а икономиката да не върви, хората да не могат да си купят лекарства и да си платят сметките за ток, и това не е нормално. Строгата финансова дисциплина е задължителна, но трябва да се отвори бюджетът, за да може да стимулира растежа.

Още нещо - монополите. Ще ви дам един пример. Две години подред цената на тока расте, а по същите правила сега ни убеждават, че тази цена на тока може да падне. Значи, има нещо сбъркано нормативно и регулативно. Ако проследим как трябва да се направят нещата, те не са чак толкова сложни. Трябва да се проследи от централата, която произвежда електроенергията, себестойността на тока. Преносът, но загубите по преноса или разходите да не са за сметка на потребителя, а за сметка на електроразпределителните дружества. И накрая, да се бръкне в електроразпределителните дружества, използвам този жаргон, значи, да се контролират много строго техните разходи. И така ще видим, че цената на тока може да бъде друга, а не, когато улицата натисне, изведнъж тока го сваляме, а пък по същите причини две години последователно го увеличаваме. Още нещо да кажа. Има две много чувствително сфери, това са здравеопазването и образованието, които не могат да останат в това състояние. Първото нещо, в здравеопазването парите за здравеопазване да отиват за това, а не да крепят фискалния резерв, защото, не стига че болниците трупат дългове, че лекарите и болниците са недоволни от системата, а ние държим едни пари да ни трупат във фискалния резерв, вместо да работят за здравеопазването. Здравна карта, електронна здравна карта, нормално финансиране на болниците, това са все неща, които са много остри проблеми и предстоят да бъдат решени. Още нещо ще кажа. Това правителство си постави за цел да строи магистрали.

Има обаче няколко още по-сериозни проблема, национални, от магистралите. Тази зима беше безснежна. Лятото стотици български селища няма да имат вода за пиене. Значи, другият приоритет, който стои пред следващото управление, е да осигури нормална, качествена вода за българските граждани. И още нещо, което досега не правено. Мислил ли е някой в следващите 20 години как ще се отопляват българските домове? Централна и Западна Европа, на 90, да не кажа на 100 процента газифицирани, с централно топлоснабдяване - в България всичко е оставено, всеки кой както може да се оправя. Горите намаляват, цената на дървесината се увеличава, няма национална стратегия.

 

Водещ М. Гаврилов: Безкрайно можем да си говорим за проблемите. Кажете обаче кои са вашите евентуални партньори след влизането ви в парламента. Сега да ви припомня, че така, една от основните причини за разлома, който настъпи вдясно, беше отношението към ГЕРБ. ГЕРБ ли са вашите партньори, евентуални, след избори?

 

Ем. Кабаиванов: Аз не мога да се съглася, че това е основната причина. Ще ви кажа защо. Срещу СДС, откакто аз станах председател, беше организиран един опит да се демонстрира пред обществото разцепление и след това обединение. Видяхме докъде стигна тези дни, дори аз не изключвам и варианта тези, които не се разбраха, в петък да кажат: ама, ние отново се събираме в името на дясното. Това не е в името на дясното, това е в името на лично оцеляване. Навремето, когато Костов създаде ДСБ, седесарите имаха възможност да избират дали искат командир и класна, или нормална демократична партия. Повечето избраха това, второто - да има Съюз на демократичните сили. А отношението към ГЕРБ трябва да бъде съвсем прагматично, като към партия, която има своите грешки и ние казваме: сгрешена финансова политика, недостатъчна социална политика, трябва задължително да се зачитат личните права, свободи и достойнство на всеки български гражданин. От това ние никога няма да отстъпим. Съюзът на демократичните сили, независимо от следващия парламент, дали ще бъде в управлението или в опозицията, винаги ще изповядва тези принципи.

 

Водещ Я. Стаматов: Въпросът е, г-н Кабаиванов, дали смятате, че ГЕРБ може да преодолее тези грешки, които вие посочвате, и да се превърне във ваш коалиционен партньор, понеже, за да участвате в управлението, поне на този етап така изглежда, ви е нужна една от големите партии за коалиционен партньор.

 

Ем. Кабаиванов: Ако Съюзът на демократичните сили трябва да избира между нова тройна коалиция в лицето на БСП, ДПС и някой друг и ново дясно управление, но с принципи, които се подписват пред очите на хората, ще избере дясно управление.

 

Водещ М. Гаврилов: Добре. Благодаря ви много за това гостуване.

 

Водещ Я. Стаматов: Добре, благодаря ви.

 

Ем. Кабаиванов: И аз ви благодаря.

 

Водещ М. Гаврилов: Емил Кабаиванов - лидер на СДС, преди парламентарните избори.

 

 


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews