Емил Кабаиванов: СДС става алтернатива на проваленото политическо статукво на прехода

02.04.2013

Insert thumbЕмил Кабаиванов, председател на Съюза на демократичните сили, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: СДС регистрира за участие в изборите коалиция, а партиите, които ще участват заедно засега са СДС, Обединени земеделци, Радикалдемократическа партия в България, Българска социалдемократическа партия, Движение „Гергьовден”, Съюзът на репресираните, БДС радикали. С председателя на Съюза на демократичните сили, Емил Кабаиванов, продължаваме разговора за предизборните цели и амбиции. Отворили сте споразумението, отворили сте вратите за още партньори в коалицията, има ли новини, г-н Кабаиванов?
Емил Кабаиванов: Да, днес следобед /бел. ред. понеделник, 1-ви април/ имахме разговори с „нововремци” и в утрешния ден ще стане ясно дали и те ще бъдат част от тази формация, аз не я наричам коалиция, защото коалиция през тези години стана някак си дума, която не се изпълва с позитивно съдържание поради факта, че набързо се сглобяват коалиции, за да се премине 4-процентовата граница. Ние създадохме Съюза на демократичните сили в тази му форма, в която беше в началото на 90-те години и ще продължим да работим за обединение на дясно-центристкото пространство.
Водещ: Отсега нататък в разговорите вече налагате редакцията „съюз”, а не коалиция, така ли да разбирам?
Емил Кабаиванов: Точно така, съюз на демократичните сили, съюз от политически формации, движения и най-важното – съюз от хора, които искат да видят силна и обединена десница като алтернатива на проваленото политическо статукво на прехода.
Водещ: Не мога да не ви попитам за коментар и по новината от последните часове – разрива между ДСБ и „Синьо единство”, между Иван Костов и Надежда Нейнски. Да си призная, дълго се колебахме в редакцията дали не е първоаприлска шега това, че ДСБ и Български демократически форум регистрират коалиция, отиват на избори без „Единство” на Надежда Нейнски, а от партията пък изпратиха до медиите съобщение, че изтеглят от ЦИК документите си за участие на изборите за национален парламент и цитирам – „тъй като депутатските места никога не са били самоцел” за нас. Как го коментирате?
Емил Кабаиванов: Ние имахме съмнения, че нещата ще стигнат дотук, защото за мен Костов бе човек, който непременно желае да го споменават с нещо лошо. Там, където е Костов, винаги е имало разединение. Така стана и сега, опита се да разцепи СДС, включително създаването на „Единство” беше част от плана да продължи това разцепление, да отслаби Съюза на демократичните сили, да постигне това, което се случи в парламентарната група, за да обезкърви партията. Процесите на разпад не са само около Костов обаче, те вървят и във формацията на Кунева. Докато ние искаме да покажем, че във дясното може и трябва да има обединение, обединение на идеи и цели, затова винаги, когато правиш коалиция, особено когато тя е голяма, не е лесно. Трябва да се правят компромиси. Но никога компромиси с идеите и принципите на СДС не сме допускали.
Водещ: Какво ще бъде вашето водещо мото за тези избори?
Емил Кабаиванов: Ние искаме да покажем чисто лице, да отстраним политическите монополи, защото те са в основата на всякакъв друг монополизъм и да отстраним от политическата сцена политическото статукво. Защото докато има политическото статукво, което е представяно чрез големите политически формации, докато то е в парламента, докато то е в управлението, България ще продължи да крета, а ние имаме нужда от промяна на държавните институции, промяна на Конституцията, на отношението на държавата към хората и към свободните предприемачи, към малкия и среден бизнес. Имаме нужда от нова модерна България.
Водещ: С какви инструменти ще постигнете тези цели? Как?
Емил Кабаиванов: Най-важното, разбира се, понеже сега говорим за парламентарни избори, е Съюза на демократичните сили да има добро представяне, за да сформира група, която да може да влияе върху случващото се в Народното събрание и върху политическите процеси, които трябва да се случат в България през следващите няколко години. Ние искаме да бъдем в основата на широкия обществен дебат, който следва да се проведе - как да променим Конституцията и държавата. И, ако българският гражданин, разбира се, е предпочел, да бъдем в основата на едно успешно дясно центристко управление на България.
Водещ: Обикновено се пита, за колко места партии и коалиции се борят в парламентарните избори, но аз ще ви попитам нещо друго. Влизайки в парламента, какво смятате, че ще постигнете?
Емил Кабаиванов: Първо, тези български граждани, които искат промяна, ще имат своето представителство в лицето на Съюза на демократичните сили и второ, ще вкараме в политиката чисти свежи лица, не само нови, но и добри професионалисти и хора с опит, за да гарантираме, че процесите на промяна ще бъдат необратими.
Водещ: За съжаление, в политическата лексика СДС влезе и със своите отлюспвания – мравки, независими депутати и т.н. Каква е гаранцията, че тази съдба няма да постигне Съюза и в следващия 42-ри парламент?
Емил Кабаиванов: Гаранцията е това, че нашата коалиция е искрена и здрава, и че хората, които ще видите в депутатските листи на СДС като представители на формациите и на гражданското общество, са хора, които с досегашната си дейност са доказали, че може да им се има доверие.
Водещ: Доказали са, че може да им се има доверие – как и къде?
Емил Кабаиванов: В различни свери. В нашите листи, които ще обявим в средата на седмицата, ще видите известни лекари, юристи, представители на инженерното съсловие, хора, които са се занимавали с политика, но не са били в провалени правителства и в корупционни схеми, ще видите типични представители на гражданското общество, които винаги са защитавали справедливостта и морала.
Водещ: Давате силна заявка, която измества назад доста граждански, или претендиращи за граждански в името си формации.
Емил Кабаиванов: Не е важно да запишеш в името си „гражданин” или „гражданска”, важно е да го докажеш с личностите, които предлагаш на българското общество, за да търсиш подкрепата му.
Водещ: Да, чувството да бъдеш гражданин е вътрешно, то е въпрос и на манталитет, а не на етикет и може би в тази посока новия Съюз на демократичните сили, който ще видим сега на тези избори – ще налага нов стил?
Емил Кабаиванов: Още когато аз обявих, че връщаме СДС към съюзната му форма, го казах, ще го кажа и сега, ние ще продължим да развиваме нашия съюз, да го разширяваме, не само за тези парламентарни избори, но и за следващите години.
Защото българският политически живот, българската общественост има нужда от честни, открити хора, които правят честна и открита политика. Дано нашите послания стигат до повече хора. Защото времето до изборите е кратко, ние ще направим открита кампания, мажоритарна, ще обиколим максимален брой села, градове, за да се срещнем с повече хора, а не само да разчитаме на чисто информационните канали на медиите, които, разбира се, са много важни.
Водещ: Ао почукат сега на вратата ви депутатите от "Синьо единство" на г-жа Нейнски, как ще реагирате? Това е въпрос тест, между другото.
Емил Кабаиванов: Да, ще ви кажа. Даже сега си го помислих, след като видях декларацията. Първо ще се отнесем с уважение, но и принципно. Защото ние в СДС имаме наше вътрешно решение, пък и колегите го подкрепят: то казва, че, че представител на СДС може да бъде народен представител най-много в два последователни мандата, което не изключва след време той пак да бъде издигнат и да стане народен представител. Защото професията „депутат”, според нас, е нещо, което не носи позитив и не носи тази откритост и свежест в политиката, която сега особено ни е нужна.
Цоня Събчева


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 12.05.2013

Председателят на СДС д-р Ка...

Гласувах за свободна, демократична и преуспяваща България. Това каз...