Емил Кабаиванов: Ние се борим за тези български граждани, които виждат в нас, че можем да бъдем двигател за смяна на системата

01.04.2013

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС за предаването на "Дарик" радио, "Седмицата"

Водещ Кирил Вълчев: Лидерът на СДС, на Съюза на демократичните сили, Емил Кабаиванов в студиото на "Седмицата". Здравейте.

 

Емил Кабаиванов: Здравейте.

 

Водещ: С кого последно ще е коалицията ви?

 

Ем. Кабаиванов: Първо, тя ще се казва, както обещахме пред десните избиратели, Съюз на демократичните сили. . .

 

Водещ: Тоест останалите партии не ревнуват, това са обединените земеделци, вие ме поправяйте, ако нещо бъркам, Радикалдемократическата партия, Българската социалдемократическа партия, "Гергьовден" и вие, пет партии.

 

Ем. Кабаиванов: Пет партии, към които се присъединиха Съюза на репресираните, БДС - радикали, и очакваме в следващите няколко дена да подпишем политически споразумения с други граждански движения и партии.

 

Водещ: Тоест формално коалицията ще е от пет партии, подкрепена неформално от още поне три, които ги изброихте. А не влиза това Сдружение на бивши членове на "Атака", те бяха и депутати в парламента - Огнян Тетимов, Валентин Николов и Димитър Карбов - сдружение "Патриот".

 

Ем. Кабаиванов: Точно така.

 

Водещ: Те защо се отказаха? Или вие се отказахте от тях?

 

Ем. Кабаиванов: Така да кажа, по взаимно съгласие, ще ви кажа кое е основното. Форматът Съюз на демократичните сили не е само за тези избори. Той ще бъде в следващите години и ще се разраства, защото аз поех един ангажимент и в личен план като председател на Съюза на демократичните сили да възстановя СДС във формата му от 90-те години и философията да бъде по-скоро движение, съюз, отколкото една партия. Защото давам пример с партии, независимо дали сега са големи или след време ще станат малки. За Съюза на демократичните сили партийната дреха е тясна. При нас трябва да има и има обмяна на идеи, сблъсък на идеи, мнения, и различни цветове. Това е част от силата на Съюза на демократичните сили.

 

Водещ: Тоест вие харесвате СДС отпреди времето на Иван Костов. Той промени всъщност това движение, този съюз в единна партия.

 

Ем. Кабаиванов: Точно така.

 

Водещ: А вие искате да се върнете към коалиционния модел.

 

Ем. Кабаиванов: Точно. И даже аз бих го нарекъл съюзния модел, защото има и коалиции, които се сглобяват, виждате ги и сега, за едни избори. И след изборите, дори и да присъстват в

парламента, започват различни центробежни движения най-вече.

 

Водещ: НДСВ преговаря ли с вас?

 

Ем. Кабаиванов: С НДСВ сме разговаряли.

 

Водещ: Те в тяхно съобщение, че се били присъединили към разговорите с вас, или това вече не е актуално?

 

Ем. Кабаиванов: Не е актуално. Разговаряхме, даже вчера по тяхна покана наши представители се срещнаха с ръководството на НДСВ, пожелахме си успех за изборите, стиснаха си ръцете и толкова. Аз не присъствах на тази среща, но това не са преговори по същество.

 

Водещ: А защо с тях не се разбирате? Да не би пък по този въпрос да нямате различия с Иван Костов, който още 2001 отказа да бъде с тях. Ето, вие правите същото, което направи Костов. Тогава му предлагали, казват, коалиция, но той отказал. Вие правите същото.

 

Ем. Кабаиванов: Ще ви кажа. Причината е много ясна. Философиите на Съюза на демократичните сили като явяване на тези избори и като развитие в следващите години е различна. НДСВ си има друга философия за тяхната партия, затова те си търсят друг формат. Иначе в програмите имаме общи неща, но различна ни е визията за развитие на СДС и тяхната за НДСВ, което не е лошо и е нормално. А по отношение на Иван Костов, понеже го споменахте, ваши колеги ми задават въпроса - ама, вие на тези избори ще се борите с Иван Костов за един и същи електорат. Аз не съм съгласен с тази теза и ще ви кажа защо. Ние разчитаме за СДС да гласуват хора, които не гласуваха за нас, когато бяхме "Синя коалиция" заради това, че бяхме с Костов, но и хора, които ще видят в нас и, надявам се това да бъдат повече, един мотор за бъдещите действия, за да сменим системата и това политическо статукво, което ни задушава и нас, и бизнеса и е причина за много от проблемите на ежедневието, да го отстраним от политическата сцена, което няма да е лесно, разбира се.

 

Водещ: Спорът за представителството на "Синята коалиция". Вчера ЦИК отново отказа да ви впише вас като представляващ "Синята коалиция" на мястото на Мартин Димитров. Впрочем тя историята е по-дълга. Веднъж ЦИК отказа, вие обжалвахте в ВАС, той отмени това решение, върна го отново на ЦИК, но без да каже ясно същност какво решение се очаква. Вие сега ще обжалвате и това решение на ЦИК вероятно.

 

Ем. Кабаиванов: Разбира се, и то ще го обжалваме, защото се борим за справедливостта. Там казусът също не е толкова сложен, напротив, 5 партии създадохме "Синята коалиция" преди 4 години и сега 4 от тези партии желаят квотата, която се, да го кажа, полага на "Синята коалиция" в районни и секционни избирателни комисии, да бъде разпределена измежду петте партии.

 

Водещ: А защо са ви толкова важни тези квоти?

 

Ем. Кабаиванов: Защото присъствието ни в районни и секционни избирателни комисии гарантира справедливостта на изборния процес.

 

Водещ: Значи, трябва да пратите застъпници. На застъпниците плащате вие, на комисиите плаща държавата, тоест има и чисто икономически смисъл в това, което обяснявате в момента.

 

Ем. Кабаиванов: Разбира се, точно така, но най-важното, че е нарушено чувството за справедливост, защото 4 парламентарно представени партии сме лишени от представителство в районни и секционни комисии, а смисълът на избирателния кодекс и на конституцията е парламентарно представените партии да имат свои представители в изборния процес. Лишавайки ни от такива представители тука се задава една голяма въпросителна за честността и откритостта на изборния процес, те са застрашени определено и затова ние днес алармирахме посланиците на страните - членки на Европейския съюз, ЕНП и Организацията за съдействие и сътрудничество в Европа.

 

Водещ: Има ли региони без структури на СДС заради създаването на партията "Синьо единство". Това, което четох, в Плевен, Благоевград, Търново. . .

 

Ем. Кабаиванов: Навсякъде имаме структури и мога да ви кажа, че макар че това е вътрешнопартиен въпрос, членовете на СДС не са намалели, след като се учреди "Единство", а се увеличиха с няколко хиляди. Празни места в България нямаме дори и в смесените райони, там, където преобладава един или друг етнос.

 

Водещ: Листите, вие няма де сте, оставате си кмет на Карлово, няма да ставате депутат. . .

 

Ем. Кабаиванов: Да, изпълнявайки ангажимента, който поех, когато ме избраха за председател, че не ставам председател, за да ставам след това депутат, а имам ангажимент към моите съграждани, но ще обикалям през всичките дни на кампанията и ще бъда във всеки един многомандатен избирателен район. Листите възпроизвеждат нашата философия за това как трябва да изглежда едно демократично движение, какъвто е СДС. Водачи - граждански лица, хора с определена. . .

 

Водещ: Какво значи, нечленове на. . .

 

Ем. Кабаиванов: Нечленове на. . . не само на СДС, но на никоя от партиите.

 

Водещ: На никоя от партиите от коалицията. Тоест нито един водач няма да имате, член на. . .

 

Ем. Кабаиванов: Не, естествено, че ще има водачи, които са членове на Съюза на демократичните сили, но имаме и голяма т.нар. гражданска квота, която е от водаческото място възпроизведена в целите листи.

 

Водещ: Това каква част от листите ще е?

 

Ем. Кабаиванов: Не сме го смятали процентно, но вероятно не по-малко от една трета от местата ще бъде чисто гражданска квота.

 

Водещ: Всъщност вие с какво послание отивате на изборите?

 

Ем. Кабаиванов: Посланието ни е, че отиваме на чисто, за да бъдем двигателят на смяна на системата. Два пъти сме го правили. . .

 

Водещ: Ама, сега значи, да. . . Примерно да изясним в икономиката, данъците. Там ще сменяте ли системата както БСП иска, оказва се, че същото иска и "Атака", впрочем и Иван Костов винаги е стоял на позицията, че не трябва да има плосък данък.

 

Ем. Кабаиванов: Ще ви отговоря за икономиката, но първо да ви кажа какво ни отличава от големите партии на статуквото и от радикалните крайни движения като "Атака". Големите партии ще се стремят да запазят системата каквото и да говорят, независимо дали са БСП, ГЕРБ или други. Крайните националисти искат да. . .

 

Водещ: Тоест вие си се наричате вече сами малка партия, защото казахте големите ще правят. .

 

Ем. Кабаиванов: Не сме. Големите, имам предвид тези, които са с изборен резултат над 15 процента. А. . .

 

Водещ: Тоест вие сами вече си се примирявате, че ще сте под 15.

 

Ем. Кабаиванов: Значи, аз казвам третата. . .

 

Водещ: Това някои ще го нарекат реализъм, а други ще кажат – как може пък един лидер на СДС да влиза в битка с очакването, че няма да над 15 процента.

 

Ем. Кабаиванов: Аз мога смело да изляза и да кажа - ние се борим да спечелим следващите парламентарни избори. От това по-силни ли ще станем? Аз казвам, че ние се борим за тези български граждани, които виждат в нас, че можем да бъдем двигател за смяна на системата.

 

Водещ: Не, аз ви питам искате ли да смените данъчната система.

 

Ем. Кабаиванов: Отговарям веднага. Съюзът на демократичните сили е категорично за ниско данъчно облагане, защото примерът на страни, които въведоха подоходното облагане по скала и премахнаха плоския данък, давам пример с една Словакия, за три месеца безработицата скочи с 5 процента.

 

Водещ: Тоест вие сте за плосък данък. Няма да сменяте тази система.

 

Ем. Кабаиванов: Точно така.

 

Водещ: Сега, друга, ще национализирате ли? Там ще сменяте ли системата?

 

Ем. Кабаиванов: Категорично не, но мога да кажа. . .

 

Водещ: Започвам да се чудя какво ще смените в системата, като фундамента й в икономиката няма да сменяте.

 

Ем. Кабаиванов: Ще ви кажа, ще ви кажа. Ние сме за финансова стабилност, но против това фискално управление на държавата.

 

Водещ: Тоест ще махнете валутния борд.

 

Ем. Кабаиванов: За валутния борд, той трябва да бъде премахнат, но не сега и следващата. . .

 

Водещ: А кога?

 

Ем. Кабаиванов: След като има достатъчно висок брутен вътрешен продукт и икономиката работи.

 

Водещ: Но не го обвързвате с приемането на еврото, което може да стане след 20 години?

 

Ем. Кабаиванов: Това е една прогноза за. . .

 

Водещ: Аз се опитвам да видя по какво се отличавате. СДС, което въведе валутния борд, е да се махне валутният борд, а не във връзка, както другите всички говорят – ще махнем борда като дойде еврото, което не е всъщност...

 

Ем. Кабаиванов: При две задължителни условия: стабилен растеж на икономиката. В момента тя е притисната от това, че държавата дължи пари на икономиката. Общините дължат пари на бизнеса. Стягат ги всякакви лицензионни, ограничителни и други режими, които категорично трябва да бъдат намалени до минимум. Липсва граждански контрол в управлението на държавата. Трябва да се промени Законът за обществените поръчки, да даде равнопоставеност и на малки фирми да кандидатстват и да печелят обществени поръчки. И нещо много важно, в България, ако един прохождащ бизнес тръгва с кредит, както е нормално, с какъв лихвен процент взема той кредита? С два пъти и половина по-висок, отколкото примерно в Германия. И когато ние казваме, че ще, трябваше в това Народно събрание, но животът му беше по-кратък, да внесем закона за фалита на физически лица, за да има равнопоставеност между банките и фирмите, веднага от банковата система имаме обратната реакция: банковата система е стабилна, не я пипайте. Ама, банковата система и стабилността й не е самоцел. Тя трябва да помага на бизнеса и на обикновените хора.

 

Водещ: Тоест, търсейки различното, ето вие формулирате нещо изключително смело - СДС иска да се махне валутният борд.

 

Ем. Кабаиванов: Да. . .

 

Водещ: Това е много, много смело. Първата партия, която го казва, защото всички други са за стабилност, предвидимост. . .

 

Ем. Кабаиванов: Когато икономиката има растеж добър, когато банковата система е стабилна, но и същевременно гражданите са спокойни и равнопоставени при отношенията с банките, а не, теглейки един кредит, само гражданинът да носи пълната финансова отговорност за кредита, защо да не я носи и този, който го е отпуснал.

 

Водещ: Не ви видях в списъците за подслушваните. Подслушват ли ви.. .

 

Ем. Кабаиванов: Не съм се интересувал от такива списъци. За мене, когато е регламентирано подслушването, тоест се прави по закон, то не е толкова страшно. Страшно е нерегламентираното подслушване. Тука е според мене. . . Това, че не съм в списъка, не ме успокоява. СДС е партия на свободата и на личното достойнство и ние казахме още в тоя парламент - вместо 100 милиона за подслушване, да дадем тези пари във всяко село да има полицай, за да се намали битовата престъпност, която е голям бич в момента.

 

Водещ: И как ще направите коалиция с партия, която е водила тая политика на стоте милиона за подслушване?

 

Ем. Кабаиванов: Първо, за да говорим изобщо за коалиция в следващия парламент, трябва за видим дали българските граждани са избрали повече депутати център-дясно, или ляво. С когото и да правим коалиция, това няма как да стане с две партии задължително - това са БСП и ДПС, и крайни националисти. Значи, станаха три.

 

Водещ: И "Атака" три и то кои останаха, вие и ГЕРБ останахте. . . В смисъл. . .

 

Ем. Кабаиванов: Ще сложим пред очите на българските граждани принципите. Каквото и да правим, свободата, достойнството трябва да бъдат запазени. Да не се мачка българският гражданин и заради групи престъпници ние всички да се чувстваме притиснати до стената. Бизнесът да има въздух, държавата да му разплати всичко и да отвори бюджета, така че. . . Давам ви един пример конкретен. Вместо да харчим пари за АЕЦ "Белене", които са примерно 10 милиарда, ако държавата похарчи 2 милиарда и възложи обществени поръчки навсякъде сградите да бъдат ремонтирани по енергийна ефективност и да намалим с 40 процента потреблението, колко работни места ще се създадат - 150 хиляди. За строителството на АЕЦ "Белене" - 5000 работни места. Тука слагам. . .

 

Водещ: А накрая токът, логиката ви е, че накрая тоя ток, дето би се произвеждал, може да се спести, това е до края логиката ви.

 

Ем. Кабаиванов: Абсолютно. Ето давам пример.

 

Водещ: Така. Какво стана с подписката за референдума за тютюнопушенето на обществени места, която започнахте през януари. Въпросът да отпадне ли пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, той не беше много точен тоя въпрос, защото няма пълна забрана за тютюнопушене на обществени места, само на закритите има, но така. Как. . .

 

Ем. Кабаиванов:

Да, така е, но то се подразбира, да. Подписката продължава и в рамките на. . .

 

Водещ: Събрахте ли я? И колко сте събрали досега?

 

Ем. Кабаиванов: Ще кажа, над 250 хиляди подписа сме събрали до момента. Ще направим нарочна пресконференция, на която ще сложим папките, подписите. Лошото е, че вече няма. . .

 

Водещ: . . . парламент, който да насрочи референдума заедно с. . .

 

Ем. Кабаиванов: Да, няма парламент, но пък този въпрос ние ще продължим да се борим той да бъде решен с референдум и следващото Народно събрание. Ето ви още един аргумент повече български граждани да гласуват за нас, защото ние ще им гарантираме, че този въпрос ще го решим с насрочване на референдум в рамките на 42-ото Народно събрание.

 

Водещ: Девизът на кампанията ви?

 

Ем. Кабаиванов: "На чисто, да сменим системата".

 

Водещ: Емил Кабаиванов, лидерът на Съюза на демократичните сили, в студиото на "Седмицата".


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 12.05.2013

Председателят на СДС д-р Ка...

Гласувах за свободна, демократична и преуспяваща България. Това каз...