Емил Кабаиванов: Служебният кабинет да разкрие схемите за ограбване на държавата

14.03.2013

Insert thumbВ момента страната се нуждае от сигурност и работещи институции. За краткия период, през който ще работи, служебното правителство трябва да свърши няколко много важни неща – коментира председателя на СДС Емил Кабаиванов. Според него това са контролът и управлението на еврофондовете, показването на всички договори в енергетиката и схемите за ограбването на държавата и провеждането на честни избори.

България се намира в ситуация на неотминаваща криза в Европа и света. Очаквах да чуя от служебния премиер Марин Райков не само думата икономика, но и как ще заработи тя, коментира в предаването „Под лупа” председателят на СДС Емил Кабаиванов.

Макар служебният кабинет да има кратък живот, той трябва да започне да решава проблемите, заради които предишното правителство подаде оставка, смята Емил Кабаиванов.

Според Кабаиванов задача с повишена трудност за служебния кабинет е да започне да разкрива схемите, по които през последните години се е ограбвала държавата.

- Г-н Кабаиванов, президентът вече назначи служебното правителство. Начело застана дипломатът г-н Марин Райков. Каква е Вашата оценка за него?

- Не може да се даде така лесно оценка отсега. Нека видим как ще се справи с най-важните задачи служебният кабинет. Отговорността, която легна върху плещите на президента, е изключително голяма. Искам да припомня три тревожни факта. Управителят на БНБ съобщи, че фискалният резерв на България е под санитарния минимум - 2,7 млрд. Европейският парламент отхвърли бюджета за 2014-2020 г. Новият служебен министър на финансите понижи прогнозите за икономически растеж на България от 1,7 на 1,1. Тези факти показват, че ние се намираме в една обстановка на задълбочаваща се криза. С нетърпение наблюдавах при представянето на служебното правителство дали ще чуя от служебния премиер или от президента как ще заработи българската икономика. Не чух думата „бедност” и думата „сигурност”. В момента България се нуждае от сигурност и от работещи институции. Служебното правителство има сравнително къс живот. Чуха се заявки за едни дългосрочни приоритети, които са приоритети за поне един цял мандат. Важно е служебният кабинет да изкара всички договори в областта на енергетиката на светло, за да видим защо цената на тока е такава. Ако някъде има тайни клаузи, ако има надути сметки от електроразпределителните дружества, държавният регулатор да бъде така добър да направи цената на тока реална. Служебното правителство трябва да започне да разкрива схемите, по които през последните 23 години задкулисно се е ограбвала държавата.

- Казвате, че най-вече Ви липсват икономическите акценти, но една от основните задачи, която стои пред всяко служебно правителство, е да подготви честни избори.

- Това е задължително. Трябва да се подготвят честни избори, които да гарантират, че вотът на българските граждани няма да бъде променен. Направи ми впечатление, че биографиите на служебните министри са интересни и богати, но голяма част от тях са с малък административен опит. Тук бих искал да направя препратка към „белите якички”, юпитата по времето на НДСВ, които дойдоха от лондонското Сити с голяма кошница и може би си отидоха с пълна такава, но за тях, и оставиха България в ужасно състояние.

- Обявен бе така нареченият Борд за честни избори. Заявено бе, че оттук нататък новият служебен премиер ще търси контакти с всички политически сили.

- Това е задължително. Аз имах разговор с началника на кабинета на президента Плевнелиев и отправих питане защо СДС не беше поканен на последните консултации. Отговорено ми беше, че се канят само парламентарни групи. Ако не се поканят поне 20 основни политически сили в България, представители на граждански сдружения, то тогава за ефективно работещ борд не може и да става дума.

- Служебният министър-председател каза, че кабинетът ще бъде работлив, а не бъбрив. Това е едно добро обещание. Г-н Райков също поиска доверието на медиите, чрез тях и на гражданите. Това може би е най-необходимото на един служебен министър-председател.

 

 

- Това е така, ако доверието поражда сигурност и стабилност. Това е много важно в момента за България, защото думата „бедност” е навсякъде. Много български граждани се питат дали ще работят държавните институции, за да се гарантира тази стабилност. Искам да направя едно сравнение на сегашния служебен кабинет със служебния кабинет „Софиянски”. Основната разлика е, че тогава се знаеше или поне се очакваше, че СДС ще дойде на власт. Кабинетът основно беше съставен от силни политически фигури от средите на СДС. Знаеше се, че СДС носи отговорност за служебния кабинет. Сега министрите в служебния кабинет не са ярки представители на партии и те трябва да носят единствено отговорност пред българския народ и пред президента. А отговорността на президента става изключително голяма. Всички наши впечатления и забележки не са в посока, за да злорадстваме, а напротив, за да бъде президентът Плевнелиев на висотата на отговорността, която сега поема.

- Повечето наблюдатели и дори политици отбелязаха, че новите министри не са компрометирани лица и това е факт. От друга страна обаче, трябва да си зададем въпроса дали те могат да дадат отговор на очакванията на гражданите в момента.

- Виждам, че има хора, които са добри специалисти, има и такива, които са с образование извън България, в престижни университети, но голяма част от тях нямат административен опит. Да се управлява министерство, държава, не е като да се управлява корпорация. При управлението на държавата има много фактори, с които трябва да се съобразяваш. Това е едно от нещата, които ме притесняват. Дано не се окажа прав. Ние от СДС желаем това правителство да се справи, защото мислим на първо място за България и чак след това за някакви наши партийни интереси.

- Другата оценка, която се прокрадва сред коментарите сега, е, че половината от служебния кабинет е бил част от правителството на Бойко Борисов, от администрацията. Разбира се, не на ръководни постове. Тогава остава съмнение, че служебният кабинет няма да покаже цялото състояние на държавата в момента. Вие съгласен ли сте с такава оценка?

 - Има и други съмнения, че кабинетът е назначен под диктовката на едни или други икономически кръгове. Дано това да не е така. Фактът, че няколко от министрите са били заместник-министри в предишния кабинет, не намирам за притеснителен. Нека видим как ще се справят като министри. Искам да отправя още нещо като послание към президента Плевнелиев. Президентът Стоянов заяви навремето, че трябва да затворим фабриката за илюзии. Като че ли видях вратата на тази фабрика пак да се открехва леко. Тя наистина трябва да бъде затворена и да кажем истината с документи и факти пред всички български граждани и правителството да работи здраво за България.

- При приемането и издаването на властта новият министър на икономиката, енергетиката и туризма каза, че ще поиска международен одит на енергийната система.

- Идването на чужди лица няма да реши проблема. Тук е задължително всички договори, секретни споразумения и клаузи в областта на енергетиката да бъдат извадени на масата. Електроразпределителните дружества трябва да бъдат добре ориентирани и наистина сметките за ток да бъдат по-нормални спрямо българските стандарти, защото хората излязоха първо заради сметките за ток, после дойдоха другите искания, които също са справедливи и ние ги подкрепяме.

- Как ще приемете този интересен факт, че за първи път може би в историята на България на толкова възлови постове са жени?

 - Това го възприемам добре. Българските жени, особено тези, които са добри професионалисти, са по-отговорни и по-конкретни. Те са взискателни, което е добре и е плюс за кабинета.

виж видео от ТВ Европа


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews