Емил Кабаиванов: Нужни са работещи институции и обществен консенсус

07.03.2013

Insert thumbДве са най-важните неща в момента, от които България се нуждае - работещи държавни институции и обществен консенсус за това как трябва да бъде променена държавата, да бъдат променени механизмите за работа на държавните институции. Защото това, което излиза от ежедневните протести и дискусии, е, че държавата България не може да продължи да функционира по този начин. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ председателят на СДС д-р Емил Кабаиванов.

Водещ Явор Стаматов: Сега обаче отиваме към политическата част от предаването - разговор с лидера на СДС Емил Кабаиванов. Добро утро, г-н Кабаиванов.

 

Емил Кабаиванов: Добро утро.

 

Водещ: Добре дошли. Въобще в каква държава живеем, освен, че времената са много динамични, случват се разни неща, които не говорят много добре за обществото ни като че ли?

 

Ем. Кабаиванов: Две са най-важните неща в момента, от които България се нуждае. Едното е работещи държавни институции, другото е обществен консенсус, обществен консенсус по това как трябва да бъде променена държавата, как трябва да бъдат направени по нов начин механизмите на работа на държавните институции. Защото това, което излиза от протестите, от ежедневните дискусии в тази посока, е, че така България просто не може да продължава да функционира, държавата България. Но има една голяма опасност. Този обществен консенсус ако бъде при неработещи институции, това ще дестабилизира държавата и ще доведе до анархия, а след анархията знаете, че следва диктатура. Но първо по работещите институции. Ние от СДС сме категорични, че има две опорни точки, които в момента крепят държавата, едната е президентската институция, другата е местната власт, които са легитимни. И веднага искам да кажа, че президентът Плевнелиев трябва много по-решително и категорично да изпълни ангажиментите, които конституцията му възлага, като това е негова основна отговорност, за да може да осигури тези работещи институции. Какво виждаме през последните две седмици? Забавяне според нас на излъчването вече на служебното правителство, един обществен съвет, който той обяви, доста нееднозначно приет от българската общественост, и едни нерешителни стъпки, които допълнително нагнетяват нестабилност в държавата. . .

 

Водещ: Сега, г-н Кабаиванов, самият президент Росен Плевнелиев вчера го каза, а днес е цитиран почти във всички вестници, че отстрелват всяка негова номинация, всяка негова кандидатура за служебен премиер. В момента, в който се пусне едно име в общественото пространство, и този човек бива разкъсан на парчета. Как да се случи това обявяване на служебното правителство?

 

Ем. Кабаиванов: Отговорността на президента е категорична. Няма кой друг вместо него да носи тази отговорност. И той трябва час по-бързо да обяви служебното правителство. Нашите изисквания към служебното правителство са в него да няма политици, свързани с досегашния преход, които са участвали в правителства, а пък недай си боже и да са свързани с някакви корупционни схеми, да няма хора, които да обслужват олигархични интереси. Тези хора трябва да бъдат назначени с ясното съзнание, че за краткия период трябва да предприемат решителни мерки и да служат единствено на българските граждани.

 

Водещ: Вие сигурно имате идея за конкретни имена поне на ключови министри и премиер.

 

Ем. Кабаиванов: Идеи имам, но президентът е човекът, който трябва да си вземе решение. Той ще получава, и най-вероятно получава, идеи и предложения от много посоки. Той трябва да си поеме отговорността.

 

Водещ: Питам се, господин Кабаиванов, дали и вие не се включвате в един хор, който се оформя в последно време, който по най-различни начини се опитва да окаже натиск върху президента, казва, че той е нерешителен, че няма да може да се справи?

 

Ем. Кабаиванов: Напротив, напротив, ние по никакъв начин не се и не искаме да се намесваме в неговите функции. Казваме, че той трябва да си поеме отговорността, няма кой друг да я свърши тази работа. Оттук нататък обаче много е важно как българските граждани ще вземат участие, дали ще изберат да подкрепят традиционни партии, говоря за следващите парламентарни избори. . . защото на служебното правителство една от основните му задачи е да гарантира честни парламентарни избори. Протестиращите имат няколко варианта - или да създадат собствени формации, или да предпочетат формации, които съществуват в момента, като съюзи, партии и т.н., те ще изберат тяхното решение. Аз само мога да кажа, че в Съюза на демократичните сили в последните няколко месеца ние извършихме едно прочистване, което сега според мен предстои и в другите партии. И ако си спомняте, тогава много медии и ваши колеги казваха - ама, как, знакови фигури. Знакови фигури, но с какво? При нас вече няма хора, които са свързани с корупционни схеми, с управления, така наречените провалени елити на прехода. Продължавам нататък. След изборите много важно е следващото Народно събрание, 42-ото, да започне един широк обществен дебат как трябва да променим конституцията и изобщо държавата. Виждам сега в интернет пространството три варианта на конституция. Несериозно е за един месец някой да изработи конституция и да я предложи да бъде приета.

Общественият дебат трябва да продължи минимум година, за да могат да бъдат чути всички, и пак с консенсус да решим как България ще функционира в следващите поне 50 години. Но в следващото Народно събрание и в следващото правителство по никакъв начин не трябва да присъстват хора, свързани с бедите на досегашния преход, които са били в правителства или за които има и сянка на съмнение, че имат участие в някакви схеми и задкулисия.

 

Водещ: Питам се, господин Кабаиванов, това, което казвате, изключва ли да си сътрудничите с ГЕРБ, понеже, така, последното правителство, което управлява България, то все още е в оставка, дори не е приключило с управлението си, е именно на Политическа партия ГЕРБ.

 

Ем. Кабаиванов: Кой с кого ще си сътрудничи - това изобщо не е въпрос на деня. Въпросът на деня е България да има работещи институции. Защото, ако продължи това лъкатушене и клатене в различни посоки който и да поеме управлението след изборите, ще му трябват месеци и години да върне стабилността в държавата.

 

Водещ: Сега, вие се опитвате да привлечете безспорно част от гласовете на хората. Мисля си, че е важно, ако ще привличате тези гласове, да им кажете каква ще бъде принципната ви позиция след изборите, кои са потенциалните ваши коалиционни партньори, понеже четох, че търсите, така, някакъв разговор с формацията на Касим Дал и на Корман Исмаилов. . . Изказванията ви преди няколко месеца бяха позитивни по отношение на ГЕРБ.

 

Ем. Кабаиванов: Никога не сме спестявали критиките по отношение на управлението, ама никога. Шест пъти сме искали оставката на министъра на земеделието и на други представители на висшата държавна власт. Ние възстановихме Съюза на демократичните сили

във формата му, в която беше в 90-те години. Вече сме шест политически формации, които членуваме в Съюза на демократичните сили. Отворени сме и ще продължим разговори и с други формации, отворени сме за дискусия с представители на гражданското общество. И, разбира се, при нас по най-демократичен начин се определят листите за народни представители. . . с гласуване, което е отворено. Но това е последващ въпрос. По-важно е да ни е наясно и за нас, които се занимаваме с политика, и на хората, които оглавяват протестите и които участват, как да променим България. Това няма да стане за един месец и трябва да стане

през законите, които в момента действат. Другото е анархия, нали, за това нямаме спор. Има възможност наистина тази обществена енергия, която се отвори през последния месец, да бъде насочена в една конструктивна посока и наистина България да се оттласне от това дъно, в което се намира в момента. Има такава възможност.

 

Водещ: В какво се състои тя, г-н Кабаиванов - в създаването на нови партии или във влизането на тези хора в партии като СДС например?

 

Ем. Кабаиванов: Това не изключва и създаването на нови партии, обаче включва, първо, всички задкулисни сделки в политиката, на които се нагледахме през последните 23 години, да престанат. Политиката не е изключително сложна работа. Тя беше усложнявана заради това задкулисие - да говорим едно пред хората, а друго да се договаряме и елитите да оцеляват. Нека да има и нови партии, и нови формации, нормално е. Ще има и традиционни. Но когато

седнем и се обединим около това как трябва да променим България, конституцията, законите, да бъдат пресечени всякакви корупционни схеми, икономиката да заработи, тогава нещата ще

изглеждат по значително по-добър начин. . .

 

Водещ: Питам се може ли, така, партия, която претендира, че ще направи ляв завой, да бъде партньор на СДС, която е традиционна дясна партия, или поне се заявявате като такава?

 

Ем. Кабаиванов: Коя е тази, коя е тази партия?

 

Водещ: Ами, вчера на заседанието на Министерски съвет премиерът Борисов каза, че нови леви мерки трябва да залегнат в програмата на ГЕРБ за следващите избори.

 

Ем. Кабаиванов: Партньор на Съюза на демократичните сили са българските граждани, преди изобщо да говорим за други партии. Ние сме съюз, който търси подкрепата на честните, работещите, хора, които искат да променят България. Оставете другите партии. Питайте тях. Аз ви казвам, че ние търсим подкрепата на българските граждани, за да променим заедно България, и то към добро.

 

Водещ: Пожелавам ви успех в, така, убеждаването на хората, че вие сте хората, които ще го направите. Емил Кабаиванов, лидер на СДС, за ситуацията в страната, за предстоящите предсрочни избори, които вече изобщо не са чак толкова далеч.

 

вижте видео от БНТ


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews