Емил Кабаиванов: Протестите са срещу елитите на прехода

20.02.2013

 Insert thumb

С лидера на СДС и кмет на Карлово ЕМИЛ КАБАИВАНОВ, разговаря ЛИЛИЯ ЦАЧЕВА

- Г-н Кабаиванов, само вие подкрепихте оставката на Симеон Дянков. Вие разбрахте ли защо е тя - официален мотив още няма. "Бушон" на протестите ли е Дянков? И ако да - защо не проработи - напрежението ескалира?

- В началото на годината казах, че бюджет 2013 на вицепремиера Дянков е лош и СДС няма да го подкрепи. Това е монетарен бюджет с цел да се запази само финансовата стабилност. Но е рестриктивен спрямо бизнеса и общините, няма да доведе до работни места и ръст в икономиката. Затова оставката не е неочаквана. Но моментът дойде покрай протестите. Само с освобождаването на финансовия министър напрежението няма да спадне. От кабинета се очаква бързо, в рамките на дни, да извади конкретни мерки за икономиката и доходите, както и за действия конкретно в енергетиката. От началото на мандата се говори за енергийни олигарси, монополи, кражби. Но само говорим. На масата не бяха сложени нито договорът за "Белене", нито тези между НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 1 и 3", приватизационните договори с ЕРП-тата... Отнемането на лиценза на ЧЕЗ е правилна стъпка. Това че ДКЕВР ще се избира от парламента с мнозинство от 2/3 и с участие на гражданското общество - също подкрепяме. Но не е достатъчно.

- Тези мерки кои точно проблеми ще решат?

- Да довърша за ЕРП-тата - проблемът не е само в тях, а в добавките към цените на тока, които нарекохме "Костов", "Кунева" и "Станишев". Друга мярка е токът, произвеждан от АЕЦ "Козлодуй", да се продава на вътрешния пазар, тъй като е с по-ниска цена. Трето - да се забрани на ЕРП-тата да спират тока на длъжниците - да дадат време за издължаване, да има лихви...

- Защо не е направено?

- Отговорността е на управляващите и от тях трябва да е решението. Но призивите за предсрочни избори, експертни и служебни правителства може да доведат само до едно - безотговорност и корупция. Нека правителството на ГЕРБ да си довърши мандата и да поеме отговорност. След това хората ще го оценят на избори. Подозирам, че тези избори ще се превърнат в оценка на прехода - кой каква роля е играл в тези 23 г. От СДС дадохме оценка на някои хора, които вече не са при нас. България трябва да започне на чисто, а не с хора, които 23 г. се представят като политически елит. Но не са.

- Псевдополитически елит ли са и управляващите, ако почти цял мандат не са си свършили работата, както казвате? А и г-н Борисов е в политиката от 2001 г.

- Управляващите трябва да направят сериозен анализ в собствените си редици. Това е техен проблем. Най-много представители на псевдоелитите има в БСП. Там са основните причини за кражбите, монополите и порочните схеми в енергетиката, за които сега плащаме всички.

- ДКЕВР решава за цените на тока - държавен орган, а не ЕРП-тата и опозицията. През лятото вдигнаха цените с 13-16%. Защо?

- ДКЕВР не може да променя договорите с ТЕЦ-овете, за изкупуване на зелената енергия, приватизационните договори за ЕРП-тата. Без силна политическа воля на мнозинството, ДКЕВР е абсурд да предприеме мерки.

- Правилно ли разбрах, че ДКЕВР от началото на мандата на ГЕРБ не е имала нужната политическа подкрепа?

- Това е единият вариант. Другият е, че са били подценени ефектите от действия в енергетиката, натрупани в годините.

- Подкрепяте протестите на хората, подкрепяте и кабинета да си изпълни мандата - къде е логиката, хората скандираха "Бойко, иди си"?

- Подкрепяме хората, защото не може в страна от ЕС доходите да са толкова ниски, че народът да не може да си плаща елементарните сметки. В същото време призовавам и протестиращите, и полицията, към толерантност. Крачката от мирния протест до безредиците е малка. Ако няма воля от двете страни за това и кабинетът не предприеме бързи мерки за решаване на проблемите, може да се окажем на косъм от анархията. И тогава и Господ да слезе, няма да оправи цените на тока. Какво експертно правителство? Кабинет "Беров" с мандата на БСП и ДПС? Кражби и безотговорност. Предсрочен вот? Докато бъде насрочен, ще дойде време за редовен!
Слушах пресконференцията на премиера Борисов, там имаше представители на протестиращите, които говореха друго. Но е ясно един, двама или петима души не могат да изразят исканията на хората. Тези протести напомнят не тези от 1997 г., когато имаше ясна политическа цел. Приличат на тези от 1990 г. - тогава протестът бе срещу 45 години комунизъм. Сега е срещу 23 г. преход и начинът, по който се случи. Но тези, които искат експертни или служебни правителства, обслужват сенчестия бизнес и интереси, които търсят точно такива времена - на безвластие, за да се вихрят корупционните схеми. Който иска това, обслужва интереса на БСП и ДПС.

- Не искаме партии, а напълно мажоритарни избори, казват част от протестиращите. Как реагира СДС?

- Няма да откриваме топлата вода - напълно мажоритарна система няма никъде. Партиите са създадени, за да се носи политическа отговорност. За да се промени изцяло системата, се иска Велико народно събрание и промяна в конституцията. Импровизациите водят до негативи в дългосрочен план. Ние внимателно слушаме хората, анализираме исканията им, но да се мисли, че за няколко месеца може да се промени изцяло изборната система, е нереално. А свикването на Велико народно събрание сега няма да реши проблемите нито в икономиката, нито в енергетиката. И е загуба на време.


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews