Емил Кабаиванов: Трябва да има промяна в механизма за избор на конституционни съдии и почистване на цялата политическа система

12.12.2012

Insert thumbЕмил Кабаиванов, председател на СДС, в интервю за предаването на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: Съюзът на демократичните сили (СДС) няма да обсъжда нов кандидат за конституционен съдия, докато не се промени механизмът за вот. Темата коментираме с председателя на Националния изпълнителен съвет, председател на партията, Емил Кабаиванов. Г-н Кабаиванов, защо смятате, че няма смисъл да се обсъжда нов кандидат за конституционен съдия, докато не се промени механизмът за подбор, а всъщност вече го направихте, два пъти дори?
Емил Кабаиванов: Само да напомня, че първия път ние предложихме една ярка политическа фигура, един безспорен авторитет. Всъщност, тя беше само една, защото при първата президентът Стоянов отказа да бъде номиниран по съображения, които той изнесе пред всички. Втората номинация беше чисто професионална. Човек с 23-годишен опит и работа в прокуратурата, с безупречно поведение, най-тежките дела. За мен беше много учудващо, че никой не каза добри думи за кандидатурата й, всички се хванаха на авторите на компромати. Другата седмица ще обявим кои са те, защото има пряка свързаност и хората, пуснали сигналите, всъщност не са идеолозите им. Те са лица за изпълнение на поръчки. Но защо казахме, че трябва да се промени механизмът? Защото, след тази компроматна война и това омаскаряване, аз казах, ще бъдат намерени начини да се каже нещо за биографията му, което после ще се окаже, че не е вярно, но вече ти си го омаскарил и той не може да участва в избора.
Водещ: Не зная, господин Кабаиванов, дали сте информиран, но е внесено предложение за освобождаване на Галя Гугушева като заместник-ръководител и на Апелативна специализирана прокуратура.
Емил Кабаиванов: Ето – това, което ви казвам. Досега тази жена е работила, оценката от последната година от работата й е 5,9 при 6 възможни и изведнъж тази жена става неудобна. Това е нелепа история и затова ви казвам, че механизмът трябва да бъде променен. Не парламентарният механизъм, а преди да се стигне до изслушване да има по-дълъг период, да може не само кресльовците, които потриват доволно ръце зад тила и правят компромати, да се изявят, а да има възможност и колеги, които са работили с кандидата пък да направят положителни преференции. Нека да сложим нещата и да видим кой какъв е! Сега, в тази ситуация, в тази замърсена среда, всеки може да бъде оплют, абсолютно всеки, бъдете сигурна в това.
Водещ: А, това вече го зная, аз съм го изпитала на гърба си. Но нещо друго искам да ви попитам – как си представяте този механизъм? Тъй като всеки следващ кандидат ще бъде, при всички случа, неудобен на определен кръг хора и винаги срещу него може да се извадят компромати и ако се стигне до контра-опровержение, опровержение на опроверженията, това ще омотае процедурите и накрая ще ги постави в твърде нелепа ситуация, да не кажа - в смешна.
Емил Кабаиванов: Аз дадох само един пример от възможните варианти за допълване на механизма за номинация и публично обсъждане. Ние ще предложим още, за да може процедурата да бъде по-открита, да могат, както казах, да се чуят положителните страни от работата на този човек до момента, а не само да чуваме тези, които желаят да очернят кандидата. И вижте какво ми прави впечатление - когато се появи независим кандидат, несвързан с кукловодите на преход през тези 23 години, той вече става неудобен. Затова бяха атаките срещу нея - защото тя е жена, която е постигнала всичко в професионалната кариера, благодарение на себе си, не е зависима от никого, не е човек на някого, Затова определени кръгове не искат да я допуснат, за да не може тя да има независимо и компетентно мнение в Конституционния съд. Това е големият проблем, а той важи за всички кандидати за отговорни постове в държавните институции.
Водещ: Г-н Кабаиванов, този голям проблем предизвиква още един, още по-сериозен въпрос – каква би била защитата, закрилата за тези независими личности, професионално, които застанат и се изправят срещу цялата помия на кукловоди и посредственост, как тези хора биха могли да бъдат защитени, след като веднъж са омаскарени? Ето това е също ролята на политическия фактор.
Емил Кабаиванов: Точно така. Като казвам, че трябва да има промяна в механизма за избор на конституционни съдии, вече ще направя един по-обобщен извод - че се нуждае от почистване цялата политическа система. Защото това е част от омърсената среда на правенето на политика в България изобщо. Както казваме ние, в СДС, искаме да правим политика „на чисто”, пред очите на българските граждани. Трябва да се променят нещата, защото, според нас, една от големите причини за неблагополучието на прехода е именно правенето на политика „на тъмно”. Както виждате, сега излизат наяве срещи, които премиерът Иван Костов е правил с хора от БСП навремето. След тези срещи и договорки, вече никой не може да ме убеди, че такива хора имат право да продължат да участват в българската политика. Просто трябват нови хора. Хората на прехода, които са участвали в приватизация, за които има съмнение, че са с нечисти доходи, в зависимост от Държавна сигурност, свързани с олигарси, трябва да бъдат оставени встрани, за да продължи държавата на чисто.
Водещ: Много трудно ще можете да направите това, защото в говоренето има доста публицистика, но когато се тръгне към конкретния реален механизъм, се вижда, че много трудно може да се осъществи на практика. Как си го представяте, като първо, второ, трето?
Емил Кабаиванов: Представям си го като смели крачки, които ние започнахме. Ще търсим и подкрепата на гражданите, на неправителствени организации и на всички политици на местно, регионално и национално ниво, които споделят тази наша теза. Ще ви кажа каква е фундаменталната разлика между нас, в СДС, и хората, които искат да сглобят една коалиция, независимо как ще я нарекат, та даже - да откраднат името Синя коалиция, за да прескочат следващата четирипроцентова бариера. При тях са хората, заради които СДС понесе негативи последните десет години. Хората, които не можаха да убедят българските граждани, че приватизацията, която Иван Костов и хората около него направиха, беше добра приватизация, в интерес на хората. Те са там, събраха се отново. Макар че през годините се караха, спореха, хвърляха си упреци едни към други, те се събраха, защото те искат да продължат в българската политика да определят как ще се развива дясното, да определят как ще се развива България, да пречат. Тяхната философия е колкото по-зле за управляващите, независимо кои са, толкова по-добре за нас, за да може ние да кажем - ето ние сме по-добри от тях. Ние с тези хора нямаме работа. Това са фундаментални различия. СДС продължава „на чисто”. Борбата ще е трудна, но бъдете сигурни, че ние ще я водим докрай.
Водещ: В такъв случай, пак ви питам - как трябва да изглежда промяната формулирано?
Емил Кабаиванов: Аз заявих днес официално, че преди изобщо да се говори за следваща номинация, трябва да променим механизма. Започваме работа в тази посока и ще изложим нашите тези, във връзка с избор на конституционен съдия и изобщо промените, които трябва да настъпят, за да прочистим политическата система до Нова година и след нея. Тогава ще мога да отговоря в пълнота, защото тук не става въпрос за някаква елементарна техническа промяна в процедурата, а за принципна промяна. Тогава ще изложа нашите виждания и стъпки, които ние ще предприемем, но бъдете сигурни, че ще ги направим. Няма нещо, което да ни спре, защото при нас няма хора със зависимости и правим това, което сме убедени, че трябва да прави една истинска дясна демократична партия.
Водещ: Кой ще внесе в парламента вашите предложения за промяна?
Емил Кабаиванов: Както видяхте, има независими депутати, които изявиха желание да работят с нас. Вероятно ще има и други, които са били членове на СДС, или споделят десните ценности. Чисти хора, чрез които ще внесем тези предложения за промяна.
Водещ: Ще очакваме, защото действително е много важно как ще изглежда като технология механизмът, изписан конструктивно, предложен от вас. Защото, в зависимост от тази технология, по-нататък ще може да се очисти и политическият живот. Нали разбирате цялата сложност на задачата, с която се нагърбвате сега?
Емил Кабаиванов: Много добре, защото тази борба и тази битка, не се изразявам емоционално, просто така чувствам - тя няма да бъде кратка и лесна. Но, както ви казах - ще я водим, ние сме решени. И съм сигурен, че ще намерим приятели и партньори, с които да я водим заедно.
Цоня СЪБЧЕВА

Източник: Агенция Фокус


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews