Емил Кабаиванов: Преди издигането на каквато и да е кандидатура, трябва да се намери нов механизъм за излъчване, номиниране и обсъждане

11.12.2012

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС за Българско национално радио, програма "Хоризонт

 

Водещ Петър Волгин: Ще разговаряме сега с лидера на СДС г-н Емил Кабаиванов. Съобщихме ви в новините, че според СДС номинираната за конституционен съдия Галя Гугушева сама трябва да оттегли кандидатурата си. Това щяло да стане до края на деня. Здравейте, г-н Кабаиванов.

 

Емил Кабаиванов: Здравейте. Тя вече го направи. Разбрах, че има депозирано писмо в Народното събрание. Така че това е факт. Аз казах до края на деня, защото не беше ясно в какво време ще го направи, но това е факт.

 

Водещ: Значи, вече г-жа Гугушева е оттеглила своята номинация за конституционен съдия?

 

Ем. Кабаиванов: Точно.

 

Водещ: Така, разчистихме този въпрос. Следващият - оттук нататък, коя ще бъде вашата следваща кандидатура?

 

Ем. Кабаиванов: След това, което се разигра в последните две седмици, нашето мнение е, че преди изобщо да се издига каквато и да е кандидатура, трябва да се обсъди и да се намери нов механизъм за излъчване, номиниране и обсъждане, защото сега има реалната опасност който и да бъде кандидатиран, с него да се случи това, което се случи и с г-жа Гугушева, което ние смятаме, че е крайно неправилно и крайно, как да кажа, непочтително по отношение на един професионалист. Защото никой през тези две седмици не каза, че г-жа Гугушева, освен нас, че г-жа Гугушева е един безспорен професионалист, който за 23 години няма и грам петънце върху биографията си като. . .

 

Водещ: Тя може и да е професионалист, но всички тези неща, които излязоха около нейните заеми, около нейните роднини с фирми с милиони левове, никак не говорят добре за един човек, който иска да стане конституционен съдия. В тази връзка е въпросът ми. Ако намерите някой човек от съдебната система, за който няма да има такива неща, за който няма да има подобни обвинения, не е ли това достатъчно, за да бъде той избран за конституционен съдия?

 

Ем. Кабаиванов: Не е достатъчно, защото по механизма на омаскаряването, на който бяхме свидетели, всеки един от нас, не се съмнявайте, независимо дали е от съдебната или друга система, ще бъде вкаран в обяснителен режим. Затова казвам, че първо трябва да се промени механизмът, и тогава да се издига кандидатура.

 

Водещ: Как да се промени този механизъм, г-н Кабаиванов?

 

Ем. Кабаиванов: Ще направим конкретни предложения, не в днешният ден, разбира се, защото днешният ден беше важно да се оповести оттеглянето на г-жа Гугушева. Но и още нещо искам да кажа. Това, което виждаме, е част от продължаващото задкулисие в българската политика последните 23 години.

 

Водещ: В какъв смисъл?

 

Ем. Кабаиванов: В смисъл, че има кукловоди, свързани с бившата ДС, които използват поръчители от рода на тези, които пуснаха сигналите, за да започне тотално очерняне на определена личност, независимо дали става въпрос за съдебната система или изобщо. Затова ние ще предложим не само мерки за промяна в механизма за номинация и обсъждане, но и продължаваме да водим битка за това в българската политика да е ясно кой кой е, кой е поръчител на компроматите и. . .

 

Водещ: Сега знаете ли кой е поръчител на тези сигнали срещу г-жа Гугушева?

 

Ем. Кабаиванов: Следващите дни и седмици и това ще оповестим, естествено в един ден няма как да стане. Но ако не изчистим нещата в политическата система и ако не се прави политика на открито, това ще се случва и в следващите години. Според нас това е и една големите причини през прехода да се случват тези неблагополучия, които се стоварват в един или друг момент върху някой, а ги търпим всички български граждани.

 

Водещ: Коментирайте моля ви, г-н Кабаиванов, това, което се случи, именно обявяването за нова синя коалиция между ДСБ, бившите членове на СДС, други партии. Притеснявате ли се от това? Притеснявате ли се, че могат да ви отнемат гласове?

 

Ем. Кабаиванов: Не, това е очевадна политическа сделка, за да може няколко лидери, които вече би трябвало да си пишат мемоарите, по някакъв начин да се съхранят в политиката. Има принципни и фундаментални различия между СДС и тези хора, които се опитват да сглобят някакво формирование, което евентуално да влезе в следващия парламент.

 

Водещ: Кое е основното различие?

 

Ем. Кабаиванов: Основното различие е, че при нас няма хора, свързани с приватизационни сделки, кредитни милионери и хора, свързани и зависими от Държавна сигурност. Погледнете от другата страна и ще разберете за какво става въпрос.

 

Водещ: Добре, благодаря ви. Още веднъж повтаряме новината от г-н Кабаиванов. Галя Гугушева е подала своята молба за отказ от номинацията за конституционен съдия. В парламента е станало това.

 

Ем. Кабаиванов:  И аз ви благодаря.


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews