Емил Кабаиванов: Разбиването на СДС започна от Костов и Михайлова

08.11.2012

Insert thumb„Целта на „Единство“ е хората вътре да си осигурят политическо оцеляване“, заяви лидерът на СДС в предаването „В епицентъра“ със Светла Петрова

„Разбиването на СДС започна през 2004 г. със създаването на ДСБ и избирането по-рано на Надежда Михайлова за председател на СДС, както и създаването на Обединените демократични сили. СДС няма място в такива коалиции“. Това заяви в предаването „В епицентъра“ със Светла Петрова лидерът на СДС и кмет на Карлово Емил Кабаиванов.

 

Кабаиванов остро разкритикува създаването на съюз „Единство“ от бившия лидер на „синята“ партия Мартин Димитров, Надежда Нейнски и д-р Ваньо Шарков. СДС не подкрепи просъществуването на този съюз, а в студиото на LIVENEWS председателят на „сините“ обясни мотивите по следния начин:“Не може чрез фракция да създаваш обединение, това го няма в политическата история. Идеите на „Единство“ не бяха в интерес на СДС и дясното. За СДС се говореше в трето лице“, обясни Кабаиванов и добави, че „тяхната цел е да си осигурят политическо оцеляване“.

 

По думите на Кабаиванов „не е важно какво заявява един човек, а какво прави за СДС“. „Когато Мартин Димитров, Надежда Михайлова и Ваньо Шарков имат медиини изяви, те се презентират като представители на Синята коалиция. Това е недопустимо. Те са в парламентарната група на Синята коалиция, защото са предложени от СДС. Не може за две години да станеш прoдукт на Синята коалиция и това не се приема от нашите симпатизанти. На д-р Ваньо Шарков му съчувствам, защото, някак си, не се вписваше в това говорене. Но всеки си избира пътят“, коментира лидерът на „сините“.

 

Кабаиванов бе категоричен пред Светла Петрова, че „тяхното говорене, че СДС само не може да се яви на избори и е обречено, е удар по партията, но той нанася минимални щети и те ще бъдат отстранени. „Забелязвам тенденция Иван Костов и Мартин Димитров да говорят от името на Синята коалиция. Може да наложа мораториум за говоренето за Синя коалиция от страна на хора от СДС. Синята коалиция е един мъртъв политически субект. Ще предложа на Националния изпълнителен съвет да бъдат правени изявления от името на парламентарната група на Синята коалиция, а не от самата Синя Коалиция“, отсече „синият“ кмет на Карлово.

 

Според Кабаиванов СДС ще влезе в следващия парламент, а партията ще бъде „много по-активна и честна опозиция“. „Има ясна разделителна линия между нас и някои партии, с които не можем да влезем в коалиция – БСП, ДПС и крайните националистически формации. Преди да видим съотношенията в следващия парламент няма как да говорим за коалиции“, обясни Емил Кабаиванов, без да отхвърли ясно и конкретно възможността да се коалира с ГЕРБ.

 

„Несериозно е да се твърди отсега, че ако влезем в парламента ще направим коалиция с ГЕРБ. Не го казвам и няма и да го кажа. Не искам да се връщам на всяка цена в управлението. Ако пак има задкулисни договорки, като на миналите избори, в никакъв случай няма да направим тази крачка да участваме на всяка цена в следващия парламент. Това ни е съхранило като партия. Искаме да бъдем честни и с ясни и конкретни послания към нашите избиратели“, заяви в заключение председателят на СДС.

 


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews