Емил Кабаиванов: Който иска да жертва СДС, да си ходи

21.09.2012

Insert thumbИнтервю на председателя на СДС Емил Кабаиванов за в-к "Стандарт"

- Г-н Кабаиванов, при старта на новия политически сезон ваши колеги от СДС се опасяват, че водите партията към коалиция с ГЕРБ? Имат ли основания за това?
- СДС е партия с 22-годишна история, в която има една много успешна коалиция - ОДС, която извърши най-тежките реформи, които превърнаха България в свободна, демократична правова държава. И е неправилно днес да се търси нашето позициониране спрямо управляващите и силните на деня. Няма никакви основания да се твърди, че вървим към нова коалиция. През май Националният съвет взе решение да излезем от Синята коалиция и това не е самоцел, а в името на нашите избиратели. Необяснимо за тях беше, че ние гласувахме заедно с БСП - имаше един такъв вот. И питаха с право, защото не е честно да си влязъл в парламента с десни гласове, а да гласуваш заедно с БСП. Има една ясна разделителна линия, която ни разграничава от БСП, и ние сме поели ангажимент към всички хора, гласували през годините за СДС, да не минаваме от другата страна на барикадата - идеите на СДС, интересите на нашите членове, избиратели, симпатизанти не са и няма да бъдат леви.
- Ще бъдете ли опозиция на ГЕРБ? ДСБ, с които имате парламентарна група, казват, че са вдигнали ръце от тях и няма да им помагат с никакви идеи.
- СДС е дясна опозиция на ГЕРБ. Като членове на Европейската народна партия ние имаме много общи цели като политическа концепция и стратегически цели. И беше логично те да имат нашата подкрепа. Но никой не може да отрече, че през изминалите три години от управлението на ГЕРБ ние сме отправяли нашите критики към това, което не са свършили, посочвали сме това, което трябва да се направи и сме припомняли забравените обещания и поетите ангажименти към избирателите. Позицията ни и през новия политически сезон ще продължи да бъде активна, честна и откровена, няма да спестим и една критика.
- Усещате ли, че депутатите от парламентарната група на Синята коалиция ви се изплъзват? Тези от СДС са "за" съюза с ДСБ, а вие - против?
- Синята коалиция ще продължи да съществува в Народното събрание до края на мандата и това е ясно. Но СДС започна подготовка за самостоятелно явяване на следващите парламентарни избори. Извадихме си поука от резултатите, които постигнахме като коалиция. Припомнете си, че през 2005 г. СДС самостоятелно имахме одобрение според социологическите агенции над 15%. А на изборите коалицията ОДС, с която се явихме, взе малко над 7%. Анализите и на резултатите и от изборите през 2009-а показват, че и самостоятелно можеше да влезем в парламента. Синята коалиция би могла да има дълъг живот, ако в първите две години от създаването си бе прераснала в единен политически субект. Видя се, че това не може да стане...
СДС не може повече да си позволи да бъде ракета носител на по-малки партии.
- Ще има ли лов на вещици по отношение на вашите противници, които искаха съюз с ДСБ? Говоря за Надежда Нейнски, Ваньо Шарков, Мартин Димитров...
- И по време на вътрешните избори и след това аз спазих добрия тон и не си позволих лични нападки. Не ме вълнуват и личните нападки срещу мен. СДС не е моя частна собственост, нито на който и да било лидер или депутат.  
Ние сме партия на свободни хора и всеки има право да изразява мнение. Нормално е това мнение да е различно от моето или на Националния съвет. Но да се говори, че СДС е разграден двор и трябва да бъде принесено в жертва на някакви нови политически проекти или коалиции, това уронва престижа ни. Нашата кауза е СДС. И който не се чувства комфортно тук, е свободен да осъществява идеите си на друга политическа територия. Без обаче да пречат и да вредят на СДС.
- Съгласен ли сте с Иван Костов, че Меглена Кунева е последната червена кукувица, която снася в синьото гнездо?
- При всички случаи на нея й предстои да отговори на няколко основни въпроса - как защити българските национални интереси като министър и еврокомисар и на какво отгоре претендира и нарича себе си и политическата си формация дясна. Надявам се, че чрез честна политика, ние ще успеем да върнем една голяма част от десните при нас. Това е задачата ни. Изпълним ли я, влизаме в следващия парламент.
- Кой ще реди депутатските листи?
- При нас има ясни правила - вътрешни избори. Гарантирах, че няма да спускам водачи. Областните организации решават.
- Ще запазите ли главния секретар Константин Арабаджиев и шефа на предизборния щаб Борис Марков?
- Да, остават, защото имат моето доверие.
- Къде бяхте на море?
- За кратко бях на Каваците. Съчетах го с няколко работни заседания на НИС.

Интервю на Милена Минчева


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews