Емил Кабаиванов: Ще заложа на нещата в СДС, които ни сближават

21.07.2012

 

primary thumbЕмил Кабаиванов, председател на СДС, пред в. „БАНКЕРЪ"

 

Г-н Кабаиванов, спечелихте битката за лидерското място в СДС с около 300 гласа преднина пред Ваньо Шарков. Честен ли беше изборът?

- Да, аз нямам информация за някакви сериозни нарушения или изкривявания на вота. Удовлетворен съм от високата активност на колегите от СДС от почти всички структури в страната, които участваха и в първия, и във втория тур на вътрешните избори.

Очаквате ли да има проблеми с регистрацията ви като председател на СДС или обжалвания на вота?

Получих пълномощно от г-н Мартин Димитров, който изпълни обещанието, което беше дал. Очаквам съдът да регистрира временното ръководство, имам предвид г-н Марков като председател и г-н Арабаджиев като главен секретар, и ще почна да готвя документите си да получа съдебна регистрация. Не очаквам да има проблеми. Може леко наивно да разсъждавам, но противното не би било по седесарски.

В декларация Ваньо Шарков обяви, че привържениците му са отказали да бъдат пионки "в една политико-олигархична схема за овладяването на СДС". Какво точно е имал предвид?

- Не искам да коментирам това изказване, отдавам го на следизборни емоции. Успях да запазя от началото до края добрия тон, без да коментирам моите опоненти. Така че това, което е казал той или г-жа Нейнски, няма да го коментирам и ще го забравя.

Каква заявка ще дадете, за да спечелите отдръпналия се от СДС през годините електорат?

- Тезата, с която излязох, беше, че потенциалът на СДС не е изчерпан. Затова, първо, трябва да обединим всички сили екипно заедно с колегите от националния изпълнителен съвет, парламентарната група, кметовете на СДС, експертите, с които разполагаме, за да повишим доверието на десния избирател. За нас най-важното е да направим три стъпки. Първата е да възстановим водещите позиции на СДС в дясното пространство, втората е да участваме в следващия парламент с група, не по-малка от сегашната, но вече на СДС, и третата ще зависи от българския избирател. Ако той даде повече на десните партии и ние сме в следващия парламент, може да станем част от дясно управление.

Дали разполагате с време обаче, до изборите остава по-малко от година?

- Времето наистина не е много и трябва да работим успоредно в две плоскости - едната е вътрешнопартийна, другата - нашият диалог с българския гражданин и най-вече с десния избирател. Трябва да възстановим екипността и спойката на организациите в столицата и страната. През годините имаше проблеми. В последно време софийската организация беше държана леко встрани от процесите в СДС и участието й в ръководните и експертните органи не беше подобаващо. А тя е и най-голямата организация - с близо две хиляди членове. В нея има хора, които като експерти имат потенциал да бъдат секретари по политика и публични говорители на СДС.

Това ли ще бъдат новите лица, които обявихте, че ще представите?

- Новите лица ще бъдат не само от София, но и от цялата страна. В Пловдив например имаме председател на един от големите клубове, който е секретар на лекарския съюз - той е достатъчно компетентен на тема здравеопазване. Любомир Петров пък е много добър икономист, а в Плевен д-р Цветан Костов е много добър експерт в областта на социалното дело. Йордан Бакалов е експерт по национална и международна сигурност, а Румен Христов е специалист по земеделие, селско стопанство и аграрна икономика. Мога да изброя още поне 15 имена. Сплавта, която заздравява екипа, се състои от нови лица и от хора с опит. В предишното ръководство и председателят, и главният секретар бяха млади хора с безспорни лични качества, но с малък опит в политиката. И това не доведе до увеличаване на влиянието на СДС в обществото. Трябва да има съчетания между опит, знания, и енергия.

Под нови лица имам предвид и онези, които са напуснали СДС в последните десет години - най-тежките години в 22-годишната ни история. При нас не могат да се върнат единствено онези, които са в основата на разцепването на СДС или в годините са участвали в кампании срещу наши кандидати. Искаме да се върнат качествените хора.

Ще бъдат ли наредени поддръжниците на Синята коалиция на избираеми места в листите на СДС за изборите през 2013 г.?

- Вътрешните избори приключиха и беше даден ясен отговор на двете тенденции - за Синя коалиция и за самостоятелно развитие. Спечели тенденцията за самостоятелно развитие. Оттук нататък аз няма да деля хората на такива, които са гласували за мен или за д-р Шарков. Когато един регионален лидер бъде предпочетен при подреждане на листите от организацията, той ще бъде водач без значение как е гласувал на вътрешните избори. В СДС има много неща, които ни сближават и малко, които ни разделят. Аз ще заложа на нещата, които ни сближават.

Повече негативи или повече позитиви понесе СДС от съюза си с ДСБ?

- Една от причините да съм изразител на тенденцията за самостоятелно развитие е и горчивият опит от изборите през 2005-а и 2009 година. Коалициите, които бяха създадени, наистина успяха да прескочат 4-процентната бариера и ние имахме първо 20, а сега 15 депутати. Но какво от това? СДС не разшири, не възстанови влиянието си в дясното пространство и не правеше тази политика, която очакваха българските граждани и най-вече десният избирател. Когато сглобиш един съюз, за да прескочиш бариерата, тази коалиция има кратък живот. Българският гражданин разбира това. Коалиция се прави, когато има взаимно уважение и равнопоставеност.

Имаше ли ги в Синята коалиция?

- Щом започнахме от 6-7% и стигнахме до 4%, значи не ги е имало.

Предишното ръководство на СДС сключи за президентските избори споразумение с формациите на Стефан Софиянски, Евгений Бакърджиев, Александър Праматарски и Любен Дилов-син. Ще си партнирате ли с тези партии, въпреки че последният опит за това не донесе никаква полза или вратата за сътрудничество с тях е затворена?

- Ще имаме коректно сътрудничество с всички десни формации. Но това не значи коалиция или пък работа с едни за сметка на други. Убеден съм, че СДС е естественият център за обединение вдясно. И новите политически проекти няма да донесат нищо добро на десницата. В последните години се убедихме, че всеки нов проект се реализира, само ако е добре направен и добре финансиран. Но той печели избори и след това бързо си отива.

И не изключвате по-широко дясно обединение, не казвам коалиции, с някои партии като тези на Софиянски и на Бакърджиев?

- Предпочитам да говорим за обединение и коалиции след парламентарните избори, когато е ясно кои от тези партии са получили доверието на избирателя. Сега е твърде рано. СДС трябва да има ръст, преди да говорим за обединение. Когато сме слаби, обединение се прави, ако ние имаме 2%, другите един и нещо да се вържат 4-те процента. Това не е полезно за нас.

Означава ли това, че ако партията на Кунева получи добър резултат на изборите, ще имате желание да си партнирате с нея?

- Първо, партията на г-жа Кунева трябва не само да заяви, но и да докаже десните си позиции. Да видим реално какво доверие ще й даде избирателят и тогава може да мислим за някакво взаимодействие. Това обаче все още е хипотетично и далечно. Трябва да гледаме спокойно и коректно към тези нови субекти - нито прекалено да ги нападаме и отричаме, нито прекалено възторжено да ги приветстваме. Това, че при г-жа Кунева отидоха хора от ДСБ или единични представители на СДС, не прави партията й дясна. Ако на една дреха с жълточервен цвят пришиеш няколко тъмносини или светлосини парчета плат, тя не става синя.

Каква е оценката ви за управлението на ГЕРБ до момента?

- Медиите много се вълнуват от това какво е отношението ми към ГЕРБ. Казвам го съвсем конкретно - ние в момента не сме част от управляващото мнозинство и затова, а и по съвсем принципни съображения, няма да спестяваме критики, когато управляващите грешат. Но ще го правим само от десни позиции. Няма да си позволяваме колаборации с левицата в българския парламент.

Значи ли това, че ще подкрепяте ГЕРБ само и само да не сте заедно с БСП?

- Ще подкрепяме ГЕРБ, когато взема правилни решения, които са в интерес на българските граждани. А когато решенията са неправилни, ще изразяваме несъгласие, без да се колаборираме с левицата. Дясното трябва да е дясно, лявото да е ляво.

И ще ги подкрепяте напълно безкористно, когато прецените?

- Абсолютно. Както е било досега. СДС няма представители във властта, нито във висшата държавна администрация.

Тоест вие искате да изградите поведение на коректив, който не участва във властта?

- Точно така. За нас не е толкова важно как гласува БСП, а какви решения взема мнозинството. Когато решенията не са правилни, ние няма да ги подкрепяме, но и няма да гласуваме с левицата. Има различни парламентарни прийоми - неучастие в гласуването, мнението на СДС се изразява с декларация. Иначе става много нечестна игра. Аз следя отзвука, когато ние гласуваме заедно с БСП - той не е добър за нас. Хората казваха - ние сме гласували за СДС. В политиката трябва да има ясни позиции, прекалено сложните остават неразбрани и обикновено не се приемат добре.

Колко силно е влиянието на ГЕРБ върху СДС?

- СДС досега се опази от влияние. Аз категорично заявявам, че решенията на СДС ще бъдат вземани единствено от легитимните органи. Седесарите сме в повечето случаи идеалисти и трудно може някой да ни повлияе. Аз поне не си спомням в близката история друга политическа сила да е имала влияние върху СДС.

Ако СДС не прескочи 4-процентовата бариера през 2013 г., бихте ли се оттеглили от поста?

- Аз получих доверието на мнозинството от членовете на СДС и съм тук за да свърша своята работа, за да бъде партията по-силна. Ако не успея да я свърша, значи мястото ми не е тук.

Но не сте си поставяли времеви периметър?

Времевата рамка е до края на мандата. Това е времевата рамка. Ако дотогава си свърша работата, за която съм избран, значи мога да кандидатствам и за следващ мандат. Но един лидер трябва да си даде сметка докога е полезен и кога трябва да слезе от политическата сцена. Никой не е вечен.

 

Разговора води Димитър Ганев


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 16.12.2013

Промените в Закона за верои...

Атакуват се центровете и символите на толерантността в България. То...

thumb 25.06.2013

Емил Кабаиванов: СДС иска е...

Трябва да има принципи и около тях да се обединим, така д-р Емил Ка...

thumb 16.05.2013

Обединението трябва да бъде...

СДС е само едно заяви Емил Кабаиванов в предаване на NEWS7

thumb 02.05.2013

СДС разчита на нов морал и ...

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews