Пресконференции

Пресконференция след изнесено заседание на Националния съвет на СДС в град Пловдив

15.05.2012


Insert thumbПресконференция след изнесено заседание на Националния съвет на СДС в град Пловдив

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Добър ден на всички. Заставаме пред вас, за да ви информираме за проведеното заседание на Националния съвет на СДС. Както всички знаете, днес беше денят, в който СДС определи своя път за развитие. Днес по един категоричен начин СДС реши да изправи глава и с открито лице да погледне всички български избиратели, погледне в очите десния избирател в България и да започне отново своята кампания на поизгубеното доверие в Съюза на демократичните сили. Днес, по категоричен начин бе определено, че пътят на СДС за развитие минава през десни политики, ясна програма, ценности, че СДС принадлежи по един категоричен начин на дясното пространство. Беше препотвърдено, че ние не робуваме на никакви догми в политиката и днес е един хубав ден за СДС, който продължава напред. Днес е хубав ден не толкова за СДС, колкото за десния избирател в България, който може би през последните години не се чувства представен в политиката по най-пълноценния начин. Днес е хубав ден за десния избирател, който през последните години стана болезнено прагматичен и робуване на миналото и на сенки не го удовлетворяваше. Днес СДС отговори на тези очаквания и с чисто лице и вдигната глава се обръща към всички десни избиратели. Резултатите от днешното гласуване са: с 49 гласа – против; 38 – за и 5 въздържали се беше отхвърлен проекта на споразумение за създаване на единен орган за развитие между СДС и ДСБ. С 55 – против; 28 – за и 10 – въздържали се бе прекратен мандата за преговори с ДСБ, което съответно води до самостоятелно развитие на СДС в следващата година. Проектът Синя коалиция бе създаден за настоящето събрание и днес бе взето решение този проект с това споразумение, което беше предложено, с това функциониране да не бъде продължено в следващото народно събрание. Надяваме се и смятаме, че в следващия парламент с колегите от ДСБ ще се срещнем и ще може да си партнираме там, но пътя до парламента ще го извървим отделно.

Днес СДС стартира борбата за десния избирател, който се почувства изоставен и проекти, които се целят именно в този разочарован десен избирател, днес имат своя силен, сериозен, автентичен конкурент - ДСБ, които се разделиха с нас и СДС, които ще спечелят доверието на десния избирател при тях.

Румен Христов, зам. - председател на СДС: Добър ден и от мен. Споразумението, което днес беше предложено, беше абсолютно неприемливо за по-голямата част от Националния съвет, защото в някои точки то буквално суспендира устава на СДС – структури като Национален съвет и НИС увисваха, а се появи един нов Коалиционен съвет, който се състои от двамата съпредседатели на двете партии и съпредседатели на парламентарната група, по двама представители на националните ръководства и представители на местната власт. Това означаваше, че СДС се губи като организация. Дебати имаше и те текат от осем години, затова как да се развиваме заедно или без Демократи за силна България. Ако става дума за последното споразумение то бе обсъждано многократно, бе изпратено по мейлите на всички членове на НИС, беше прочетено днес много подробно и хората, именно това споразумение не приеха и не подкрепиха. Имахме само преди 20-тина дни двудневен Национален съвет във Велико Търново, където на дълго и на широко обсъждахме опцията самостоятелно явяване или явяване с ДСБ, така че това е решението за днес, ще видим за в бъдеще какво ще решим, но г-н Александър Йорданов е прав, че ние пожелаваме успех на нашите съидейни партньори да се появят в следващия парламент с максимален брой народни представители, както и на СДС и няма никакъв проблем да седнем ида се договаряме за коалиция в следващия парламент. Синята коалиция към момента трябва да съществува, тя е парламентарен съюз, създаден, както каза г-н Марков за 41-то Народно събрание и никой не оспорва продължаването й до приключването на парламента, но днес взехме решение, че за в бъдеще няма да бъдем с ДСБ.

Въпрос: А кой ще бъде председател сега на СДС?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: СДС е партия с ценности и има ясно разписан устав, в който са разписани всички процедури. Не за първи път СДС е на прага да избере своя нов лидер. Това ще се случи по устава. На следващ Национален съвет, предполагам в рамките на следващите три седмици, ще бъде избран нов временен председател на партията и съответно ще бъдат предприети всички уставни действия за избор на постоянен такъв.

Въпрос: Г-н Марков, според вас кой стои зад днешното решение на СДС за в бъдеще да не се прави коалиция с ДСБ и мислите ли, че вие ще може да печелите избори оттук нататък?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Днес зад решението да не се явим или да не продължим пътя си заедно с ДСБ стои чиста съвест, честност и почтеност. Днес СДС показа, че има тези качества и взе това решение с голямо мнозинство. СДС ще печели избори с прагматизъм, реализъм и ясни послания. СДС не е партия на определен лидер или на кръг от хора, а е демократична партия на десните избиратели. Нямайте никакви съмнения за успешния път на СДС.

Въпрос: А как ще бъде преодоляно разделението в СДС?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: СДС не е партия, която избира своя лидер с 99,8% и аз се гордея с това. СДС е партия на общност на демократични хора с ценности и ако следите внимателно всеки един въпрос в СДС се взима с колективно решение. Искам да кажа следното, днешния резултат за прекратяване на мандата на преговорния екип беше взето с разлика почти 2 към едно и ние се гордеем с демократичния дух и с това, че хората в СДС имат дух. Трябва ясно да се разбере, че не робуваме на дадена личност, а СДС е общност на личности с мнение, морал и достойнство и е нормално в дискусията да има различни мнения, но при такъв категоричен резултат аз не очаквам никакви сътресения в СДС. СДС е готово да поеме този път през следващата година, да покаже своя капацитет на десния избирател и да получи отново неговото доверие.

Румен Христов, зам.-председател на СДС: Аз нямам съмнение, че членовете на СДС, още повече изявени хора, ще продължат да работят за СДС. Това, което направих аз. Преди три години напълно противоуставно аз бях изваден от русенската листа, в която бях утвърден за водач с повече от 95-96%. Това не ми попречи да подкрепям през всичките тези години нашия председател, който ми беше опонент на първите вътрешни избори и се надявам, че колегите, които не са загубили, а има по-различна позиция от тяхната, ще бъдат с нас и ще вървим заедно напред. Смятам, че сме големи и разумни хора. Хора, които са показали, че освен емоциите ние държим на тази партия и ще продължим заедно.

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Днес СДС показа по категоричен начин, че не робува на определена личност вътре в партията. Не приема ултиматуми. Това са свободни хора, демократи, които разгорещено изразяват своето мнение, но тук водещото е моралът и СДС ще остане единно. Още по-малко СДС робува на личности извън партията. Това, което е важното, че от днес СДС е готово и тръгва и всичко в дясното пространство, което споделя нашите ценности, цели и морал са добре дошли. СДС е истинската основа и база на десницата.

Въпрос: Бихте ли подновили коалицията с ДСБ, ако Костов не е там?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Днес беше отхвърлена по категоричен начин Синята коалиция, заради начина, по който функционира и заради начина, по който ни бе предложена в бъдеще да функционира. Аз не смея да се изказвам за начина на функциониране в ДСБ и вземане на решения, но очевидно това не се припознава от СДС. Естествено, ако там настъпят промени и тръгне нова линия на поведение, ние сме готови да обсъдим на ново нашата гледна точка. Но към момента това е невъзможно.

Въпрос: Означава ли това, че промените, които визирате в ДСБ, лидерът да бъде сменен?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Така както ми задавате въпросът е редно колегите от ДСБ да ви отговорят.

Александър Йорданов: Ние не обсъждаме чужди партии и чужди лидери. Да си ги правят, каквото искат. Да спазват демокрацията и демократично взетите решения, мнението на мнозинството да се уважава, защото това е демокрацията. Другото са лични капризи. Ние тези лични капризи ги изживяхме през комунизма и не искаме да ги изживяваме през демокрацията.

Въпрос: Днешното отхвърляне на споразумението от Националния съвет не противоречи ли на факта, че СДС предложи този документ и неговия текст?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: Има две информации, които бяха неправилно поднесени в медийното пространство. Първо, че СДС е авторът на предложението към ДСБ и второто, че ДСБ вече са го одобрили. И двете не са състоятелни. Споразумението е изработено от обща група, както е предложено на нас, така е предложено и на тяхното ръководство, просто днес СДС отхвърли това споразумение за начин на работа. Не е вярна информацията, че СДС е предложило споразумението на ДСБ. Това беше една PR кампания, за да се създаде чувство на предрешеност на решението, както бяха и много от коментарите в публичното пространство. Днес видяхте, че това не се случи.

Въпрос: Защо вашия лидер Мартин Димитров не остана на пресконференцията? И от, че име говорите в момента?

Борис Марков, председател на НИЩ на СДС: В Устава на СДС е записано, че при подадена оставка от председателя автоматично се прекратяват пълномощията и няма формула или нужда тя да бъде приета. Пред вас има трима зам. - председатели на партията, председател на НИЩ. Оттук нататък влизаме в процедура на посочване на временно председателстващ партията. Въпросът ще бъде обсъден, ще свикаме Национален съвет, на който този човек ще бъде избран. Не търсете скрити сценарии. Това, че председателят подаде оставка е негов личен избор, какви са мотивите не смея да коментирам, той трябва да го направи. Благодаря за вниманието!


Tags: Борис Марков, Румен Христов, Александър Йорданов

Още по темата

thumb 19.01.2015

Румен Христов: Тютюнопроизв...

Това заяви на пресконференция в Русе председателят на парламентарна...

thumb 15.12.2014

Румен Христов: Проектобюдже...

Това коментира в Русе на пресконференция, депутатът от Реформаторск...

thumb 17.11.2014

Румен Христов: Единството в...

Като десни хора, като демократи хора, ние имаме право на собствено ...

thumb 17.09.2014

Румен Христов: Духът на дем...

Това заяви водачът на листата на РБ Румен Христов на пресконференци...

thumb 30.07.2013

Планът "Орешарски" представ...

Отново се появява призракът на АЕЦ „Белене”, заяви на пресконфeрeнц...

thumb 24.07.2013

Румен Христов:Няма съмнение...

Управляващата коалиция дразни гражданите с арогантното си поведение...

thumb 11.04.2013

Представяне на кандидат-деп...

СДС тръгва на чисто в тази предизборна кампания, като обединява гра...

thumb 08.01.2013

СДС стартира кампания за на...

Съюзът на демократичните сили, ще бъде в следващия парламент, заяв...

thumb 23.10.2012

СДС осъжда решението на общ...

Декларация на НИС на СДС

thumb 09.10.2012

С проекта за Бюджет 2013 пр...

Според СДС на първо място проекта за Бюджет 2013г. не е достатъчно ...