Пресконференции

С проекта за Бюджет 2013 продължават да се наливат средства в нереформирани системи

09.10.2012

Insert thumbСпоред Съюза на демократичните сили на първо място проекта за Бюджет 2013г. не е достатъчно рестриктивен в условията на кризата, в която се намира България и света. Това заяви зам.-председателят на СДС Румен Христов след заседанието на НИС на синята партия по повод проекта за бюджет за догодина. Ние от СДС смятаме, че бюджета трябва да е насочен към стимулиране на икономически растеж, а не към харчене. Ние сме дясна партия и сме убедени, че за излизане от кризата основния мотор ще бъде малкия, среден и голям бизнес, допълни той. Според него, тезата, че излизането от кризата ще стане чрез увеличаване на потреблението не е много приемлива, защото само тази година до този момент има спестени около 2,6 милиарда лева от населението. Христов обясни, че най-вероятно с увеличаването на доходите, както се иска, няма да бъде стимулиран икономическия растеж и потреблението, а ще се увеличат влоговете на българските граждани, които надхвърлят 35 милиарда лева в банките.

Съюзът на демократичните сили, като партия, която защитава инициативните хора смята, че е абсолютно погрешно държавата да се намесва при определяне на минималната работна заплата в частния сектор. Ние сме категорично против това да стане, подчерта зам.-председателят на синята партия. Той припомни, че се коментира увеличаване на минималната работна заплата от 290 лв. на 310 лв. и увеличаване горната граница на облагаемия доход от 2000 на 2200 лв., като по думите му това е допълнително изземване от без това закъсалия частен бизнес, особено малките и средни предприятия. Ние по никакъв начин не спомагаме така за стимулиране на икономическия растеж, допълни той. Румен Христов обясни, че остава задължението за следващата година първите три дни да се плащат от работодателя за болнични, съотношението при плащането на осигурителните вноски отново е 60% за работодателя и 40% за работника, както и, че се забелязва макар и малко увеличаване на преразпределителната роля на държавата, т.е. към 39% тази година, а не желаните и търсени 35%. Така според СДС се отива към един бюджет на масовия избирател, защото предстоят избори, отколкото на икономическия растеж, подчерта той.  

СДС категорично ще настоява през следваща година да бъде намален данъка за едноличните търговци от 15 на 10% и да бъде намален данък дивидент от 5 на 1%. Освен това смятаме да настояваме категорично тези 4,5 милиарда лева, които са резерв на България, да не бъдат изискуеми и налични само към 31 декември 2013г., а през цялата година, каза в заключение Румен Христов.


Tags: Румен Христов, Бюджет 2013

Още по темата

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...

thumb 07.07.2018

Новият председател на СДС е...

Румен Христов бе избран за председател на Съюза на демократичните с...

thumb 06.02.2017

Румен Христов: Сигурни сме,...

През всички избори в последните две години показахме стабилност и д...

thumb 29.01.2017

Румен Христов: СДС зове за ...

Никой не е изключвал ДСБ от Реформаторския блок. Радан Кънев и друг...

thumb 01.04.2015

Председателят на парламента...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храните Рум...

thumb 19.01.2015

Румен Христов: Тютюнопроизв...

Това заяви на пресконференция в Русе председателят на парламентарна...

thumb 15.12.2014

Румен Христов: Проектобюдже...

Това коментира в Русе на пресконференция, депутатът от Реформаторск...

thumb 17.11.2014

Румен Христов: Единството в...

Като десни хора, като демократи хора, ние имаме право на собствено ...

thumb 17.09.2014

Румен Христов: Духът на дем...

Това заяви водачът на листата на РБ Румен Христов на пресконференци...