Планът "Орешарски" представлява коктейл от популизъм

30.07.2013

Insert thumbПресконференция след редовно заседание на НИС на СДС

 Божидар Лукарски, председател на СДС: Добър ден на всички. На днешното заседание на НИС на СДС бяха обсъдени темите за актуализацията на бюджета между първо и второ четене и т.нар. Action план – Орешарски.

Ние в Съюза на демократичните сили смятаме, че плана – Орешарски представлява един коктейл от популизъм, който най-общо казано е насочен към народното недоволство. Предлагат се конкретни мерки, които звучат популистично: добри пожелания към бизнеса за облекчаване на лицензионния режим и процедурите, налагането на т.нар. данък богатство и намаляване на цената на електроенергията. Искам да ви обърна внимание, че в медиите се тиражира идеята, че ще се намалява цената на електроенергията по строго определени икономически критерии, които не са известни. Всъщност става въпрос за намаляване на електроенергията, а не цената на тока за крайния потребител, който всички ние плащаме. Отново се появява призрака на АЕЦ „Белене”, за което аз предупредих още след като бях избран за председател на СДС. Виждаме, че в плана Орешарски е залегнало уеднаквяване на позициите с Росатом за преразглеждане на идеята за построяване на АЕЦ „Белене”.

Относно актуализацията на бюджета, ние призоваваме народните представители да не подписват празен чек с неясни инструменти и неясно за какво ще бъдат използвани средства в размер на 1 милиард лева. Ясно е, че става въпрос за празен чек и за черна котка, скрита в чувал.

Insert thumbЛюбен Петров, зам.-председател на СДС: Добър ден и от мен. От Съюза на демократичните сили предлагаме да се създаде неправителствена организация, която да се занимава само и единствено с разходването на бюджета, да прави анализи и прогнози и да контролира разходването на тези средства. Ние от СДС не искаме да позволим този чек, който ще бъде подписан от Народното събрание да бъде прахосан за популистки мерки. Това беше и една от препоръките на Европейската комисия в България да бъде създадена подобна независима институция. Обръщаме се чрез вас, българските медии, към всички български граждани, към протестиращите, всички да поискаме в най-кратък срок сформирането на такава независима институция. Тя може да бъде гарант нашите пари, парите на всички българи да не бъдат харчени за популизъм. Оттук нататък се надяваме дори ако се наложи българският президент да наложи вето върху актуализацията на бюджета до създаването на такава институция.

Insert thumbРумен Христов, зам.-председател на СДС: Здравейте. Аз ще коментирам идеята на земеделския министър Димитър Греков за диференцирани ставки за някой от основните храни в България. Съюзът на демократичните сили е категорично против въвеждането на диференцирани ставки по няколко основни причини. На първо място, ДДС формира около 30% от приходите в републиканския бюджет. В условия на икономическа криза основно тези приходи идват от горива и от храни. Не съм правил точна сметка, но ние ще лишим бюджета от няколко стотина милиона лева и не е ясно от къде тези средства ще бъдат компенсирани, за да попълнят приходната му част.

На второ място, този косвен данък, ДДС, е сравнително справедлив. Този, който си купува сирене за четири лева плаща 0.80 стотинки ДДС, а този, които си купува сирене за 8 лева плаща 1.60 лв. ДДС и тук има диференциация. Не виждам смисъл за намаляване на ДДС за основните хранителни продукти. Имайте предвид, че ДДС в България е около златната среда и посягането върху него ще бъде голяма грешка. Аз съм сигурен, че това няма да бъде прието. Добре би било земеделският министър първо да беше разговарял с премиера, който е бивш финансов министър и знае много добре, че Европейския съюз допуска само две диференцирани ставки, а те вече са определени за сферата на туризма и за хазарта в страната. Друг е въпросът доколко хазартът е най-приоритетния отрасъл за България. Въвеждането на диференцирани ставки ще доведе и до невъзможност за ефективен контрол, какво означава пакет от основни хранителни продукти. По тази логика всички ще станат основни хранителни продукти. Това е още една форма за изтичане на ДДС към недобросъвестни търговци, така че това ще бъде голяма грешка и още веднъж подчертавам, че ние от СДС сме категорично против въвеждането на диференцирана ставка в страна с лоша финансова дисциплина, каквато за съжаление е България. Благодаря ви.

 

 


Tags: Румен Христов, Любен Петров, Божидар Лукарски

Още по темата

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...

thumb 07.07.2018

Новият председател на СДС е...

Румен Христов бе избран за председател на Съюза на демократичните с...

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 28.02.2017

Божидар Лукарски: Благодаре...

„За мен е огромна чест и отговорност да бъда водач на листата на К...

thumb 06.02.2017

Румен Христов: Сигурни сме,...

През всички избори в последните две години показахме стабилност и д...

thumb 01.02.2017

Божидар Лукарски: Реформато...

Реформаторският блок (РБ) ще влезе в новия парламент, прогнозира пр...

thumb 29.01.2017

Румен Христов: СДС зове за ...

Никой не е изключвал ДСБ от Реформаторския блок. Радан Кънев и друг...

thumb 27.03.2016

СДС предлага вътрешни избор...

Според Лукарски има време и средства за такива избори

thumb 21.10.2015

Текстовете на наградените е...