СДС стартира кампания за набиране на подписка за провеждане на референдум за забраната на тютюнопушенето в България

08.01.2013

Insert full size

На първото си заседание за 2013 година Националният изпълнителен съвет на Съюза на демократичните сили взе решение за набиране на подписка за провеждането на национален референдум за тютюнопушеното в страната.

Председателят на партията Емил Кабаиванов за пореден път заяви твърдо позицията на СДС за неучастие в референдума на 27 януари 2013г, който е от частен характер и не е от компетенцията на народа. Аргументите за бойкот на референдума, изтъкнати от Емил Кабаиванов са, че при подадени  гласове под 20% това допитване до народа ще постави точка на въпроса за корупционната схема АЕЦ Белене. С този акт българският народ ще постави края на кражбите, корупцията и неясните сделки около този проект. Ако гласовете са над тази бариера, то въпросът от референдума се връща за раглеждане в 41-то Народно събрание и се продължава черното финансиране както на поддръжниците, така и на неговите противници.

През последните три месеца дебатите около забраната за тютюнопушенето на обществени места достигна до разделение, както в обществото, така и в отговорните органи за прилагането и спазването й. Затова Съюзът на
демократичните сили иска да спре спекулациите около тази забрана и използването й като предизборни обещания на различни политически сили, като инициира кампания за събиране на подписка за провеждане на национален референдум относно забраната за тютюнопушенето. Този въпрос е от национално значение и обществото трябва да направи своя демократичен избор. Съюзът на демократичните сили не застава зад нито една от двете тези „за” или „против”, но застава твърдо зад демократичния начин на допитване до народа и зад категоричното спиране на политическото говорене и спекулации с политическа цел. 

Председателят на Съюза на демократичните сили Емил Кабаиванов, представи и трите най-важни приоритета за партията през настоящата година. На първо място е възраждането и обединяването на хората с дясно мислене и укрепването на СДС, който да стане едно здраво звено и общност със свободно мислене, на второ е безусловното участие в 42-то Народно събрание, като парламентарната група на СДС ще гарантира продължаването на демократичните процеси в държавата и на трето място е  подкрепа за дясно-центриско и реформаторско правителство, ако българския избирател  избере дясно управление на предстоящите парламентарни избори, заключи Кабаиванов.

 

Insert full size


Tags: Румен Христов, Борис Марков, Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 31.05.2019

Румен Христов: Благодаря от...

Резултатите от Евроизбори 2019 са добра новина за българската демо...

thumb 28.03.2019

Медийни участия на СДС за п...

Участия в БНТ и България Он Ер

thumb 27.03.2019

Шанс за дясното - разговор ...

Видео от "Още от деня"

thumb 21.03.2019

Румен Христов: Европа е изп...

Участието на председателя на СДС в "Плюс-минус" по Нова телевизия

thumb 18.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 18 март, от 17.30 часа

thumb 16.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 март от 11.10 часа

thumb 26.01.2019

Председателят на СДС Румен ...

Запис на разговора в обзорното седмично предаване

thumb 26.01.2019

Румен Христов пред ТВ "Европа"

Видео с участието на 26 януари

thumb 24.01.2019

Румен Христов: Коалиция с "...

От СДС предлагат и да бъде намален броят на народните представители...