Надежда Нейнски: За първи път разделението в СДС е ценностно

16.05.2012

Insert full sizeЕвродепутатът на Синята коалиция Надежда Нейнски пред Българската национална телевизия след Националния съвет на СДС в Пловдив

Надежда Нейнски:
Няма да скрия, че за мен днешният ден - като резултат от гласуването, е едно разочарование. Защото в СДС взеха връх интересите, които провалиха партията на президентските избори. Вие си спомняте, че аз тогава предупредих, че решенията, които се вземат, ще обслужат други политически сили и други политици, които не са част от реформаторската политика на България и на практика с днешното решение хората, които подготвяха тогавашното решение, взеха връх. За първи път разделението, защото на практика СДС се раздели, е ценностно, а не лидерско. И за мен това е... винаги съм смятала, че няма да стигнем до този момент.

 

ЗА Синята коалиция и ЗА подкрепата и развитието на този проект, бяха хора с изключителен авторитет в СДС, каквито са кметовете. Те пропътуваха стотици километри, за да дойдат тук и да присъстват на това заседание, да участват в дебатите. За първи път в СДС нямаше дебат. Хората, които бяха срещу Синята коалиция, дойдоха с готови решения. Те не желаеха да слушат аргументи. Те искаха просто да изпълнят поръчката, за която бяха дошли.

 

В крайна сметка – това е демокрацията – волята на мнозинството. Но според мен в момента сме свидетели на големия опит за подмяна на традиционната десница. Голяма крачка в посока на това да се заличи споменът какво Съюзът на демокретичните сили направи за България.

 

Репортер на БНТ: А какви са шансовете за самостоятелно явяване на СДС, как ги оценявате?

 

Надежда Нейнски: Имаше искане за гласуване ЗА самостоятелно явяване на СДС и се видя, че хората, които са срещу СК, за това СДС да се яви самостоятелно, на практика имат съвсем друг дневен ред. Просто те мислят за някакви други конфигурации, но никой от тях не събра куража да каже за какви. Защото слуховете, които се носят за преговори с остатъците от НДСВ, които, ще отворя скоба да кажа - нито Кунева, нито Бойко Борисов искат тези отломки от НДСВ, но разговорите, които има слухове, че се водят, за мен са един опит да се легитимира присъствието на новия модел на Меглена Кунева. Защото ако остатъкът от хората, които гласуваха срещу Синята коалиция, гласуват за такава коалиция, това ще означава, че ще отнемат аргументите срещу управлението на Симеон Сакскобургготски и Тройната коалиция. И хората ще си кажат: каква е разликата – с Кунева или Христина Христова – на практика вие припознавате едно и също наследство. Смятам, че СДС прави груба грешка, че се отказва от историята си, което е най-големият й капитал. Капитал, признат в Европа.

 

Репортер на БНТ: Решението на Мартин Димитров как ще коментирате?

 

 

Надежда Нейнски: Аз смятам, че това е един достоен негов жест. Той го беше оповестил публично. Смятам, че когато Мартин наистина направи всичко тази Синя коалиция да просъществува и това не беше прието от мнозинството, той няма място като част от ръководство, което налага другата страна. Още повече, че никой от онези, които гласуваха срещу Синята коалиция, не каза как точно си представя оттук-нататък бъдещето. Затова и ние ги оставихме да дадат пресконференцията, защото може би ще има новина.

 

Източник: БНТ


Tags: Синята Коалиция, Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 25.10.2012

Борис Марков: „Тримата от з...

СДС трябва да се яви самостоятелно на вота.Европейски доходи за бъл...

thumb 11.06.2012

Надежда Нейнски: СДС и ДСБ ...

България се намира в много сериозна ситуация и се нуждае от гарант ...

thumb 03.06.2012

Надежда Нейнски: Традиционн...

„Традиционната десница в момента е на кръстопът. И аз продължавам д...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 19.05.2012

Надежда Нейнски: Ще търся н...

Хората не се интересуват от цялата тази вакханалия, която тече в по...

thumb 19.05.2012

Борис Марков: Нямам лидерск...

Десният избирател стана болезнено прагматичен и той иска да чува мн...

thumb 18.05.2012

Надежда Нейнски: ГЕРБ се на...

Участие на евродепутатът Надежда Нейнски в предаването на Нова Теле...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 17.05.2012

Борис Марков: Лидерски амби...

Нормалните седесари показаха свободен дух казва в интервю за вестн...

thumb 16.05.2012

Борис Марков: Разпадането н...

Интервю на председателя на предизборния щаб на СДС Борис Марков за ...