Надежда Нейнски: Ще търся начин да съхраня Синята коалиция

19.05.2012

primary thumb

Участие на  евродепутатът от Синята коалиция и бивш лидер на СДС Надежда Нейнски в предаването „Животът и други неща”  по Канал 1 на БНТ.

Пътят е в единството на тези две парчета от традиционната десница


„Аз ще търся начин да запазя Синята коалиция. Не може да очаквате от мен да кажа нещо по-конкретно, защото събитията се случиха буквално преди дни. Но категорично смятам, че пътят е в единството на тези две парчета от традиционната десница, независимо какви са били причините за разделението в миналото. Преживяла съм много неща. Осмислила съм много неща. Допускам, че другата страна също го е направила. И съм убедена, че единственият шанс на нормалните хора в България, демократите, реформаторите да имат сериозно политическо представителство, е в единството на традиционната десница”.

 

 

 

„Не виждам себе си във водеща роля в бъдещето на СК, но виждам себе си като активен участник в този процес”, каза Нейнски. 

 

„Големият въпрос, който разделя нас, привържениците на Синята коалиция, от новото мнозинство в СДС, е въпросът: „какво е СДС?” . За тях очевидно е марката. На мен обаче това ми прилича на онзи израз от едно време: „абе, важното е да вземеш тапия”, а какво има зад тази тапия, какви знания си придобил, какви умения - това няма значение. Важна е тапията, защото тапията ти отваря вратата.

 

Аз обаче разсъждавам по-различно.

 

Смятам, че СДС не са трите букви, не е марката, дори не е лъвчето. СДС са хората, които през всичките тези години ни следваха и даваха шанс на определени политици да реализират техните желания, мечти и надежди.

 

В този смисъл, ако следваме онова, което поискаха хората, те очевидно поискаха Синята коалиция да се развива като проект. Защото близо 300 000 души - при всички грешки, проблеми, конфликти, подкрепиха Синята коалиция, дадоха възможност тя да има депутати в Европейския парламент, парламентарна група в националния парламент, на последните местни избори дадоха възможност на кметове и общински съветници да влязат във властта, т.е. Синята коалиция има една определена малка армия”.


Надежда Нейнски коментира другите две опции за коалиране пред СДС в новата ситуация – ГЕРБ и партията на Меглена Кунева.

 

„Ако Бойко Борисов искаше да напрви коалиция само със СДС, той имаше възможност да я направи много по-отдавна, когато СДС беше в доста по-добра кондиция. Освен това СДС начело с лидер като Борис Марков или Румен Христов - халал да му е на Бойко Борисов това СДС! Аз обаче не смятам, че той би поискал това”, категорична бе Нейнски.

 

По отношение на Меглена Кунева Надежда Нейнски каза: „Кунева, независимо, че претендира да е дясна - то и аз мога да претендирам, че съм член на френската десница, но просто не съм - е човек с либерални убеждения, който беше член на партията на Симеон Сакскобургготски, член на АЛДЕ в Европейския парламент, участва в две последователни правителства, които не бяха десни, и представя определена политическа философия, включително и като еврокомисар. Някой би казал: „човек има право на еволюция на мисленето”.  Вероятно това е така, но тази еволюция трябва да мине през конкретен анализ на собствените политически действия и решения.

 

Дори и начинът, по който тя събира в момента хората за мен е твърде... либерален. Тя няма реална политическа сила, но всички искат да отидат при нея – нещо като движение, в което всички са свободни, взимат някакви решения... звучи много артистично, позитивно, но политиката се подчинява на определени правила. На тази основа бракът между СДС и Меглена Кунева означава изчезването на СДС и преливането на определени хора в тази формация. Междувпрочем такова усилие беше направено по отношение на ДСБ, както се видя”, каза Нейнски.

 

 „Затова за мен всичките заявки на апаратното мнозинство в СДС, че те мислели за СДС, искали СДС да се превърне във водеща политическа сила, че тя едва ли не сега се била освободила като след османско иго, ми се струват доста... шеговити”, отбеляза евродепутатът.

 

Тя отново отрече възможността да се кандидатира за лидер на СДС. „Това е време, в което се предлагат изкушения. И смятам, че всеки човек, който се изкуши да се кандидатира, би могъл да бъде избран. Дори си мисля, че ако хората, които в момента овладяха СДС, са достатъчно хитри, те ще предложат на някого от противниците си да оглави СДС. Аз смятам обаче, че това ще бъде убийствен ход персонално за този човек, както и за СДС. Защото този човек ще се превърне в заложник на едно апаратно мнозинство, което мисли по различен начин. Най-логично е това мнозинство да излъчи за лидер човек от себе си и да докаже своята правота”, призова Нейнски.

 

Тя коментира и постоянната тема на дебат в Националния съвет на СДС- Иван Костов. „Аз нямам комплекс по темата Костов. Хората, които постоянно вкарват Костов в дебата, са хора, които имат огромен комплекс от Иван Костов. Тук става въпрос за политически решения и Синята коалиция не е Иван Костов, нито е Надежда Нейнски, нито е Мартин Димитров.

 

Синята коалиция е един политически проект. Това че ти не можеш да извадиш разумни аргументи или да влезеш в дебат с човек, от когото имаш комплекси, си е твой личен проблем, не е е проблем на човека. Все едно да кажем на ГЕРБ: „Ако махнете Бойко Борисов, ние ще направим коалиция с вас. Или ако махнете, примерно, Меглена Кунева”.

 

Надежда Нейнски определи и като „измислен” дебата за младите и старите лица в политиката. „Защото и всички стари да умрат, ако няма кой да гласува за младите, мачът свършва”, отбеляза Нейнски. 

 

„Въпросът не е кой колко е млад и кой колко е стар, а кой колко е избираем. Не трябва да си измисляме изкуствени дебати и да се фиксираме в тях. Ние сме обсебени от няколко теми, които не ни дават възможност да видим картината в широк план. Хората в България имат коренно различен дневен ред. Те не се интересуват от цялата тази вакханалия, която тече в политическите партии- те искат нещо да се случи. И затова се получава раздалечаването между хората в политиката и онези, които са ги изпратили да ги представляват”.


Tags: СДС, Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...