Електронни медии

Кирчо Димитров: Синята коалиция ще се запази и за следващите избори

10.05.2012

Insert thumbИнтервю с Кирчо Димитров, народен представител от СДС и СК за Аргументи-БГ

- Господин Димитров, дали на следващите избори ще има отново Синя коалиция. Това запазена марка ли става вече?

- Синята коалиция доказа необходимостта от своето съществуване. Както виждате, в народното събрание се доказахме като конструктивна коалиция, която се явява и като конструктивна опозиция на ГЕРБ. Опозиция, която доказва не само грешките на управляващите, а казва и начина, по който трябва да се отстранят. Също така, е коалиция, която е много дейна при изработването на законопроекти, много добре работи по всички теми на народното събрание.

- По кои ваши законопроекти бяха приети…

- Голяма част от законопроктите не бяха приети, но има и законопроекти, които бяха възприети от ГЕРБ. Явяването ни като Синя коалиция ще донесе повече гласове, ще има повече избиратели, защото точно преди 3 години избирателите искаха ние – СДС и ДСБ да се обединим. Ние го направихме. На местните избори постигнахме едни добри резултати – там, където се явихме като Синя коалиция. Там, където се явихме самостоятелно наистина резултатите не бяха добри. Явяването ни като Синя коалиция ще даде възможност повече избиратели да гласуват за нас. Мисля, че по-трудно бихме се справили на изборите, ако се явим самостоятелно.

- Ама ДСБ не са ли по-слаби от СДС?

- Не мога да кажа кой е по-силен, кой е по-слаб. Мога да кажа, че Синята коалиция ще бъде по-силна като коалиция, отколкото двете партии, явявайки се самостоятелно.

- Бившият президент Петър Стоянов заяви, че няма да гласува за Синята коалиция и не приема тази формула, защото тя обслужва едно конкретно име.

- Не мисля, че президентът Петър Стоянов е прав в случая. Мисля, че ще превъзмогне това, той е седесар и ще гласува.

- Преди години, господин Костов каза, че е гласувал “с отвращение” …

- Нека не се връщаме назад, да гледаме напред към нещата. Предстоят избори, Синята коалиция има бъдеще, доказа го в продължение на тези три години. Не е необходимо сега да разваляме нещо готово.

- Какви са шансовете на Синята коалиция да прескочи бариерата за следващия парламент?

- Две мнения по този въпрос няма – категорично смятам, че Синята коалиция ще присъства в следващия парламент. Ще бъде една от активните коалиции в дейността на следващото Народно събрание.

- Вие ще сте по-близо до ГЕРБ или… Как ще се конфигурирате – кои са ви приятелите, кои – опонентите?

- Казали сме, че всички, които се доближават до нашите идеи и демократични ценности, които следваме 20 години, ще подкрепим всички предложения на партиите, които предлагат близки до нашите идеи. Не мога да кажа до кои сме близки, избирателят ще каже какви конфигурации ще има в следващия парламент.

- Кои са ценностите на Синята коалиция, кои са ценностите на СДС?

- Ценностите на Синята коалиция и на СДС са едни и същи – демократичност. Ние трасирахме пътя за влизане на България в Европейския съюз. Обръщаме се към дребния, към малкия бизнес, защитаваме техните интереси. Нашите ценности са обърнати към демократично мислещите хора.

- Какво конкретно направихте за дребния и малкия (средния –б.р.) бизнес, при условие, че те почти замряха?

- За съжаление, част от предложенията ни, не бяха приети. Ние гласувахме против увеличаване на минималните прагове. Увеличаването беше и против малкия и среден бизнес. Ние гласувахме и против административното увеличаване на минималната заплата. Предложихме да се намали ДДС на лекарствата. Това да облекчи най-вече възрастните хора, които плащайки със своята пенсия лекарствата, се лишават от жизнено необходими неща. Доста са нашите предложения в помощ на малкия и среден бизнес.

- Преди месец в парламента имаше среща между господин Костов с директора на голяма фармацевтична компания и петролен бос… Преди това говорехте срещу картелите, а някои твърдят, че едва ли не е имало споразумение по време на тази среща. Какво постигнахте от нея?

- Някой казал, някой чул, – много трудно мога да отговоря на тези въпроси. Това, което ние отстояваме от началото на това народно събрание, е борбата ни с монополите. Според нас монополите трябва да се дисциплинират, те трябва да работят за възхода на икономиката, за ръста на икономиката, да не използват, че ситуацията е кризисна и да увеличават цените. Казали сме мнението си, че сме против монополите. Многократно сме изразили това от трибуната на парламента. Тук не става въпрос какво сме постигнали, ставаше въпрос да се проведе дискусия с едрия капитал, за да се потърси начин за намаляване на цените на горивата, на лекарствата. Да подпомогнем с нашия опит. Знаете, че СДС два пъти вади държавата от една тежка финансово-икономическа криза…

- Кога беше вторият път?

- Ние сме тези, които имаме опит. Не мисля, че една такава среща може да има негативни последици. Идеята беше да се намери начин, форма, пътища за намаляване цените на лекарствата, горивата и възможности за развитие на икономиката.

- На световните борси цената на петрола падна, обаче в България тя е твърде висока за нашия джоб, твърде висока и в сравнение с европейските страни. На какво се дължи това?

- Дължи се именно на монопола, за монопола на “Лукойл”. Предприехме промени в законите, за акцизите, данъчните складове, ограничихме вносителите на горива, даде се възможност само “Лукойл” да се занимава с този бизнес. Всички по-малки дистрибутори или бензиностанции купуват горива от “Лукойл” и той има възможност сам да определя политиката и цените на горивата. За това сме категорично против монополите. Да се даде възможност да има конкуренция на пазара. Пазарът е този, който определя цените. Има ли монополи, ще има и високи цени.

Източник - Аргументи-БГ


Tags: Синята Коалиция, Кирчо Димитров

Още по темата

thumb 25.10.2012

Борис Марков: „Тримата от з...

СДС трябва да се яви самостоятелно на вота.Европейски доходи за бъл...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 19.05.2012

Борис Марков: Нямам лидерск...

Десният избирател стана болезнено прагматичен и той иска да чува мн...

thumb 18.05.2012

Надежда Нейнски: ГЕРБ се на...

Участие на евродепутатът Надежда Нейнски в предаването на Нова Теле...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...

thumb 17.05.2012

Борис Марков: Лидерски амби...

Нормалните седесари показаха свободен дух казва в интервю за вестн...

thumb 16.05.2012

Надежда Нейнски: За първи п...

Евродепутатът на Синята коалиция Надежда Нейнски пред Българската н...

thumb 16.05.2012

Борис Марков: Разпадането н...

Интервю на председателя на предизборния щаб на СДС Борис Марков за ...

thumb 15.05.2012

Мартин Димитров: Не съм гот...

За първи път виждам възможност СДС и ДСБ да не влязат в следващия п...

thumb 14.05.2012

Надежда Нейнски и Борис Мар...

Коментар на евродепутатът Надежда Нейнски и Борис Марков, председа...