Нейнски: Има сериозни интереси Синята коалиция да не участва в следващия парламент

04.04.2012

 

Insert thumbНадежда Нейнски  евродепутат от „Синята коалиция" в  „Здравей, България" по Нова ТВ

 

Водещ Евгени Генчев: Надежда Нейнски, евродепутат от "Синята коалиция", е мой гост тази сутрин в "Здравей, България". Как сте?

 

Н. Нейнски: Благодаря, добре, супер.

 

Водещ: Да си поговорим малко за кучетата, след което да преминем към другите теми.

Един проблем, който се появи много сериозно с нова сила миналата седмица, след като беше нахапан възрастен човек, професор, уважаван в САЩ и у нас, от глутница кучета в "Малинова долина". И пак заговорихме за решението на този проблем. В Брюксел и в Страсбург, където минава голяма чат от времето ви, има ли кучета по улиците?

 

Н. Нейнски: Има кучета, но всички са с каишки и са собственост на някого. Започвам... тя, темата, никак не е смешна, но започвам леко с хумор, за да... може би да дам още един пример. Мои близки дойдоха от чужбина, те са чужденци, не че живеят българи

в чужбина, и при слизането на летището в София завариха 4-5 лежащи кучета и питаха какво е това, да не са болни. Казвам "не, просто у нас така си лежат". Ама викат "те на кого са". Ами, викам, вероятно на летището или може би са на държавата в широкия смисъл на думата. Защото това, което се случва, е... не знам, не е нужно да си политик, за да кажеш, че е чудовищно. От политиците се очаква обаче да вземат решения. Няма такъв проблем, още по-малко проблем като този с кучетата, който не може да бъде решен при ясна и държавна политика.

 

Водещ: Вашите приятели попитаха ли ви защо е така и вие какво им обяснихте?

 

Н. Нейнски: Ами не, за тях учудването, което се изписа по лицата им, беше толкова голямо и толкова искрено, че за мен това беше достатъчно. В крайна сметка ние постоянно говорим за Европа, че сме европейска държава, в центъра на София, в столицата на България, европейска държава, има абсолютно... глутници от кучета. По кварталите също. Хората не смеят да излязат. Аз си представям едно малко дете да го изведеш в парка и да не знаеш дали няма да срещнеш глутница кучета, защото кучетата нападат най-беззащитните, възрастните хора и децата. Този професор, живял в Америка толкова години, да дойде в България и да бъде изяден от кучета, представяте ли си... парадокс.

 

Водещ: Парадокс е наистина, но европейците какво ни казват: отнасяйте се хуманно не само към хората, към малцинствата, към различните етноси, но и към животните. Решете, намерете начин да решите проблема, вкарайте ги в приюти, но не повече от 500 кучета в приют, за да може да не се изяждат едно друго и да не се овълчват. Тоест, как да кажа, има едно оправдание и оттук, поне аз така го възприемам, с европейсите практиките за хуманно отношение към животните. Какво да правим?

 

Н. Нейнски: Не, не е оправдание. Според мен някой превърна въпроса с кучетата в бизнес и оттам идва проблемът. Защото пари има, въпросът е, че те не се използват по предназначение. Колко пари са дадени през всичките тези години за програми, които да решат този проблем, и къде изчезнаха тези пари и защо популацията на кучетата... Аз гледах преди един-два дни, точно след случая, предавания по всичките телевизии и всички експерти, защото аз не съм експерт по проблема, казаха, че през годините са давани много пари, за да бъде решен проблемът, но популацията не само че не намалява, а се увеличава. Разбира се, че има начини и, разбира се, че Европа този проблем го е решила, и то вероятно толкова отдавна, че са забравили, че го има.

 

Водещ: Че са го имали, и вече не знаят как се решава.

 

Н. Нейнски: Не, те много добре знаят как се решава. Аз, пак казвам, някой спекулира с този въпрос и разбира се, че трябва да има хуманност към животните, но не бива да забравяме, че трябва да има и хуманност към хората. Защото това, което се случва, се превръща в поредното събитие в хрониките, но аз искам да видя ясна политика в това отношение и хора, които са отговорни. Защото през всичките тези дни аз не видях, и през годините не съм видяла, ако трябва да бъда искрена, някакво ясно решение на въпроса.

 

Водещ: Добре, да минем към друга тема, която няма нищо общо с тазис кучетата - АЕЦ "Белене". Вярвате ли, че решението на правителството за АЕЦ "Белене" е окончателно и наистина никога в "Белене" няма да има атомна електроцентрала?

 

Н. Нейнски: Ами, знаете ли, България за съжаление се превърна в такава държава, че никога не знаеш дали точката е точка или е просто поредната запетайка. Надявам се, че е окончателното решение. Ако имате предвид, че БСП отново повдигна въпроса за референдум или за това, че ако дойдат на власт, щели да възобновят проекта "Белене", аз смятам, че това е провокация по-скоро и че се прави за вътрешна употреба и преди конгреса им. И изобщо политически те се опитват да...

 

Водещ: Да спечелят гласовете в Белене.

 

Н. Нейнски: Да спечелят гласовете. Има хора, които са за проекта, така или иначе. В един период, в който посланията са постоянно разнопосочни и вие знаете, че последните 2-3 години и в правителството на ГЕРБ имаше много и най-разнопосочни послания по този въпрос. Тоест създаде се усещане, че всяко нещо може да бъде предпоследно и така те си казват те в момента го спират, но ние, като дойдем... или най-малкото така го артикулират публично, ние можем да го възобновим. Аз смятам, че решението обаче е окончателно и смятам, че...

 

Водещ: Защо? Защо смятате, че ако БСП дойдат на власт, пък те в крайна сметка участват в политиката, може и да дойдат на власт, няма да го възобновят?

 

Н. Нейнски: Веднага ще ви кажа защо. Тук постоянно последните дни ни бомбардират с това, едва ли не го представят въпроса как ще сменим зависимостта от руските интереси със зависимост от американски интереси. Това е изключително опростенческо. Аз само искам едно-единствено нещо да напомня - България е член на Европейския съюз. В Европейския съюз има закони. "Евратом" казва, че не може да се строи ядрена централа в държава – членка на Европейския съюз, с финансиране от трети страни. Русия са т.нар. трети страни, т.е. държава извън Европейския съюз. Няма друго финансиране, както стана ясно, извън това, което се предлага от Русия.

 

Водещ:  Тоест то щеше да бъде незаконно според нормативите на Европейския съюз.

 

Н. Нейнски: Разбира се. Щеше да бъде в нарушение на европейското законодателство. Тоест руска централа с руски пари на територията на европейска държава, както е България, не може да бъде построена. Оттам се отвори въпросът може ли да има чуждестранен инвеститор.

 

Водещ: Очевидно, че не бяха намерени просто...

 

Н. Нейнски: Пари за руски не бяха намерени. Непрекъснато ни убеждават колко бил изгоден проектът. Аз знам едно правило - ако един проект е изгоден, за него ще има голямо състезание. Много инвеститори щяха да дойдат и да искат да инвестират. Очевидно обаче няма такива инвеститори.

 

Водещ: Обаче какво казват от БСП днес: мотивите за вота на недоверие, който смятаме да внесем, ни ги даде не друг, а министър-председателят миналата година, когато каза, че ако няма АЕЦ "Белене", цената на тока ще се повиши в пъти.

 

Н. Нейнски: Аз не знам министър-председателят и БСП какво са с говорили миналата година, но аз ви казвам правилата такива, каквито са в европейското законодателство и в Европейския съюз. И казвам още нещо - че цената на тока, който би бил произвеждан в "Белене", в случай че се вземе кредит за изграждането на "Белене", ще бъде по-висока от тази в АЕЦ "Козлодуй", т.е. ще бъде много скъп ток. И в този смисъл ще бъде икономически нерентабилно построяването на тази електроцентрала. Вие знаете, че цената постоянно се повишаваше и вече, когато последните разчети бяха направени, мина 11 милиарда. Нито България може да си позволи това нещо, нито...

 

Водещ: Искам да ви кажа, че и в момента не знам каква е цената. Въпреки че имаше доклад на банка консултант, цената все още не е ясна.

 

Н. Нейнски: Вероятно, да. Аз затова казвам, че в България никога нищо не е ясно и това е нещо, което създава и във вътрешен план, хайде ние повече сме свикнали на непредсказуемост, но във външен план излъчва изключително неприятни сигнали.

 

Водещ: От това, което казвате, разбирам, че "не" на АЕЦ "Белене" всъщност е казал Европейският съюз, а не ние. Защото по ваше време проектът "Белене" също беше спрян, нали така. И по времето на правителството на ОДС имам предвид.

 

Н. Нейнски: Аз искам да кажа, че ако има... Точно така. Ако има политици, които последователно са отстоявали това, че проектът АЕЦ "Белене" е неизгоден за България, подчертавам, значи не за Русия, за Америка, за европейски... неизгоден за България, това са политиците от традиционната десница от "Синята коалиция". През годините това беше ОДС, СДС, ДСБ, независимо заедно или поотделно, ние винаги сме отстоявали една и съща позиция. И в това отношение считаме, че...

 

Водещ: Тогава вие ли спряхте "Белене" или го заварихте така? Как беше?

 

Н. Нейнски: Ние осветихме проблемите. Не, ние. . . Да, "Белене" си спомняте, че беше рестартирано, и това е много важно да се помни, от правителството на Симеон Сакскобургготски.

 

Водещ: Как?

 

Н. Нейнски: Тогава даже имаше коментар, че темата със затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй". . . защото една от спекулативните теми беше дали ние сме взели решението за затварянето, или правителство на Симеон Сакскобургготски. Истината е, че решението за затварянето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" се взе от правителството на Симеон Сакскобургготски. Дотогава имаше меморандум, в който позициите между България и Европейския съюз по темата 3-и и 4-и блок оставаха раздалечени. И ние въпреки това успяхме да ги убедим да започнем преговори с Европейския съюз. . .

 

Водещ: Защото четох интервю на Меглена Кунева, която казва така: как е възможно ОДС да взима решение за спиране на 3-и и 4-и реактор на АЕЦ "Козлодуй", а в същото време да инвестира милиони, милиони левове в подобряването на същите реактори?

 

Н. Нейнски: Знаете ли, правителството на Сакскобургготски, и конкретно Меглена Кунева, ще трябва да дава много обяснения по тази тема, защото тук има документи. Значи, това какво се замеряме дори и в интервюта, включително и по телевизията, по тази тема е едно, съвсем различно са документите. Както се казва, документите остават и много лесно за добронамерения читател може да се види. . . наблюдател може да се види кой кога какво решение е взел. И във всички случаи решението няма да е в тяхна полза, защото вие си спомняте онова прословуто изказване на премиера Сакскобургготски от чужбина, когато той каза, че 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат затворени. След реакцията на традиционната десница и на обществото, но конкретно и за нашата политическа сила, си спомняте, че те казаха, че преговори ще бъдат водени. Но когато един министър-председател излезе и каже, че дава съгласието си за затваряне, каквито и преговори оттам нататък да се водят, това са вече преговори между експерти. . .

 

Водещ: Той вече е казал "да".

 

Н. Нейнски: Той вече е казал "да".

 

Водещ: Вече е казал "да". Питах ви за Меглена Кунева преди малко, да ви питам обаче и в друг контекст. Изяснила ли е позицията си "Синята коалиция" за партньорство, бъдещо, евентуално, с онова, което се появява на хоризонта в център-дясно, ново движение, което ще стане партия, да не се залъгваме, на Меглена Кунева?

 

Н. Нейнски: Без да правя никакви паралели, обаче снощи гледах един репортаж по телевизиите, в които се казваше, че в момента в Русия изключително се либерализира възможността за регистрация на партии и че е имало среща между все още действащия президент Медведев и представители на различните политически сили, с. . .

 

Водещ: В смисъл трябва да разбера какви паралели не правите.

 

Н. Нейнски: Не, не правя паралели, но честна дума, си го помислих. И се дава възможност всеки, каквито иска партии да направи. Изглежда изключително демократично. И в един момент си казах обаче следното: каква е ползата да не се поставят реални параметри в това какво може да бъде политическа сила и реално да участва в политическия живот, защото разбиването на политическото пространство на безброй, безброй партии обърква безкрайно много  хората, ако те предлагат едно и също нещо. Смятам, че затова кой с кого ще направи или няма да направи коалиция, или кой каква политическа сила ще създаде, трябва да бъде много ясно кой какво   предлага за решаването на проблемите, било в България, било във Франция, Германия, Русия, няма значение къде, но това трябва да бъде състезание на идеи. И когато е състезание на идеи в крайна сметка никой не започва на гола поляна. България е малка

държава и независимо от това кой в коя политическа сила е бил, защото някои гастролираха в много политически сили, те трябва да са в състояние да имат доблестта и честта да отговарят на много въпроси, защото ти не започваш отначало, дори и така да го представяш.

 

Водещ: Имаше и съвсем скоро състезание на идеи. В това състезание на идеи участваха Меглена Кунева и Румен Христов.

 

Н. Нейнски: Така.

 

Водещ: Това състезание на идеи беше спечелено от Росен Плевнелиев, но във всеки случай Меглена Кунева взе гласове точно от традиционната десница, "Синята коалиция".

 

Н. Нейнски: Да, разбира се.

 

Водещ: Затова ви питам. . .

 

Н. Нейнски: Случи се. Това е. . . Това са абсолютните факти. . .

Водещ: Какво правите с нея?

 

Н. Нейнски: . . . които вие казвате. Не, нормално е и всеки човек е в  правото си да защити определена позиция и да изрази определени идеи. Казвам го това нещо за идеите, защото всеки един от нас има свои, да го наречем с тази чуждица, бекграунд, има своето минало, има участие във властта, в случая, както е с нея – в една или в друга позиция тя реално участваше в две правителства. А вие казвате - тя взе гласове. Разбира се, че взе, но в. . . и то немалко гласове, ако трябва да бъдем почтени. Въпросът е, че традиционната десница, "Синята коалиция", се отказа да участва реално в европейския президентски дебат. Дебатът за президентските избори беше за европейската визия на България и за съжаление нашият кандидат не успя да бъде силна конкуренция в този европейски. . .

 

Водещ: И затова хората вдясно избраха Меглена Кунева.

 

Н. Нейнски: Да, видя им се. . .

 

Водещ: Вашите избиратели.

 

Н. Нейнски: . . . по-убедителна. . .

 

Водещ: Избраха Меглена Кунева. Води ли се дебат в рамките на СДС и "Синята коалиция" за тези два големи субекта вдясно, един по-голям според социологическите проучвания, и един съвсем голям - коалиция за. . . "България за гражданите" на Меглена Кунева и ГЕРБ, още по-големият? Отношението ви към тези два субекта вдясно.

 

Н. Нейнски: То единият още не е партия, така че няма как да се води по тази. . .

 

Водещ: Ще стане.

 

Н. Нейнски: Ще стане, но тя, като стане партия. . . Знаете ли, има голяма разлика между това да участваш в дебат, да изразяваш определени идеи, дори да се явиш мажоритарно, защото нейното явяване е мажоритарно, и това да създадеш политическа сила, да излезеш с определени лица и тези лица да защитават определени политики. Нека да видим какво ще бъде създадено. Аз смятам, че тепърва предстои големият дебат за това кой какви идеи, каква визия за бъдещето на България ще развива. Аз неотдавна казах по отношение на ГЕРБ, минавам от това, което е все още неясен субект към това, което определено. . .

 

Водещ: . . . го има и управлява.

 

Н. Нейнски: . . . го има и управлява в момента България. Много. . . отношението ни към политическа сила ГЕРБ след изборите, след предстоящите парламентарни избори, ще се определи до голяма степен от политиката, която ще бъде. . . ще води ГЕРБ и отношението по ключови за България въпроси, каквото беше "Белене". Защото "Белене" е наистина въпрос, който е свързан с перспективите на България и в икономически, и в политически, и в геополитически план, т.е. България вече има определени реалности, с които кой как се съобразява и кой как ги интерпретира в интерес на хората, тепърва ще видим. Ето погледнете как. . .

 

Водещ: Има ли хора в СДС, които казват - никога на ГЕРБ, винаги опозиция на ГЕРБ? Има ли го този дебат?

 

Н. Нейнски: Сигурно има. Вижте, това са сериозни дебати.

 

Водещ: Лидерът например на какво мнение е според вас – винаги опозиция на ГЕРБ, независимо от позицията на ГЕРБ за "Белене"?

 

Н. Нейнски: Ама, вижте, ние нямаме в момента. . . ние на този етап сме в опозиция на ГЕРБ, и то по решение на ГЕРБ. Аз много държа това нещо да бъде ясно. ГЕРБ са онези, които решиха, че традиционната десница и "Синята коалиция" ще останат в опозиция.

 

Водещ: Как?

 

Н. Нейнски: Ами, реално те не пожелаха да съставят с нас общо мнозинство и да управляваме заедно България, независимо че сме от сестрински партии.

 

Водещ: Те казаха, че сте ги изнудвали. Че сте искали министерски кресла. Това се възприема като изнудване очевидно от управляващите.

 

Н. Нейнски: Те могат да кажат всичко. Очевидно, ако е така, би така се интерпретирало. Но аз казвам следното: ако се водят ясни преговори, открити, а не договорености извън общественото внимание, разговори на четири очи между определени хора, тогава остава едно лошо чувство, както имаше навремето един такъв виц. Обаче, ако ти водиш открити преговори, поставиш и ясно своята програма или намеренията си спрямо България. . .

 

Водещ: И кои места искаш в кабинета?

 

Н. Нейнски: И не, чакайте, вижте. . .

 

Водещ: Или не?

 

Н. Нейнски: Когато има ясни преговори, тогава се вижда кой кой е реално, кой какво предлага, ако нещо предлага, и кой какви условия поставя. Когато няма ясни преговори, и според мен заради това нямаше преговори между ГЕРБ и между "Синята коалиция", открити преговори, не знам дали е имало някакви лични договорки, някакви лични срещи, не мога да твърдя, човек никога не знае, но аз смятам, че най-ясният начин за свалянето на всякакви съмнения е, когато има ясни преговори. Както Симеон Сакскобургготски преди години, така и Бойко Борисов сега, не е провеждал преговори със "Синята коалиция", и аз го казвам съвсем сериозно. Той може да е имал някакви разговори с отделни хора, но ясни преговори,

както и обществото видя, не е имало. Така че лесно може да се спекулира.

 

Водеща: Тогава защо казва, че нашият. . . той казва, много пъти е казвал: нашият партньор е "Синята коалиция", нашият естествен партньор е "Синята коалиция", дясната партия.

 

Н. Нейнски: Той един път казва така, не. . .

 

Водещ: Пожелавам им да влязат в следващия парламент и да си сътрудничим.

 

Н. Нейнски: Не, той, то така се казва, въпросът е какво се прави, иначе така се казва. ЕНП, в ЕНП членуваме и ние, и ГЕРБ, логично е така да се каже, това е публичното говорене, въпросът е какво обаче се прави след това. Аз пак казвам, когато имаш ясни,

почтени намерения, ти казваш - дайте да седнем, ако вие смятате, че моите виждания, защото аз съм мнозинството, управляващата партия с най-солидно представителство, ако смятате, че тази програма отговаря или е близка на вашите виждания, може да търсим варианти за партньорство. Още повече че той и тогава, и сега знае, че България й предстои и й предстояха много тежки решения и много сериозни реформи, то се вижда в момента. Тези реформи, за тези реформи не е необходимо само просто мнозинство - трябва да имаш солидно мнозинство. Аз си спомням преди години, когато, между 1997 и 2001 година ние търсихме голямо мнозинство по големите въпроси, които засягат България. Имаше въпроси, по които дори политически сили, които не бяха част от управлението, даваха подкрепата си. Вие знаете тежките решения, които се взеха по отношение на войната в Сърбия, тежки решения, които се

взимаха по други въпроси, ние търсихме в парламента. . . Ето, темата с Русия. Ние търсихме много широка подкрепа за решението за равноправни отношения с Русия. Вие знаете, че ние тогава направихме пробив с това, че парламентът гласува за необходимост от равнопоставени отношения с Русия и това даде сила на правителството в преговорите тогава по газа, което беше изключително важно. Тази тема не е. . . Както се казва, никой не открива колелото току-що, такива ситуации е имало. И когато има трудни ситуации, ти търсиш силна подкрепа отвътре.

 

Водещ: Дайте да се върнем към партийните дрязги обаче.

 

Н. Нейнски: Добре, разбира се.

 

Водещ: Вярно ли е, че вие сте единствената в СДС или сте сред малцината, която не иска развод с Иван Костов?

 

Н. Нейнски: Аз, подобна лексика бих казала, че за турските сериали много отива - кой докого застава, кой с кого иска развод. Ако това е по-лесният начин да е възприемат нещата така да го приемем.

 

Водещ: Добре де, хубаво, хайде да сменя лексиката, ако искате. Вие ли сте сред малцината в партията, които смятат, че "Синята коалиция" трябва да се яви в този си вид на следващите избори.

 

Н. Нейнски: Ако гледаме гласуването на последния Национален съвет, аз съм от мнозината, а не от малцината.

 

Водещ: От мнозината?

 

Н. Нейнски: Разбира се.

 

Водещ: Защо?

 

Н. Нейнски: Защото последният национален съвет даде мандат на ръководството да започне преговори първо в рамките на синята коалиция, а след това да си търси други партньори, и тези преговори, аз бях определена като един от хората в тази група за преговори.

 

Водещ: Софийската и пловдивските организации са сред най-големите в партията, нали, най-големите на практика.

 

Н. Нейнски: Ами, вижте, има и други големи организации. . .

 

Водещ: Да кажа защо задавам този въпрос. Защото. . .

 

Н. Нейнски: Ако искате да кажете, София и Пловдив са най-големите градове.

 

Водещ: . . . София и Пловдив казаха "не" на Костов, обаче казват София и Пловдив.

 

Н. Нейнски: Не, вижте, "Синята коалиция" не е проект на Иван Костов, нито е проект на Надежа Нейнски, нито е проект на Мартин Димитров или на когото и да е било. Това не са частни проекти. Така че свеждането на темата за разговорите, защото ние дори не водим преговори, ние водим разговори помежду си, ние сме хора, които много години сме партнирали.

 

Водещ: Били заедно.

 

Н. Нейнски: Така че това не са някакви такива. . . Аз се опитвам да разтоваря разговора от този екстрийм. Тук непрекъснато някакви хора се събират, разделят, този бил против, оня заставал до. . . В крайна сметка, нормално е между хора, които са единомишленици. . . Ето погледнете, че. . .

 

Водещ: Защо се дават на "Синята коалиция" под 4 процента, г-жо. . .

 

Н. Нейнски: Ама не, те ни даваха, през всичките тези години. . .

 

Водещ: Под 4 процента. . .

 

Н. Нейнски: . . . все под 4 ни даваха.

 

Водещ: . . . и много хора казват, вече нямат обект вдясно.

 

Н. Нейнски: Ама, не е вярно това. Аз ви го казвам искрено. Значи, за да бъдем докрай почтени, ще кажа, че има сериозни политически интереси "Синята коалиция" да не присъства в следващия парламент. Тези. . .

 

Водещ: Ще се случи ли това според вас? Колко са сериозни тези политически интереси, на колко сериозни хора в държавата?

 

Н. Нейнски: Ами, вижте, политиката е, за съжаление при нас е още по-груба, но е място, в което са основно интереси. Така че "Синята коалиция", отсъствието на "Синята коалиция" от терена ще даде възможност за много конфигурации. Няма да ги, в момента да ги определям, защото както виждате, се роят все нови и нови партии. . .

 

Водещ: Да, да, да.

 

Н. Нейнски: . . . вероятно много претенденти. Но ако мога нещо да кажа за "Синята коалиция", защото пак казвам, много държа да го подчертая, че "Синята коалиция" не е проект на когото и да е било. "Синята коалиция" е един политически проект, който беше създаден преди предишните евроизбори, който успя. . . Аз не казвам, че ние взехме онова, което сме искали. Взехме по-малко, може да се развие този потенциал, но ние имаме представителство в парламента, имаме двама евродепутати, имаме на последните местни избори, независимо от неудачните решения, които взехме за президентските, на местните избори имаме добро представителство в местната власт, тоест имаме една база, над която може да се надгражда. А оттук нататък естествено, че говоренето ще бъде в посока на това, че няма да влезе, че се разделяме, че този не заставал до онзи, защото разколебаването на хората, те се надяват, че ще отлее кум другите политически субекти, конкурентни.

 

Водещ: Ще ви го задам като един въпрос. Ще се опитате ли да смените лидера на партията?

 

Н. Нейнски: На коя партия да сменим лидера?

 

Водещ: СДС, на вашата партия.

 

Н. Нейнски: Вижте, в момента. . .

 

Водещ: Трябва ли да бъде сменен лидерът на партията според вас?

 

Н. Нейнски: Аз съм привърженик на тезата, че, докато не се смени мисленето по отношение на лидерските партии, България реално няма шанс да се превърне в истинска, демократична, европейска държава.

 

Водещ: СДС не е лидерска партия.

 

Н. Нейнски:Момент да ви кажа за какво става дума. Значи, проблемите не се свеждат до това единствено кой ще бъде лидерът на една политическа сила. Проблемите в една политическа сила възникват дори независимо от лидера. Една политическа сила в определени периоди има проблеми, които трябва да бъдат решени и те не се решават опростенчески - просто се сменя лидерът и те изчезват, защото в последните години се смениха много лидери на СДС, но очевидно партията търси все още своето място, своята идентичност. Аз смятам, че това, което правим в рамките на "Синята коалиция", ще реши голяма част от тези проблеми. И за мен начинът на развитието на този проект ще даде перспектива традиционната десница наистина да бъде коректив. Защото по темата с коалициите аз много държа. . . Напоследък се говори - коалиция било мръсна дума, дори управляващите го казват. Ами, погледнете Европа, Европа е реално коалиция на 27 държави.

 

Водещ: Особено германците пък например, ако отидем там, там има коалиция леви и десни, което е. . .

 

Н. Нейнски: Ама, не само това, самият Европейски съюз е коалиция между 27 държави. Когато Ван Ромпой беше избран за един вид президент на Европейския съюз, всеки, така, се подсмихваше - не бил достатъчно популярен, не бил лидер и т.н. Ама, това не е

гладиаторска битка, в която излиза един на тепиха и тръшва предишния, и излиза нов. Ван Ромпой успя да направи невъзможното, успя да балансира интересите на 27 държави. Европейският съюз е един жив организъм със своите проблеми, със своите противоречия, но там има диалог, има дебат. Онова което липсва в България е реален политически дебат. Тука всичко се свежда до лични отношения, до някаква. . . Опитва се да се подмени. . .

 

Водещ: Така е, в тези географски ширини личните отношения определят и политическите реалности много често.

 

Н. Нейнски: Не е така, не то навсякъде.

 

Водещ: Искам да ви питам обаче по друга тема, прощавайте последно. . . Довършете, разбира се.

 

Н. Нейнски: Искам само едно да кажа - че аз не приемам това България да се счита - е, така е по тия географски ширини. Навсякъде е така, но това е, тази политическа култура идва с времето и тогава се вижда, че големите неща се решават с политики, а не просто – дай ще махнем тая пионка, ще сложим друга и така ги разместваме на дъската, но. . .

 

Водещ: Пионката не е Мартин Димитров в случая?

Н. Нейнски: Мога и аз да съм пионката, няма значение, аз съм била лидер на СДС, не се хващайте за всяка една дума. Въпроса е, че невинаги личностите решават всичко. Това го показват европейските практики.

 

Водещ: Запознахте се със скандала между България и Румъния, едни претенции, които бяха наречени териториални от част от медиите, всъщност става въпрос за 17 кв. км морски шелф. И онова, което препоръча нашият външен министър Николай Младенов, човек, когото добре познавате от годините в СДС - да си мълчим. Как ви се струва? Това ли е правилната политика, когато те провокират от държава в съседство, колегата ти външен министър те провокира, ние тук да мълчим!

 

Н. Нейнски: Зададен по този начин въпросът, веднага ще кажа, че естествено не е, отговорът не е да си мълчим. Но аз смятам, че тези неща на политическо ниво много лесно могат да бъдат изчистени. Някои казват: този проблем е много отдавна! Този проблем не е сериозен, при положение че и България, и Румъния бяха приети в Европейския съюз, без някой по някакъв начин да го повдигне. Това бяха, това беше моментаът, в който подобни въпроси винаги излизат на светло, защото според изискванията в Европейския съюз държавите трябва да нямат проблеми със съседите, за да станат членки на Европейския съюз.

 

Водещ: Обаче ние явно имаме проблеми. Дори се заговори за малцинства.

 

Н. Нейнски: Не, това. . .

 

Водещ: Колко е опасно това за две държави, членки в Европейския съюз, между другото най-новите и най-бедните?

 

Н. Нейнски: Смятам, че, аз смятам, че не е опасно, аз смятам, че това нещо се прави с цел наистина. . . румънците ще имат избори и се прави за вътрешна употреба. Ако използвам вашата терминология, това са. . . по тия ширини така се прави обикновено, малко дебелашки, малко грубо, но аз не смятам, че има реални проблеми. Смятам че каквото има, неизяснени въпроси, те ще бъдат решени цивилизовано между две държави, ще бъде достатъчно ясно изчистено.

 

Водещ: Тихо.

 

Н. Нейнски: Не не тихо, защо тихо. Аз казвам, достатъчно ясно, защото тези неща трябва да се решават на политическо ниво и България трябва категорично да изключи подобна възможност такъв въпрос да бъде поставен. Въобще няма такъв въпрос и не може да бъде поставян въпрос за малцинство.

 

Водещ: Надежда Нейнски, евродепутат от "Синята коалиция" в разговор тази сутрин в "Здравей България". Благодаря ви, успешен ден ви желая.

 

Н. Нейнски: И аз ви благодаря.

 

© 2010 БТА. Всички права запазени. Общи условия за ползване.



 

 видео  Нова ТВ

 

 


Tags: Надежда Нейнски, АЕЦ БЕЛЕНЕ

Още по темата

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...

thumb 28.09.2012

Емил Кабаиванов: Референдум...

Исканият от БСП референдум е закъснял и няма да реши никакви пробле...

thumb 11.06.2012

Надежда Нейнски: СДС и ДСБ ...

България се намира в много сериозна ситуация и се нуждае от гарант ...

thumb 03.06.2012

Надежда Нейнски: Традиционн...

„Традиционната десница в момента е на кръстопът. И аз продължавам д...

thumb 19.05.2012

Надежда Нейнски: Ще търся н...

Хората не се интересуват от цялата тази вакханалия, която тече в по...

thumb 18.05.2012

Надежда Нейнски: ГЕРБ се на...

Участие на евродепутатът Надежда Нейнски в предаването на Нова Теле...

thumb 16.05.2012

Надежда Нейнски: За първи п...

Евродепутатът на Синята коалиция Надежда Нейнски пред Българската н...

thumb 14.05.2012

Надежда Нейнски и Борис Мар...

Коментар на евродепутатът Надежда Нейнски и Борис Марков, председа...

thumb 25.04.2012

Румен Христов: Първанов да ...

Правилният ход е да работим много активно за удължаване на срока на...

thumb 24.04.2012

Десницата в Европа показа п...

Резултатите от първия тур на френските избори на практика показват ...