Електронни медии

Румен Христов: Първанов да не си играе с протестите за „Белене”

25.04.2012

Insert full sizeРумен Христов е бивш земеделски министър – в служебните правителства на Ренета Инджова и на Стефан Софиянски. Той беше и кандидат-президент на СДС. Христов е доктор по аграрна икономика, бил е и главен административен секретар на президента Петър Стоянов от 1997 до 2002 г. В момента е член на ръководството на СДС. С Румен Христов коментираме защо червените подеха инициативата за референдум в защита на АЕЦ „Белене” и какво всъщност се крие зад тази идея.

Г-н Христов, как ви прозвучаха протестите в подкрепа на АЕЦ “Белене” в Плевен, при положение че и правителството, и парламентът решиха официално, че централата няма да се строи?

Като след дъжд качулка. Първо има решение, взето на национално ниво от правителството, подкрепено от всички политически сили, представени в парламента, с изключение на БСП. Но аз задавам въпроса – след като Първанов беше 10 години президент, по това време имаха министър-председател и мнозинство в лицето на Станишев и тройната коалиция, защо не започнаха проекта, като е толкова хубав? Защо не направиха референдум, като е толкова важно? Нямам обяснение за тези маньоври. Вероятно са свързани с техните предстоящи битки в партията.

Тоест червеният конгрес им нажежава страстите за АЕЦ-а? И се търси допълнителен пиар?

Допълнителен пиар – да, разбира се.

Без да изключваме икономическите интереси.

Вероятно да. Но според мен от тъй наречения „Голям шлем” това беше най-тежкият от икономическа гледна точка проект за България. Аз съм много радостен, че нашата ясна, категорична и последователна позиция от последните 20 години в крайна сметка беше одобрена и от сегашното правителство, и от обществото и че този проект няма да се състои.

Но пък централата продължава да върши работа на търсачите на политически дивиденти, като бившия държавен глава.

То икономически дивиденти от този проект не може да има, има само негативи. Като няма икономически дивиденти, търсиш политически. Така че е нормално, след като не можеш да убедиш инвеститорите, че това е икономически изгоден проект, да търсиш изгода в областта на политиката. Залагайки на традиционно добро отношение от страна на част от българския народ към славянска Русия, залагайки на това, че токът ще стане 80 ст., че можем да бъдем енергиен център на Балканите и т.н.

Никой не говори, че ние сме икономиката в ЕС, която гълта най-много ресурси. Никой не казва, че голяма част от предприятията, които консумираха тази електроенергия, вече не работят. Никой не говори, че сега имаме няколко милиона киловатчаса излишни мощности и затова продаваме.

Не е ли оглавяването на протеста в Плевен бутафорен ход на Първанов и не изглежда ли смешно, дори цинично, при положение че е ясно, че тази централа няма да я има.

Да застанеш начело на един протест от няколкостотин души като бивш държавен глава и да се включваш в подписката за нещо, което ти с авторитета си на държавен глава си могъл да организираш, наистина е нещо като бутафорна сценка. Аз много се изненадах, че държавен глава направи тази стъпка. Както се дава толеранс на ново правителство и нов президент от 100 дни, така има и неписано правило, когато излезеш от властта, 100 дни да мълчиш. Беше добре да замълчи след 10 години говорене и налагане на негови тези. Но той още на другия ден тръгна да става председател на социалистическата партия.

Не е спазил политическата толерантност, но и отива и на пропаднала кауза.

Така е, да.

А вотът на недоверие срещу кабинета, организиран от БСП, не е ли подобен нонсенс?

Вотът е напълно безсмислен, при положение че има решение, което няма как да бъде променено. С 39 народни представители и един от независимите беше ясно, че те не могат да постигнат нищо в парламента и преди конгреса, дрънкаме оръжия, за да видят кой колко е силен. Единият прави подписки в Плевен, другият – вот на недоверие в парламента. Чисто и просто единоборство. Всеки се опита да вдигне малко повече шум и да привлече малко повече внимание около себе си. Дори по тази тема, която е жизнено важна и от политическа, и от икономическа гледна точка за тях, те не можаха да се разберат и да бъдат заедно. Та това е вътрешнопартиен проблем на партията столетница, която ще си решава сама въпросите.

Не съществува ли риск бившият държавен глава да си донесе нови негативи с тези нелепи ходове? Избирателят не е толкова глупав и неинформиран.

Аз не бих могъл да кажа дали това са краткосрочни цели, но техният електорат си хареса тази електроцентрала и маньоврите, които правят в парламента и в Плевен, са за техния електорат. Така че може би имат своето оправдание в национален план. Няма смисъл да коментираме дали на Първанов ще му падне имиджът. Първанов втори път не може да стане президент, няма да стане и министър- председател, както му се иска според мен.

Няма да си изтрие и досието.

Да, няма как да си изтрие досието с тия действия.

Г-н Христов, а как ви се струва идеята за референдум за “Белене” – тепърва се гласят подписки, събират се подписи. Преди години и в СДС настоявахте за референдум, но все пак преди да бъде взето решение за централата.

Ние казахме, че това е възможна форма. В България повече от 60 години няма референдум. Построяването на електроцентрала, която би загробила страната ни с тези 10-11 милиарда, които трябва да платим, е нещо много важно за всички българи. И може би, след като нямаше друго решение, можеше да се търси такава форма на допитване. Но нямаме традиция в това отношение. Много трудно се организира референдум, особено по тема, която намира подкрепа в една много малка част от българското общество – социалистите. След като си взел решение, какво ще кажем сега: нашият министър-председател взе тук едно решение с неговия МС, но ние ще му оспорваме решението, свиквайки референдум.

Кой е правилният ход в момента в тази посока?

Правилният ход е да работим много активно за удължаване на срока на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, според мен те имат опция до 20-30 години удължаване. Най-вероятно ще бъде на стъпки от по 10 години, но България трябва да направи всичко възможно да отговори на изискванията за по-висока безопасност на тези блокове и те да поработят поне още 30 години. Много важно е да се започне и строителството на 7-ми енергоблок на площадката на “Козлодуй”, защото ще бъде много по-евтино. Там площадката, от гледна точка на земетръс, е много по-устойчива. Има и ред други причини. А и ние нямаме нужда от още нови мощности, освен този 7 реактор.

Но Георги Първанов твърди, че 7-и блок щял да струва колкото една нова централа.

Не, не може да струва толкова, много добре го знаят това. Отново пропаганда.

По ваши изчисления каква ще бъде цената му?

Не мога да кажа, но според мен ще бъде поносима, защото инфраструктурата, която е много скъпа, е там, обучените кадри са там, логистиката, борбата за охлаждане на реактора е налична, няма да се правят кой знае какви геоложки проучвания при наличието на такава извършена. Да не говорим, че за АЕЦ “Белене” в края на тази година изтича ОВОС. Въобще – безперспективен проект. Там се наливаха едни пари, вероятно някой се облажи, затова ние искаме прокуратурата да се произнесе по докладите и ревизиите, които се правиха.

В СДС говорите за сума около 1,5 млрд. лв.

Да, 1,5 млрд. лв. са похарчени.

Много хора сега задават един въпрос – наистина ли това е окончателният край на “Белене”. Защото социалистите постоянно повтарят, че ако дойдат на власт, ще възобновят проекта като изгоден за България.

Това е добре да го повтарят ежедневно, защото повтаряйки, че ще възобновят този икономически неизгоден проект за страната, който ще ни загроби, това по никакъв начин не може да ги доведе на власт. Така че е добре да го повтарят заради десницата, помагат ни.

Вие смятате, че това е победа, увенчала една ваша голяма битка.

Повече от 20 години бяхме категорични и последователни. Аз например, в предизборната си кампания за президент, апелирах към останалите кандидати за президенти да си изразят позицията с “да “ или “не”, не с “ще видим”. Не може да кандидатстваш за държавен глава и да нямаш категорична и ясна позиция. Мисля, че единствен, като кандидат на автентичната десница, казах ясно, че ние сме против този проект по ред причини.

А как погледнахте на променящата се позиция на “Атака” и цялото това шикалкавене, което завърши с оттегляне от вота на недоверие.

Според мен “Атака” се откачиха от една кауза пердута. Но не мога да коментирам техните действия.

Източник vsekiden.com


Tags: АЕЦ БЕЛЕНЕ, Румен Христов

Още по темата

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.03.2019

Медийни участия на СДС за п...

Участия в БНТ и България Он Ер

thumb 21.03.2019

Румен Христов: Европа е изп...

Участието на председателя на СДС в "Плюс-минус" по Нова телевизия

thumb 18.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 18 март, от 17.30 часа

thumb 16.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 март от 11.10 часа

thumb 26.01.2019

Председателят на СДС Румен ...

Запис на разговора в обзорното седмично предаване

thumb 26.01.2019

Румен Христов пред ТВ "Европа"

Видео с участието на 26 януари

thumb 24.01.2019

Румен Христов: Коалиция с "...

От СДС предлагат и да бъде намален броят на народните представители...

thumb 24.01.2019

Участиe на Румен Христов в БНР

24 януари, четвъртък, 12.15 часа

thumb 17.01.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 януари, четвъртък, от 20.00 часа.