Десницата в Европа показа по-голяма ефективност при справяне с кризи

24.04.2012

Insert thumbРезултатите от първия тур на френските избори на практика показват много сериозен дебат в момента в западните общества, който води реално до разделяне на тези нации между два вида политики. Едната е продължаването на строги мерки и на ограничаване с оглед тежката икономическа криза. Другото виждане е, че трябва да се стимулира растежът и да се насочат усилията към създаване на нови работни места, което всъщност се презентира от левицата във Франция.

 

Малката преднина на Оланд обаче не дава ясен отговор на притесненията във Франция и конкретно на десницата относно дълговата криза, ниския растеж и високата безработица. За мен резултатите са още много неясни. Още повече, че това, което предлага Оланд, е на практика по-високи данъци. Това при всички случаи ще доведе до напрежение в отношенията между Франция и Германия. Вярвам, че неговата преднина стряска и финансовите пазари, които са притеснени от големия френски дълг така или иначе. 


Освен това, Оланд казва, че ще изтегли френските войски от Афганистан много по-рано.


В момента за мен има много въпросителни поне във външнополитическата сфера в няколко аспекта. Една от тях е изключително стабилното и ефективно партньорство между Франция и Германия и конкретно между Саркози и канцлера Меркел по отношение перспективите на еврозоната и всичко онова, което е свързано със стабилизационния механизъм и с взетите мерки. Другият аспект, който за мен крие въпросителни – е отношенията между Франция и САЩ по теми,които засягат Иран, Израел, НАТО и Русия. 


Относно еврозоната Оланд дава заявки за завой в позицията на Франция. Всички знаем, че това, което той предлага - преразглеждане на споразумение вътре в ЕС - е много трудно за осъществяване и е трудно да направя докрай преценка до каква степен това е предизборен негов ход, който се стреми да обере негативния вот срещу Саркози. Смятам, че е по-скоро това и че той няма да може ефективно да го осъществи. 


Бъдещето на отношенията Франция-България трябва да се гледа в рамките на възможностите на България в ЕС и начина, по който съюзът ще бъде повлиян като цяло от смяната на курса във Франция. За мен най-важното в случая е ЕС да успее да осъществи стабилизационните мерки и не само да преодолее кризата, но и да започне един път, който да възстанови икономическата сила на съюза. При всички случаи десницата показа много по-голяма ефективност при справянето с кризи през тези години и затова смяната в политическото пространство във Франция крие за България повече рискове, отколкото предимства.

 

Източник: В. "Класа"


Tags: Надежда Нейнски, Европейска политика

Още по темата

thumb 11.07.2012

Позиция на Надежда Нейнски ...

Информация за дейността на евродепутатът г-жа Надежда Нейнски в Ком...

thumb 05.07.2012

Европейският парламент изпъ...

Европейският парламент днес отхвърли спорното търговско споразумени...

thumb 29.06.2012

Надежда Нейнски: Малкият би...

Надежда Нейнски откри в четвъртък форума "Микробизнесът: твоят люби...

thumb 22.06.2012

Надежда Нейнски: Икономичес...

Финансирането на политиката на сближаване трябва да се запази на се...

thumb 15.06.2012

Надежда Нейнски: Прeдприсъе...

Предприсъединителният процес и европейската перспектива за страните...

thumb 11.06.2012

Надежда Нейнски: СДС и ДСБ ...

България се намира в много сериозна ситуация и се нуждае от гарант ...

thumb 03.06.2012

Надежда Нейнски: Традиционн...

„Традиционната десница в момента е на кръстопът. И аз продължавам д...

thumb 01.06.2012

ЕК оприличава прогнозите за...

Позиция на евродепутатите на Синята коалиция Надежда Нейнски и Свет...

thumb 24.05.2012

Надежда Нейнски призова евр...

По време на обсъждането на предложението за регламент за макрофинан...

thumb 19.05.2012

Надежда Нейнски: Ще търся н...

Хората не се интересуват от цялата тази вакханалия, която тече в по...