Надежда Нейнски: Икономическият просперитет и регионалната стабилност се създават чрез силни партньорства между съседи в обединена Европа

22.06.2012


primary thumbПозиция на евродепутатите Надежда Нейнски /България/ и Ласло Суриян /Унгария/

Финансирането на Политиката за сближаване на Европейския съюз трябва да се запази на сегашното ниво в следващата многогодишна финансова рамка 2014-2020. Това е едно от основните послания, което Комисията по бюджети на Европейския парламент гласува в своето становище по законодателния пакет за сближаване. Коментирайки вчерашното гласуване евродепутатите Надежда Нейнски и Ласло Суриян също така подчертаха важността на финансирането на трансгранични дейности като неразривен инструмент за съживяването и сближаването на региони в Югоизточна Европа.


  и Ласло Суриян, унгарски евродепутат, приветстваха решението и припомниха, че след като Договорът от Лисабон влезе в сила, Европейският парламент има последната дума относно следващата многогодишна финансова рамка. Въпреки че ЕП може само да приеме или да отхвърли решението на Съвета, се изпраща ясно послание: "финансирането на политиката на сближаване трябва да се запази поне на сегашното ниво в следващия финансов програмен период".


Комисията по бюджети прие становището на г-жа Надежда Нейнски по Инструмента за предприсъединителна помощ, която подкрепя предложението на Комисията за увеличаване на финансирането за трансгранично сътрудничество между държавите-членки и страните кандидатки, в сравнение с предишния програмен период. Въз основа на това предложение след 2013 г., най-малко 3% от общата сума, отпусната на страна-кандидатка, трябва да бъдат насочени по трансгранични дейности. Това може значително да подобри взаимното свързване между различните общности и да насърчи дейностите на МСП и изследователското сътрудничество между съседните на транс-граничните региони.


Евродепутатът Ласло Суриян посочи: "Предложеното увеличение на финансирането за териториално сътрудничество на държавите-членки в кохезионния пакет (увеличение от 3 милиарда евро между 2014 г. и 2020 г.) и за трансгранично сътрудничество със страните-кандидатки по Инструмента за предприсъединителна помощ е една необратима стъпка от икономическото и културно съживяване на регионите, които са били разкъсвани в продължение на десетилетия. Тези инструменти не само ще донесат просперитет на тези трансгранични региони, но са и стъпка в реализирането на идеите на основателите на ЕС в процеса на обединение на Европа, тъй като ще спомогне и за естественото премахване на икономически, социални и културни граници между различните общности.


Нейнски подкрепи Суриян като заяви: "Икономическият просперитет и регионалната стабилност се създават чрез силни партньорства между съседи в обединена Европа. Ако погледнем през призмата на европейската история, промените при инструментите за сближаване и трансграничното сътрудничество подкрепят стратегическата теза за общи европейски цели, особено във времена на криза. Освен това стабилността на Западните Балкани зависи до голяма степен от положителните примери за сътрудничество между съседи."

 


Tags: СДС, Европейска политика, Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...

thumb 07.07.2018

Новият председател на СДС е...

Румен Христов бе избран за председател на Съюза на демократичните с...

thumb 22.03.2018

СДС организира традиционнот...

На 24 март / събота / 2018г. Съюзът на демократичните сили – Ловеч ...

thumb 13.05.2017

Доклад на Божидар Лукарски ...

Доклад на Божидар Лукарски пред 22-та Национална конференция на СДС

thumb 06.02.2017

Румен Христов: Сигурни сме,...

През всички избори в последните две години показахме стабилност и д...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 01.02.2017

Божидар Лукарски: Реформато...

Реформаторският блок (РБ) ще влезе в новия парламент, прогнозира пр...