ЕК оприличава прогнозите за растеж на Министерството на Финансите като прекалено "оптимистични"

01.06.2012

primary thumb

Позиция на евродепутатите на Синята коалиция Надежда Нейнски и Светослав Малинов относно Новия пакет от резултати на България по Европейския семестър



За пореден път се случва "брюкселски вятър" да носи лошите новини за България.

Удържането на бюджетния дефицит в рамките на 3% е единствената добра новина, констатирана от препоръките на ЕК към България в рамките на Европейския семестър, чрез който Комисията следи икономическите и бюджетни политики на страните-членки на ЕС. Силните критики към икономическата политика на българското правителство представляват крайно незадоволителна оценка за справянето му с кризата и провеждането на реформи с цел постигане на икономически растеж. ЕК констатира очевидното за всички българи - реформи на практика няма, което поставя под съмнение устойчивостта на страната към външни влияния, в частност кризисната ситуация в Гърция, а буферът на нисък държавен дълг и дефицит в тази ситуация е крайно недостатъчен за справянето с икономическите предизвикателства.

ЕК оприличава прогнозите за растеж на Министерството на Финансите като прекалено "оптимистични", а това създава потенциална опасност от продънване на бюджета и възобновяване на спряната процедура по свръхдефицит.

Синята коалиция неведнъж предупреждаваше ГЕРБ, че с популистки ходове и с липсата на незабавни реформи обричат българите на задълбочаваща се бедност. На третата година от управлението на ГЕРБ  Европейската комисия на практика потвържава всички опасения на Синята коалиция, свързани с:


- пречки пред малкия и среден бизнес

Системата за определяне на минималните осигурителни прагове е несъответстваща на реалната ситуация на пазара на труда. Сериозно предизвикателство остава подобряването на бизнес и регулаторната среда. Прекалено се забавя електронното правителство. Административните разходи за обслужване на данъчната тежест са прекалено високи.

- тотално зависим и монополизиран енергиен пазар:

Липсва диверсификация на енергийните доставки. Преносната система няма регулаторна независимост. Наблюдава се лошо управление на държавните енергийни разходи

- корупция и неефективност на публичните разходи, които задълбочават проблемите в здравеопазването, образованието, пенсионната система и пазара на труда

Наблюдават се значителни структурни пречки пред осигуряването на качествени услуги. Не е гарантирана устойчивостта на пенсионната система. Създаването на работни места не е достатъчно високо в дневния ред на правителството. Средното и висшето образование не са достатъчно модерни.

Сред нас, евродепутатите от СК, най-силно безпокойство буди обобщението за  "обслужване на частни интереси от обществени политики". Едно след друго в препоръките на ЕК се редят словосъчетания като „липса на контрол”, „слабости”, „недостатъчна отчетност” и т.н.

Всеобхватната ерозия на политическата воля  у управляващото мнозинство изправя България пред опасността нейната икономика да се окаже дълготрайно неконкурентноспособна, а обещаните от ГЕРБ „средни европейски доходи” да останат далечен мираж за поколения наред.

Затова ние, евродепутатите на СК, призоваваме в ГЕРБ да прелистят отново предизборната си "антикризисна" програма., да осъзнаят, че три години не изпълниха почти нищо от нея и да използват препоръките на ЕК в оставащото време от мандата си, поне да позиционират България на верния европейски път към икономическо развитие и подобряване на жизненания стандарт на всеки един българин.


Надежда Нейнски и Светослав Малинов,
Евродепутати от Синята коалиция


Tags: Надежда Нейнски, Синята Коалиция

Още по темата

thumb 18.07.2012

Позиция на Синята коалиция ...

Докладът води до извода, че сме свидетели на провал за европейското...

thumb 18.07.2012

Сините призоваха премиера д...

Настояваме да бъде отстранен от правителството заради постоянната ...

thumb 11.07.2012

Позиция на Надежда Нейнски ...

Информация за дейността на евродепутатът г-жа Надежда Нейнски в Ком...

thumb 05.07.2012

Европейският парламент изпъ...

Европейският парламент днес отхвърли спорното търговско споразумени...

thumb 29.06.2012

Надежда Нейнски: Малкият би...

Надежда Нейнски откри в четвъртък форума "Микробизнесът: твоят люби...

thumb 22.06.2012

Надежда Нейнски: Икономичес...

Финансирането на политиката на сближаване трябва да се запази на се...

thumb 15.06.2012

Надежда Нейнски: Прeдприсъе...

Предприсъединителният процес и европейската перспектива за страните...

thumb 24.05.2012

Надежда Нейнски призова евр...

По време на обсъждането на предложението за регламент за макрофинан...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 14.05.2012

Н. Нейнски: Към по-концентр...

Доклада на Надежда Нейнски "Разширяване на ЕС: политики, критерии ...