Мартин Димитров: „Белене“ ще ни докара до фалит като в Гърция

21.03.2012

Insert thumbИнтервю  за "Всеки ден" на председателя на СДС

Мартин Димитров е най-младият лидер на СДС от създаването му. Преди да оглави партията, е икономист в Института за пазарна икономика. През 2005 г. е избран за депутат, а по-късно за наблюдател в Eвропейския парламент. След като печели вътрешни избори, става лидер на СДС през 2008 г. Новоизбраният председател попада в най-бурния период на партията, когато заради забавяне на вписването на новото ръководство от съда не може да заеме длъжността си и е обявен за нелегитимен лидер. След няколкомесечен екшън Димитров оглавява партията, а впоследствие именно той подписва споразумението с Иван Костов за създаване на Синята коалиция. На 29 ноември 2009 г. е преизбран за председател на СДС.

Г-н Димитров, вие сте един от най- страстните противници на „Белене”. Как разчитате последните изказвания от правителството за бъдещето на централата? Дори премиерът заяви, че централата най-вероятно няма да се строи.

Няма отговор още. Самото правителство е изпаднало в шизофренна ситуация по „Белене” и в зависимост от настроението на политическите лица ту се строи, ту не се строи. Тази ситуация продължава доста дълго време, а срокът за окончателното решение изтича в края на март. Затова съм внесъл искане за изслушване на премиера. Позицията за централата касае всички българи. Проектът е ужасно скъп, ужасно неефективен, ужасно неизгоден за България. И ако се случи, ще ни докара до положението на Гърция. Лъжат ни, че Русия ще ги плати тия пари, но дори да ги плати в началото, ние ще ги връщаме. Това са повече пари от външния дълг на България в момента. Затова „Белене” е един от критичните въпроси за стабилността. Какво трябва да се направи – изработеният реактор или да се продаде, или да се сложи като 7-и блок на „Козлодуй”.

Но вече се чуха изказвания, и то от бившия шеф на АЕЦ „Козлодуй”, че монтирането му към старата централа ще струва по-скъпо.

Три пъти по-евтино ще бъде. Има я площадката, скъпо струва свързването с енергийната система. А „Козлодуй” си е свързан, има си ги специалистите, всичко е направено.

Симеон Дянков заяви, че няма проблем реакторът да бъде купен и продаден.

Да, има го този вариант – да го купим и продадем. Ако не можем да го продадем, слагаме го в „Козлодуй“. Това са разумните варианти. Много по-разумни, отколкото да се дадат 10 млрд. евро за „Белене”.

Премиерът разкри, че преди месец е изпратил Трайчо Трайков и Дянков да кажат в Русия, че „Белене“ няма да се строи.

Истинската причина за уволнението на Трайчо Трайков е „Белене”. Факт е, че той имаше категорична позиция срещу централата. Истината е, че това правителство иска да смени линията в момента, но не смее да си каже. Понеже знаят, че ние знаем за какво става въпрос. Те не смеят да си кажат това, което правят в момента. А истината е, че търсят инвеститор за проекта, който да представят като западен, а той ще бъде зависим от руско финансиране.

Това „Белене” се оказа началото и краят на всичко в държавата. Нима от него могат да зависят съдбата на кабинета, основни процеси в държавата…

Това е така, това е точно така.

Г-н Димитров, казахте, че английската банка консултант по „Белене“ държи таен доклад, който не дава на Народното събрание. Но Владимир Каролев, който е консултант в нея, заяви, че няма нищо скрито, а просто работата не е завършена.

Не може доклад, платен с държавни пари, да е таен.

От банката казаха, че не е таен.

Като не е таен, дайте да го прочетем. Къде е? Поискал съм го като председател на икономическата комисия и никой не ми го е дал.

В петък руската фирма изпълнител „Атомстройекспорт” заяви, че спира работа заради неясната позиция на България. Да не ни отреже Русия накрая, докато чакаме?

Русия има очевидно огромен интерес от построяването на „Белене” и те няма нито да спрат, нито ще се откажат. Няма да се откажат, защото са показали, че смятат централата за изключителен приоритет. Какви са причините, е отделен въпрос.

Изводи от пазарно проучване показват, че България има нужда от заместващи мощности. Не се говори за нужда от „Белене”, но пак е аргумент на защитниците на централата.

Разбира се, че не е. Има много възможности за заместващи мощности. Може на мястото на сегашната площадка да бъде направена газова централа например. Това е много разумно решение. Има много опции. И са много по-разумни от „Белене”.

Много по-евтин ли ще бъде този вариант?

(Смее се.) Разбира се. Всичко, което може да си помислите, е по-евтино от „Белене”. „Белене” е най-скъпият и неефективен проект в най-новата история на България. Всичко е по-ефективно от „Белене”.

Каролев заяви, че който говори против „Белене”, е лобист. Но уточни, че вие, въпреки рязката си настройка, не сте такъв.

Владо Каролев знае, че не съм лобист, знае, че съм честен човек и цялостната ми позиция е в защита на националните интереси. Владо го знае това и го казва честно. Но не съм съгласен, че който говори против „Белене”, е лобист. Това не е сериозно.

Какво ще се случи на 31 март – ще се удължи срокът и пак ще се умува – да има или да няма „Белене”?

Чакаме да видим какво ще се случи.

Най-вероятно няма да се подпише споразумението.

И така е най-разумно. Въпросът е, че трябва да има дебат в парламента. Това решение трябваше да се взима на ниво парламент. Това не са семейни въпроси нито на премиера, нито на неговите министри да си ги взимат сами. Това са въпроси, които касаят цялата държава и не може да се взимат по непрозрачен начин.

Остра реакция предизвика изявлението на премиера срещу „Белене”, но същевременно той спомена за референдум. Вие смятате ли, че трябва да има референдум за централата?

Не, не смятам. „Белене” е доказано неефективен проект и не виждам смисъл да се правят референдуми.

Но хората не са си дали мнението. Е, ясно е, че всички искаме по-евтин ток.

Всички искаме, ама той ще е по-скъп. С пъти по-скъп от останалия ток.
А след 5 години цената на тока, добиван от възобновяеми енергийни източници, ще спадне драматично. Той ще бъде конкурентен спрямо тока, произвеждан от атомните централи. И тогава, който се е набълбукал с много атомни централи, ще плаща излишно една много висока цена.

Но след трагедията във „Фукушима” много държави не си закриват ядрените централи. Твърди се, че в световен мащаб от 163 само 2 са спрени.

Аз съм също против закриване на централи. „Козлодуй” трябва да работи колкото се може по-дълго време. Пети и шести блок на атомната централа могат да работят поне още 20 години, да не кажа и повече. Категорично съм за запазване на 5-и и 6-и блок максимално дълго, но съм категорично против „Белене”.

Как ги виждате нещата в края на март – отново отлагане на 31 март?

Не е ясно, защото в момента Енергийният октопод не спи. Никой не може да знае точна прогноза как ще се развият събитията.

Кои са в този октопод – политици, икономисти?

Има всякакви лица вътре.

Може ли по-конкретно?

Е, хайде сега, по-конкретно (смее се).

Тръгнахте срещу монополите и обвинихте кабинета, но премиерът ви върна топката и обяви правителството на СДС за родител на монополите…

Премиерът се е пошегувал.

Г-н Димитров, когато „хвърляте камък” срещу Русия и обвинявате правителството в зависимост, обикновено чувате, че Иван Костов е продал „Нефтохим” на руснаците.

Проблемът не е, че Костов е продал „Нефтохим” на руснаците, а в липса на адекватно регулиране, което да защитава конкуренцията.


Tags: АЕЦ БЕЛЕНЕ, Мартин Димитров

Още по темата

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...

thumb 28.09.2012

Емил Кабаиванов: Референдум...

Исканият от БСП референдум е закъснял и няма да реши никакви пробле...

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...