Д-р Ваньо Шарков: Липсва воля и време за реформи в сектор здравеопазване

18.03.2012

Insert full sizeНовият министър няма да успее да се справи със здравната реформа, заяви зам.-председателя на ПГ на Синята коалиция и народен представител от СДС д-р Ваньо Шарков във Велико Търново. В старопрестолния град той даде съвместна пресконференция със съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов. Д-р Шарков допълни, че в правителството липсва воля за решаване на проблема с цените и монопола в лекарствения сектор. Според него Десислава Атанасова ще доизкара мандата, без да свърши нищо, тъй като липсва воля и време за реформи в сектора.

Тази промяна е признание за нерешаване на проблемите в сферата на здравеопазването. Смяната и поставянето на четвърти министър на здравеопазването показва в голяма степен и липсата на визия, затова как трябва да бъде променено българското здравеопазване, така че то да е достъпно за българските пациенти. Има още един факт, който прави изключително впечатление – на министъра му бе поставена задача да свали цените на лекарствата и да води преговори, а той си замина за Кюстендил заедно със задачата преди да е изпълнил това, което му бе поставено като заръка, а той беше остранен от поста, бе категоричен синият депутат.

Д-р Ваньо Шарков допълни, че Комисията за защита на конкуренцията се е произнесла за вероятността от картел в петролния сектор, но мълчи по отношение на цените на лекарствата, макар че е сезирана за това преди един месец от СДС.

Той коментира и обвиненията срещу синия кмет на Община Свищов Станислав Благов, като отбеляза, че това е стил на управление. Стил на управление, в който личи желанието за непрекъснато оказване на натиск върху кметове на Синята коалиция, както в Монтана, Петрич, така и в Свищов, подчерта Шарков. Според него този натиск показва единствено страх, защото не могат да се преборят със знакови кметове на Синята коалиция по време на нормални избори и поради тази причина се опитват на един друг терен да печелят война с клюкарски методи. Проверката срещу кмета на Свищов Станислав Благов е приключила и има решение на прокуратурата и сега се притопля отново, за да се вреди на кмета на Свищов, обясни той. Шарков бе категоричен, че това е стил на управление не само относно местната власт, но и по отношение на малкия и среден бизнес. По думите му няма управление, което е просъществувало с този стил на управление.

Съпредседателят на Синята коалиция подчерта, че последователната защита на бълкарския национален интерес, включително и по отношение на Русия ще бъде единствената отличителна черта на ДСБ и СДС на следващите избори. Той прогнозира, че до края на месеца ще стане ясна политиката на правителството по отношение на руските енергийни проекти.

Предстои България да вземе решение за АЕЦ „Белене“, да води преговори по доставката на газ на цени, по-ниски с 10-15 на сто, както и по газопреносната мрежа за „Южен поток“. За нас е без значение дали политиката, водена от Георги Първанов ще бъде реализирана от БСП или ГЕРБ, защото в това отношение Синята коалиция е единствената, която последователно защитава българския национален интерес, каза Костов.

Съпредседателят на коалицията коментира обявените причини за отстраняването на Трайчо Трайков от правителството, като „измама на общественото мнение“.

Всъщност министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка бе отстранен, защото със своите действия той се противопостави на руснаците да строят АЕЦ „Белене“ със стари технологии и при неясни цена и инвеститор. Той се противопостави на монопола в търговията с горива и настоя за сключването на нови договори за внос на природен газ на по-ниски цени, посочи Костов.

По повод телевизионно интервю на премиера Бойко Борисов Иван Костов съобщи, че заедно с Мартин Димитров са внесли в парламента искане за изслушване на министър-председателя за позицията на българското правителство по въпросите, свързани с руските енергийни проекти в България.

Бойко Борисов трябва да излезе в Народното събрание с констатация за проблема и с визия за неговото решаване, за да знаем в каква посока отиваме, каза съпредседателят на Синята коалиция.

           

 


Tags: Ваньо Шарков, Синята Коалиция

Още по темата

thumb 09.10.2012 - Велико Търново

Депутат от СДС иска държава...

Парламентарната група на сините ще поиска от Конституционния съд д...

thumb 22.06.2012 - Велико Търново

Станислав Благов: С Ваньо Ш...

"Тук съм, защото без СДС няма демокрация. Ваньо Шарков е гаранция з...

thumb 15.06.2012 - Велико Търново

Област Велико Търново номин...

Общинските организации на СДС във Великотърновска област издигат но...

thumb 30.05.2012

Политически чадър над убийс...

Йордан Бакалов от Синята коалиция, член на алтернативната комисия,...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Д-р Ваньо Шарков: Повече не...

Парламентарната група на "Синята коалиция" ще се запази, защото н...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Популизмът...

Това, което трябва да се направи оттук нататък е здрава коалиция м...

thumb 08.05.2012 - Сливен

Кирчо Димитров: Синята коал...

На пресконференция в Сливен депутатът от СДС Кирчо Димитров информ...

thumb 25.04.2012

ГЕРБ са на път да се откажа...

След системните предупреждения от страна на Синята коалиция, които ...