Д-р Ваньо Шарков: Повече не мога да бъда толерантен с хора, които отстъпват своите позиции за сметка на избирателите

17.05.2012

primary thumb

 Интервю на Д-р Ваньо Шарков – член на НС на СДС и депутат от Синята коалиция за БНР, Радио Пловдив

Р.П.:След като преспахте няколко нощи как ви изглежда сега решението на НС на СДС и всъщност това пагубно ли ще бъде за партията? 

Ваньо Шарков: Честно казано, изглежда по същия начин както изглеждаше и 5 минути след като беше взето решението. За мен проблемът не е толкова в самото решение, в много голяма степен проблемът е в начина, по който беше взето решението, а начинът беше със забрана за дискусия, с отказ от водене на разговор-дебат, с отказ за изслушване на аргументи както за това решение, така и за решението за запазване на Синята коалиция. А тогава, когато решенията се взимат благодарение на някакви предварителни уговорки, а не в резултат на аргументи, това е връщане към едно време, в което решенията се взимаха единствено по волята на първия секретар на партията и без никакъв смисъл. 

Р. П.: Кой наложи тази практика по време на националния съвет? Казвате забрана за дискусия, обсъждане... 

В. Ш.: Да, вижте, хората, които бяха против Синята коалиция, техните флагмани всъщност, предпочетоха да няма дискусия и забележете, първо, да се вземе решението и след това да има, следващата точка да бъде дискусия, което е нон сенс, няма как първо да вземеш решението и след това дебатираш и да търси аргументи за и против решението, което вече е взето. А това е практика, която за първи път се случва в Националния съвет. Аз никога не съм бил в друга политическа партия, никога не съм бил на други такива събрания или национални съвети, или както се наричат в другите партии, на други места, бил съм единствено в СДС и по този начин никога не е взимано решение. 

Р. П.: Намирате ли, че зад това решение стоят чужди интереси? Питам ви, защото лидера в оставка Мартин Димитров откровено заяви, че това е опит за вмешателство от страна на ГЕРБ в дейността на СДС и, че се правят опити за разсипването на партията. 

В. Ш.: В интерес на истината това решение беше взето след една около двуседмична канонада, която се изсипа във всякакви видове медии, по-скоро в един вид медии, които имаха един собственик и продължават да имат, а това решение беше взето след като вече беше свършена цялата възможна лоша работа, в смисъл беше вменено вече усещането за скандал, за разделение, за разцепление и т. н., така, че според мен дори да беше взето решението в другата посока, хората, които водиха цялата тази кампания и за съжаление те са и продължават да бъдат членове на НС, изпълниха заповедта на своите господари. 

Р. П.: А кои са тези господари? 

В. Ш.: Нека да погледнем реално на нещата. В чисто политически аспект има една единствена политическа партия, която има полза всъщност, може би две, които имат полза от такова разцепление в Синята коалиция или разцепление в СДС. Едната от тях е управляващата партия в момента, която иска да изземе изцяло дясното политическо пространство, която е прибрала в своите редици хора с откровено ляво мислене и ляво минало, но се представя като дясна партия и тя има абсолютна изгода от това да бъде унищожен Съюза на демократичните сили и да няма свои представители в следващия парламент. Другата политическа сила е тази, която тепърва се учредява, която първо беше на гражданите, нямаше да бъде партия, сега полека-лека започва да става партия, имам предвид тази структура на г-жа Кунева, която също започна да изтегля един по един хора, които нямат минало в българската десница или тяхното минало е по-свързано с някакви лични интереси отколкото с чисти политически принципи. 

Р. П.: Допускате ли, че СДС може да се коалира с партията на Меглена Кунева? 

В. Ш.: Честно казано след това решение, което беше взето вчера мога да допусна всичко, защото пак казвам, начина, по който беше взето решението показва, че това решение не е резултат на разумни доводи и аргументи, а е решение, което е продиктувано и взето вече на друго място преди да бъде гласувано, конкретния случай в Пловдив. 

Р. П.: А защо досегашният лидер Мартин Димитров не успя да овладее структурите на СДС и да се стигне до тази ситуация? 

В. Ш.: Защото той разчиташе на това, че може да изложи едни чисто политически аргументи, а не финансови, задкулисни и някакви други, с които да се опита да продължи обединяването не на политическите структури, а на избирателите, които гласуват за десницата. Някакви хора се опитват да ни убедят, че в случая личността на един или друг политически лидер е по-важна от това, за което гласуват хората, които не са партийни членове. 

Р. П.: Доколко Иван Костов е виновникът за това разцепление в СДС и за този обрат в политиката на партията? 

В. Ш.: Аз няма да говоря за виновник. Аз смятам, че хората, които си направиха легенда за своето минало в СДС, конкретния случай имам предвид председателя на предизборния щаб, в който бяхме в личен план, почти братя и всичко сме споделяли и сме работили заедно, но този човек си измисля биография в СДС и започва да намира оправдания за своите действия, в един или друг човек в СДС, един или друг човек, когото не познава, защото не е работил с тях. В крайна сметка, личността няма толкова голямо значение. Те в момента тези хора, на които им беше помогнато по един или друг начин да вземат това решение и да проведат тази кампания, това не беше кампания против Иван Костов, защото тази кампания беше проведена вътре в СДС и за мен това беше кампания срещу СДС! 

Р. П.: Допускате ли, че тези хора могат да оглавят СДС или вие по някакъв начин ще им противодействате? Питам, тъй като се появи информация, че вие сте един от възможните кандидати за временен лидер на СДС. 

В. Ш.: Честно казано, допускам, че могат да се опитат да оглавят нещо. Въпросът е какво ще правят след като го оглавят, защото хора, които са имали позиции до момента и са можели да реализират някаква политика при тези позиции, а не са постигнали абсолютно никакъв резултат от тези свои позиции. Имаме един председател на национален предизборен щаб... 

Р. П.: Борис Марков, да кажем за кого говорим. 

В. Ш.: Да, който водеше предизборната кампания на г-н Румен Христов, по средата на тази кампания, както се казва, развя бялото знаме и не искаше да я води повече кампанията, а след това намери своето оправдание за резултата, една абсолютно провалена кампания. След това имаме един кандидат за президент, аз също съм обикалял половината страна с него, защото смятам, че така трябва и че така се помага в една кампания, след като имаме резултата от тази кампания и имаме едни напълно провалени избори и то поради голяма степен лична вина, нямаме носене на никаква отговорност. Тези хора си стоят. 

Р. П.: А вие бихте ли се съгласили да носите отговорност сега в този труден момент за СДС? 

В. Ш.: Това съгласие, на когото и да бъде дадено, няма значение дали е мое, дали е на някой друг, това съгласие минава през едно доверие на хората, с които ще работиш. И ако тези хора са повече склонни да взимат решения, продиктувани от друго място, без конкретни политически аргументи, аз не съм готов. С такива хора, които са готови да бъде осребрена позицията им от други политически централи няма какво да се ръководи. 

Р. П.: И накрая да ви попитам очаквате ли да се стигне до разпад на Синята коалиция в парламента или там позициите са твърди? 

В. Ш.: Очаквам да бъде направен опит за разпадане или за превръщане в нещо друго на парламентарната група. Но аз съм категоричен, че хората, които работят в тази парламентарна група колкото и малко да са имат задължението да го правят, първо, заради задължението, което са поели по време на предизборната кампания, второ, заради някаква макар и малко останала политическа лоялност в тая държава, защото това е огромен дефицит и защото смятам, че трябва да има някакво поне малко от малко честно отношение към избирателите. Ние сме станали депутати от Синята коалиция. Това никога не ми е било мечтата на живота, аз си имам своята професия и винаги мога да я реализирам. Проблемът е, че за тези 22 г. в СДС всичко, което сме правили аз и колегите, които сме в тази парламентарна група, винаги е било в името на СДС или никога заради други политически централи. Винаги ни е водила мен и моите колеги, хората, които ме познават знаят, че аз винаги съм бил коректен и съм държал на думата си и съм бил коректен и толерантен много. Повече не мога и няма да бъде толерантен с хора, които отстъпват своите позиции за сметка на избирателите и на хората, които вярваха наистина в едно дясно обединение. 

Р. П.: Благодаря ви за това участие. Чухте Ваньо Шарков – депутат от Синята коалиция по повод случващото се в СДС, неяснотите обаче все още остават. 

 

Интервюто с Ваньо Шарков може да чуете тук


Tags: Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 22.06.2012 - Велико Търново

Станислав Благов: С Ваньо Ш...

"Тук съм, защото без СДС няма демокрация. Ваньо Шарков е гаранция з...

thumb 15.06.2012 - Велико Търново

Област Велико Търново номин...

Общинските организации на СДС във Великотърновска област издигат но...

thumb 06.06.2012

Ваньо Шарков: Изборът на ек...

За по-висока събираемост на здравно-осигурителните вноски, е по-доб...

thumb 09.05.2012

НС отхвърли предложение на ...

Народните представители отхвърлиха предложението на заместник-предс...

thumb 04.05.2012

Депутатът от СДС д-р Ваньо ...

Да се криминализира нападението над медицински лица, такава промяна...

thumb 17.04.2012

Д-р Ваньо Шарков: Дълговете...

В голяма степен увеличаването на задълженията на болниците в послед...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

От СДС ще настояват да не б...

Помощните училища и учебните заведения за деца със специални нужди ...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

Ваньо Шарков: Прокуратурата...

За изминалите десет години българската държава е похарчила за проек...

thumb 30.03.2012

Ваньо Шарков: Искаме Сметна...

В България трябва да има нова лекарствена политика, която да бъде...

thumb 29.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: Управител...

Изказване на народния представител от Синята коалиция д-р Ваньо Шар...