Ваньо Шарков: Искаме Сметната палата да извърши одит за лекарствената политика

30.03.2012

Insert full sizeИнтервю на д-р Ваньо Шарков за Българско национално радио, Програма "Хоризонт".

Водеща Диана Янкулова: Цените на лекарствата ще се понижат осезаемо в следващите месеци. Това ни обеща новият здравен министър Десислава Атанасова, след като се срещна днес с представители на Националната здравноосигурителна каса и на фармацевтичните компании. Това за цените в бъдеще е успокоително, но не бива да забравяме и въпроса защо бяха похарчени милиони повече с високите цени на лекарствата до смяната на екипа в Министерството на здравеопазването. Според "Синята коалиция" това е важен въпрос и ако ГЕРБ нямат сили или време да го поставят и изяснят, то тяхната парламентарна група би искала Сметната палата да извърши цялостен одит на Министерството на здравеопазването по изразходването на средствата за централни доставки на лекарства, респективно и на лекарствените продукти и медицински изделия, заплащани от Националната здравноосигурителна каса. Наистина важно е да се изясняват проблемите в дълбочина и в цялото време, в което са съществували. Това е причината сега да се чуем в "Нещо повече" с д-р Ваньо Шарков. Здравейте.

 

Ваньо Шарков: Здравейте.

 

Водеща: Вадим ви и от заседание на здравната комисия в парламента, така че, ако имате новини, достойни за ефира на "Хоризонт", ще се радваме да ги чуем, но каква е причината "Синята коалиция" да иска такава по-обхватна проверка по темата лекарства - цени?

 

В. Шарков: Причината е, че в края на миналата седмица "Синята коалиция" излезе с конкретни предложения за това какво трябва да бъде направено от различните институции, включително и от законодателния орган - Народното събрание, включително от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, за това в България да има една нова лекарствена политика, която да бъде насочена повече към нуждите на пациентите, отколкото да защитава някакви корпоративни интереси. Причината за това наше предложение е, че една от точките, които предложихме, е да бъде извършен такъв одит от страна на Сметната палата, какъвто вие го изказахте в цялост като наше предложение, още повече че в дните, след като представихме нашите предложения, имахме разговори с министъра на здравеопазването г-жа Атанасова, която каза, че също ще застане зад голяма част от направените от нас предложения. По принцип лекарствената политика в България е важен елемент от цялата система на здравеопазване, но за нея се харчат около 20 процента от публичните средства, които се събират от здравноосигурителни вноски на всички добросъвестни български граждани, които си плащат тези вноски. И извършването на този одит от страна на Сметната палата е необходим, за да могат да бъдат идентифицирани проблемите, и то проблемите да бъдат идентифицирани не от политиците, а от хората, които най-добре разбират от тези неща. И смятаме, че това е задължение и способност на Сметната палата, за да могат да бъдат очертани проблемите, които са свързани с неправилно и нецелесъобразно финансиране, за да може те да бъдат избегнати в следващите месеци. Тук искам да кажа, че това не е  упрек към някой, че не си е свършил работата. С това предложение ние искаме да кажем, че трябва да има взаимодействие между  различните институции. В парламента има създадена вече анкетна комисия по този въпрос. Министерството на здравеопазването в лицето на новия министър казва, че ще свърши работа. Днес новият управител на Националната задравноосигурителна каса също застава зад част от мерките, предложени от нас. И действия от страна на Сметната палата като присъединяване към всичко онова, за което говорих дотук, означава, че наистина има воля този проблем да бъде решен. И затова ние предложихме, предложихме това решение на Народното събрание, тъй като Народното събрание има право по закон да възлага такива одити на Сметната палата.

 

Водеща: Възможно ли е обаче Народното събрание да не подложи това ваше искане за решение на гласуване? Изобщо не знам доколко Сметната палата сега не събира, както прокуратурата преди две-три години, всички съмнения и да й се образува работа, която тя няма капацитета да свърши, физически просто.

 

В. Шарков: Аз мисля, че би трябвало да има капацитета да свърши тази работа, още повече че Сметната палата е правила в предходните години одити и на Министерството на здравеопазването, и на Националната здравноосигурителна каса. Ние в момента искаме тя да извърши тематичен одит, който не касае цялата дейност на институцията, а който касае тематично единствено и само лекарствената политика. 

 

Водеща: Това, смятате, е по силите на независимия от политиците орган - Сметната палата. А какво би станало, ако това решение не стигне до гласуване в Народното събрание? Ще смятате, че подкрепата за всички мерки, които могат да намалят и по-ефективно да разходват обществения ресурс за лекарства, съсредоточен в Националната здравноосигурителна каса, ще се окажат просто красиви думи.

 

В. Шарков: При всички положения това наше предложение ще стигне до гласуване. То по принцип по, съгласно действащите закони и правилника за организацията и дейността на Народното събрание, първо, трябва да мине през одобрение от бюджетна комисия и след това да влезе в пленарна зала. Аз мисля, че управляващите от ГЕРБ също имат полза от това решение. То касае не само периода на тяхното управление, то касае периода от 2005 до 2011 година и идеята е наистина да се стигне до дъното на този проблем, защото, ако се взимат половинчати решения, ако се начертаят половинчати мерки, при всички положения ще остане убеждението в българските граждани, че отново някоя от институциите, в случая Народното събрание, се опитва да се скрие от този проблем, който е много сериозен, и той не е от днес и не е от вчера. Този проблем съществува от доста време и точно поради тази причина аз съм казвал в предишни заседания на парламента, че има ситуации, в които български граждани ходят да пазаруват лекарства от съседни държави. И всяка...

 

Водеща: Да, ние го видяхме в мащабно журналистическо разследване. Силата на медиите плюс усилията на една парламентарна опозиция, каквато е "Синята коалиция", защото да не забравяме откъде тръгна всичко, от едни бонуси на ръководството на здравната каса, които изнесохте вие, и после се затъркаля кълбото на този обществен драматичен сюжет.

 

В. Шарков: Така е, но истината е, че това кълбо се търкаля доста отдавна. И всъщност това, което пропуснах да кажа, е, че Комисията за защита на конкуренцията също сме я сезирали и с това стават няколко институции, които, обединявайки своите усилия, наистина могат да начертаят мерки за решаване на проблема. Ние това искаме да постигнем и това е нашата цел.

 

Водеща: С други думи, ако говорим за принципа, смятате, че това решение не би трябвало да има никакви проблеми в движението си в парламента до възлагане на Сметната палата на такава проверка за периода 2005 - 2011 година по цените на лекарствените продукти. Можете ли да направите сметка този период, 2005 – 2011 година, колко министри и колко шефове на здравната каса ще обхване? Да смятаме заедно.

 

В. Шарков: Ами, мисля, при всички положения в този период имаме шести министър на здравеопазването - двама по време на тройната коалиция, четвърти в управлението на ГЕРБ и, мисля, пети управител или шести на Националната здравноосигурителна каса, четирима в това управление и, мисля, двама бяха по време на правителството на тройната коалиция.

 

Водеща: Широка компания, с други думи - нищо лично, каквото и да открие Сметната палата при тази проверка. Надяваме се безспорно да се състои тя.

 

В. Шарков: Иначе всичко останало, наистина отхвърлянето на едно подобно предложение, в мотивите на което ние не сме вложили нито упрек, нито критика, искаме единствено един конструктивен подход, който да бъде насочен към разкриване на онези практики, които са довели до ситуацията, която имаме в днешно време. Защото, ако не бъдат разкрити тези практики, не могат да бъдат взети правилните решения за воденето на една... наистина настояваме за нова лекарствена политика.

 

Водеща: Да. Много се надяваме да успеете и това да не е пример за политическата употреба на независимите институции, каквато се явява Сметната палата, а да е действителното ни желание да стигнем до дъното на този проблем, който може да се окаже и обществен конфликт, ако разкритията са за много милиони левове, както подозираме, че ще се случи. Желаем ви успех. Ще проследим движението на тази тема в парламентарните комисии и пленарната зала. За нея говорихме с д-р Ваньо Шарков, заместник-председател на здравната комисия и депутат от "Синята коалиция".


Tags: Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 06.06.2012

Ваньо Шарков: Изборът на ек...

За по-висока събираемост на здравно-осигурителните вноски, е по-доб...

thumb 17.05.2012

Д-р Ваньо Шарков: Повече не...

Парламентарната група на "Синята коалиция" ще се запази, защото н...

thumb 09.05.2012

НС отхвърли предложение на ...

Народните представители отхвърлиха предложението на заместник-предс...

thumb 04.05.2012

Депутатът от СДС д-р Ваньо ...

Да се криминализира нападението над медицински лица, такава промяна...

thumb 17.04.2012

Д-р Ваньо Шарков: Дълговете...

В голяма степен увеличаването на задълженията на болниците в послед...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

От СДС ще настояват да не б...

Помощните училища и учебните заведения за деца със специални нужди ...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

Ваньо Шарков: Прокуратурата...

За изминалите десет години българската държава е похарчила за проек...

thumb 28.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: ГЕРБ упра...

Важно е да се изработят механизми за провеждане на нова лекарствена...

thumb 27.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: Буди недо...

Фирма на Моника Янова е спечелила обществена поръчка за информацио...

thumb 21.03.2012

Ваньо Шарков: Липсва кадро...

Интервю на депутата от СДС за сутрешния блок на Радио Пловдив