Надежда Нейнски за бъдещето на Синята коалиция

10.02.2012

Insert thumbУчастие на Надежда Нейнски в предаването „Акценти” на Нова Българска Телевизия с  водещ Ива Николова

Водеща Ива Николова: Как с днешна дата оценявате датата 4 февруари, след която ОДС пое управлението?

 Надежда Нейнски: Аз я оценявам като едно от най-емоционалните и най-драматични събития в живота ми, защото самата аз бях участник в протестите, в това, което се случи после, в управлението на България. Смятам, че тази дата беше повратна по няколко причини. Първо: на тази дата България демонстрира, че може наистина да застане ЗА промяната. Че хората, които излязоха на улиците в България и площадите, не бяха просто притиснати единствено от недоимъка, от ниските заплати, от галопиращата инфлация. Сред хората, които бяха на площадите, имаше много, които имат собствен бизнес, предприемачи, интелектуалци, това бяха хора, които искаха промяна.

 Аз си спомням как преди години много пъти сме давали за пример поляците, чехите, унгарците за събитията, които демонстрираха жаждата им за свобода, за демокрация и за човешки права и тогава самата аз, а вероятно и мнозина други са си казвали в крайна сметка: „За нас, българите, тези неща не са ли важни и как никога досега не сме направили такава сериозна публична проява”.

 За мен тези събития бяха голямата жажда за промяна, за реални реформи, за даване на перспектива за България.

 Именно това имах предвид, когато казах, че това бяха съдбовни, драматични събития, които отвориха вратата на тази промяна. В нея участваха практически много хора, може би стотици хиляди бяха излезли на площадите и това беше едно огромно очакване.

 Вие сте много права, че човек трябва да помни миналото си и за да не се повтаря като фарс. В много моменти аз съм се връщала към тези години с един въпрос -  в името на какво бяха тогава протестите: в името на свободата, на демокрацията и на човешките права. Затова съм изключително чувствителна, когато някой в момента посегне точно на тези три неща, в името на които и аз самата се ангажирах толкова много с политика, чисто граждански.

 

Водеща: Минават години, забравят се нещата, но тогава какво си говорехте по между си, бяхте ли уверени, че победата е ваша?

 Надежда Нейнски: Ние бяхме до такава степен вътре в емоцията, във всичко, което се случваше, до такава степен тази отговорност може би дори практически не сме я съзнавали, но така ни беше поела енергията на хората, в крайна сметка енергията на хората ни изведе напред. Не ние застанахме напред и хората да тръгнат. Човек трябва да има обективна оценка за това, което се случи. Хората пожелаха промяната и те дадоха шанс на такива като нас, в това число и на мен, наистина да станем част от промяната.

  

Водеща: За първи път чувам някой от вас да казва: „Хората ни изведоха напред”.

 Надежда Нейнски: Абсолютно съм убедена в това нещо и това, че Вие ми казвате, че за първи път го чувате, ме притеснява. Защото това означава, че трябва много внимателно да прочетем историята и да си дадем сметка какво се случи. Хората поискаха промяната и затова тя се случи. А ние просто бяхме онези, които те облякоха в своето доверие....

 ...Тук отварям една голяма скоба – когато казваме, че забравяме миналото  - аз смятам, че има хора днес, които искат да се забрави миналото, да се извърши подмяна на миналото.

 Водеща: Като казвате това, можете ли да се съсредоточите някъде, кои са тези хора?

 Надежда Нейнски: Да, разбира се, аз смятам, че тезата на ГЕРБ за това, че за тези 20 години всички са маскари, е теза, която умело се стреми да обезличи постигнатото от реформаторската десница, от правителството на Обединените демократични сили. Това е непочтен прочит на историята. В това, което е направило правителството сигурно има много слабости, очевидно сме допускали грешки, но да се отрече безспорното, което донесе правителството на ОДС за България – ми се струва, че трябва да си или много злонамерен, или да имаш друг дневен ред.

 Водеща: Добре, г-жо Нейнски, избирате и Вие датата 4 февруари, има ли нещо символично в това, за да направите един значим форум, на който присъстват двама от знаковите посланици, на председателстващата страна и американският посланик Уорлик?

 Надежда Нейнски: Да, разбира се, че има. Търсена е тази дата. Връщам се към това, с което започнахте, това е промяната. Ние смятаме, че страната се нуждае от промяна, че има загърбване или оспорване на завоювани демократични ценности, че има практики, които се опитват в момента да се налагат, които ме препращат в миналото, които аз не приемам – не само като политик, като гражданин на държавата не ги приемам. Като човек не ги приемам. Не искам да се страхувам. Не искам да усещам натиск. В крайна сметка демокрацията и всичко, което се случи беше в името на свободата. Някой би казал: „Свобода, но не безгранична”. Да, разбира се, но свободата е отговорност, закони.

 В този смисъл смятам, че е добър знак. С годините, независимо, че съм филолог, започнах да се предпазвам от това да търся непрестанни паралели, метафори, този уклон на филолозите. Така че не искам да преиграваме с това нещо, с датата 4 февруари, но смятам, че този форум, наред с всичко останало в началото на годината, е много знаков и по една друга причина и това е обсъжданият европейски финансов пакт. Неминуемо ще се отрази първо на ЕС, на всяка една държава, в тоа число и на България и респективно не само на национално, но и на местно ниво. За нас като Синя коалиция е важно мнението на кметовете. То е безценен опит. Те са реално най-близо до хората. Те могат да видят цялата тази национална политика как се отразява на местно ниво...

 Цялото интервю на Ива Николова с Надежда Нейнски  можете да проследите във видеофайла.


Tags: Надежда Нейнски, ЕНП

Още по темата

thumb 11.06.2012

Надежда Нейнски: СДС и ДСБ ...

България се намира в много сериозна ситуация и се нуждае от гарант ...

thumb 03.06.2012

Надежда Нейнски: Традиционн...

„Традиционната десница в момента е на кръстопът. И аз продължавам д...

thumb 19.05.2012

Надежда Нейнски: Ще търся н...

Хората не се интересуват от цялата тази вакханалия, която тече в по...

thumb 18.05.2012

Надежда Нейнски: ГЕРБ се на...

Участие на евродепутатът Надежда Нейнски в предаването на Нова Теле...

thumb 16.05.2012

Надежда Нейнски: За първи п...

Евродепутатът на Синята коалиция Надежда Нейнски пред Българската н...

thumb 14.05.2012

Надежда Нейнски и Борис Мар...

Коментар на евродепутатът Надежда Нейнски и Борис Марков, председа...

thumb 24.04.2012

Десницата в Европа показа п...

Резултатите от първия тур на френските избори на практика показват ...

thumb 10.04.2012

Надежда Нейнски: Най-силнот...

„Не е нормално някой да напуска една партия и да я сменя с друга. П...

thumb 04.04.2012

Нейнски: Има сериозни интер...

Има сериозни политически интереси Синята коалиция да не участва в с...

thumb 24.03.2012

Надежда Нейнски: И какво из...

Как беше избран точно г-н Вълканов, който изплати хонорара на Доган...