СДС иска ПОС-терминали в колите на КАТ

03.02.2012

Insert thumbВ патрулиращите коли на КАТ да има ПОС-терминали, за да може глобите да се заплащат по банков път, каквато идея обсъждат в Естония. Това предлага лидерът на СДС Мартин Димитров, който е председател на икономическата комисия в парламента. Сините са внесли в деловодството на Народното събрание обещания наскоро от тях закон за държавните такси. Те предлагат на всички каси, където се обслужват граждани, получаващи услуги от държавата, да се инсталират устройства за заплащане чрез банкови карти, предаде Дарик радио.

Димитров каза, че са получили сигнали от много хора за това, че като са си сменяли например документите за самоличност, са им взели над 20 лв. банкови такси. „Това служи на факта, че когато има плащания към бюджета, банките събират много по-високи такси отколкото за други транзакции", коментира синият лидер. По думите му една такса трябва да е разходоориентирана, да покрива разходите, които са свързани с това плащане, а „не от нея банките да събират и да стрижат допълнителни, много високи печалби".

От СДС са прегледали европейската практика и искат да намерят решение през създаването на истинска конкуренция между банките. В например Естония смятат да поставят ПОС-терминални устройства във всяка полицейска кола и така, когато униформеният наложи глоба, тя да се плаща от санкционирания без движение на пари в брой.

Сините предлагат да се поставят ПОС-терминали в КАТ и всички държавни и общински сгради, а в бъдеще – и във всяка полицейска кола. Според Мартин Димитров това, което се предлага и прави в момента в Естония, е бъдещето.

Неотдавна той сезира Комисията за защита на конкуренцията и тя изпрати писма с искане за информация до всички банки заради съмнения за двойно тарифиране за една и съща услуга. В сигнала на лидера на СДС се твърди, че някои банки прилагат различни комисионни за парични преводи към титуляри на сметка в една и съща банка, в зависимост от това дали получателят на превода е търговско дружество или държавен орган.


Tags: Мартин Димитров

Още по темата

thumb 27.06.2012

Мартин Димитров: От години ...

За това съм съгласен да се бърза, даже то е много закъсняло. Това ...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 21.06.2012

Мартин Димитров: Бъдещето н...

Участие на Мартин Димитров в предаването "Здравей, България" на Нов...

thumb 07.06.2012

Мартин Димитров: Заем трябв...

Лихвата трябва да бъде по-ниска, защото такава в момента е и пазарн...

thumb 04.06.2012

Съпредседателят на Синята к...

Мерките за излизане от икономическата криза и възможните общи дейст...

thumb 31.05.2012

Дебатът за бъдещето на СДС ...

Разговор с Мартин Димитров и Борис Марков по БНР, Програма "Хоризо...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 19.05.2012

Мартин Димитров: Изборът на...

Ако предложат коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, аз ще бъда най-силният и ...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Ще работя ...

Кукловодите да не си губят времето, парламентарната група "Синята к...

thumb 17.05.2012

Мартин Димитров: Искаха да ...

Няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС заявява Мар...