Надежда Нейнски: Против съм България да следва силните на деня, правителството да формулира национална позиция по европейския дебат

14.12.2011

Insert full sizeВодещ Петър Волгин: Мислите ли, че след последната среща на върха на лидерите на ЕС, след тези решения, които бяха взети там, Европа в момента изглежда едно по-сигурно, по-лесно прогнозируемо място?

 Надежда Нейнски, евродепутат: Сигурна съм, че усилията се правят именно в тази посока. Дали това ще бъде така - тепърва предстои да видим. Знаете, че дебатът е изключително тежък, тъй като става въпрос за криза, която – по мнение на много експерти и политици – отдавна не е разтърсвала така до основи европейския континент /защото все пак Европейският съюз съществува по-отскоро/, изобщо виждате, че е безпрецедентна криза. Така че в момента наистина се правят усилия еврозоната и ЕС да бъдат много по-прогнозируеми и да бъдат успокоени пазарите.

 Водещ: Дали тези усилия, според Вас, ще дадат резултат, защото най-малкото – тази пукнатина, която винаги е съществувала, но сега стана особено видна между Европа, от една страна, еврозоната, Великобритания, от друга... Тези много сложни геополитически игри няма ли да доведат до едно много по-сложно завързване на ситуацията?

 Надежда Нейнски: Мисля, че усилията в крайна сметка ще се увенчаят с успех, независимо че има много скептици, които твърдят обратното. И тъй като стана въпрос за немско – френските предложения и съответно за позицията на Великобритания, ще кажа, че за България е важна конфигурацията на еврозоната, към която се стремим да влезем, състоянието на ЕС. Според мен това, от което България трябва да се пази, е от невключването на европейските институции в новите форми на икономическо управление на Европа. Защото знаете за нежеланието на Великобритания да подкрепи промените в европейския договор, така както иска Германия. На практика се говори отделните държави и междуправителствените споразумения да бъдат водещи. Аз смятам, че за България – като малка страна – е много по-важно да се запази значението на европейските институции, тъй като при това положение нейните интереси ще бъдат в много по-голяма степен защитени.

 Водещ: Мислите ли, че България може да има свое самостоятелно място в тези преговори? Мислите ли, че България може да излиза с някакви интересни идеи, или просто ние трябва да се ориентираме, по народному казано, накъдето духа вятърът и да клоним към силните на деня.

 Надежда Нейнски: Не смятам и съм била против склонността България да търси силните на деня. Още повече, че в сегашната конкретна ситуация дори и тази инерция е невъзможна, тъй като между силните има противоречия и е много трудно да се определи кой от тях България да подкрепи. Обикновено се счита, че България подкрепя немската позиция и това не е формално, а поради факта, че Германия иска да бъдат използвани европейски институции, да има промяна в договора, докато във Франция се счита, че трябва да има междуправителствено споразумение. Европа трябва да бъде Европа на лидерите. За България немската позиция е по-близка и в по-голяма степен защитава нейния интерес. Но пак казвам: ситуацията е много опасна, когато не са ясни принципите. За това от Синята коалиция настояваме да има сериозен дебат в България по отношение на българската позиция. Аз смятам, че дори и присъствието на премиера на последния Европейски съвет без ясно формулирана позиция и без тя да мине през парламента, е в ущърб на българските национални интереси. Защото от опит знам, че когато водиш тежки преговори, когато се стремиш да защитиш интересите на страната си, ти имаш нужда не само от формалната подкрепа на собствената си партия или подкрепата на правителството, ти имаш нужда от много широк вътрешен политически дебат - България е парламентарна република - и от подобна позиция, взета от Народното събрание. Това дава много повече сила на преговарящите да отстояват интересите на страната.

 Водещ: Г-н Борисов, министър-председателят, поиска подкрепата на целия парламент за новия фискален съюз, в който и България ще влезе. Той отправи покана за присъединяване към всички партии в парламента. Синята коалиция каза, че ще го подкрепи и да не забравяме, че това всъщност беше и идея на Синята коалиция преди време.

 Надежда Нейнски: Това е така. Аз говоря за дебата. Защото подкрепата за финансови правила, ясни и конкретни, които ще направят ЕС много по-прогнозируем и ще ни предпазят от подобни кризи в бъдеще, е стремеж и желание, което въобще не подлежи на коментар. Не е нужно да си политик, за да знаеш, че са необходими финансови правила. Синята коалиция и Съюзът на демократичните сили са настоявали много отдавна за финансови правила. Знаете, че с нашето правителство се свързва и стабилизацията на страната, изобщо преодоляването на тежката криза от Виденовото правителство, така че по темата с финансовата стабилност и прогнозируемост, ние винаги сме давали своята подкрепа. Това, за което ние продължаваме да настояваме и което разбирам, че днешният парламент, ако не ме лъже информацията, на практика е отхвърлил, е желанието да бъде изслушан министър-председателя относно именно позицията на правителството и на неговата политическа сила относно предложенията, които се правят към България. Този отказ за дебат за мен е наистина едно допълнително разочарование. Още един повод да твърдя, че правителството не е подготвено да може да влезе аргументирано в тази европейска дискусия.

 Водещ: Дано да не е това причината. Исках да Ви питам и за друго, г-жа Нейнски: след последните избори и след резултатите, които получи традиционната десница в лицето на СДС, на ДСБ, на други партии, които произлязоха от някога могъщото СДС, се заговори, в интернет текат много оживени дискусии, за това, че трябва да се направи нещо ново, нещо различно. От остатъците на това, което е било някога, да се сформира някакъв нов десен проект. Вие вярвате ли в една такава възможност и бихте ли участвали в нещо такова?

 Надежда Нейнски: Аз съм доста предпазлива към постоянното търсене на нов проект, на нови лица, както стана популярно в България. Бих казала, че това, което може да се търси, са нови идеи, задълбочаване на принципите, на ясна платформа. Така както ЕС се променя, както се променя всичко около нас, така и ние в десницата, в традиционната десница в България, трябва да проведем вътрешен сериозен дебат. Аз смятам, че това, върху което трябва да стъпим, е първо, сериозните активи, които имаме от своето минало и от своето наследство - там, където ние сме показали, че реално можем да се справяме с кризисни ситуации. Синята коалиция на последните парламентарни и европейски избори успя да върне голяма част от доверието на хората. Знаете, че имаме и двама евродепутата. Вече и г-н Малинов дойде в ЕП, т. е. Синята коалиция показа способност да развива политически идеи, да защитава политически тези и според мен разочарованието дойде от това, че на последните местни и президентски избори проектът Синя коалиция на практика беше оспорен. Беше направен опит той да бъде подменен с нещо, което така и не стана ясно какво е. Защото абстрактните идеи за широко дясно обединение за пореден път показаха, че са абсолютно несъстоятелни. Не става въпрос за групиране на хора- може би пълни с добри намерения - става въпрос наистина за конкретни идеи, за конкретни политики, които така и не видяхме по време на кампанията.

 Водещ: Мислите ли, г-жа Нейнски, че в тези букви СДС и ДСБ все още има живот и действително въз основа на тези букви трябва да се направи нещо различно?

 Надежда Нейнски: Неслучайно се връщам на тезата за Синята коалиция, която е всъщност коалиция между двете политически сили. Хората на последните парламентарни и евроизбори показаха, че виждат необходимост двете формации да се развиват заедно и да се задълбочава този проект. За мен е необяснимо защо това нещо не се случи на последните избори. И затова всъщност резултатите конкретно за президентските избори като цифрово изражение бяха много по- ниски от тези, които ние взехме на парламентарните и на евроизборите. Което всъщност е вот на недоверие за определен тип политика, която беше провеждана до и по време на президентските избори.

 Водещ: Мартин Димитров поиска доверие в СДС. Беше му дадаено това доверие...

 Надежда Нейнски: Административните и партийните трикове и хватки са добре известни, но те не носят нищо по време на избори. Защото едно партийно ядро или висшият ешелон на партията може да даде подкрепа, но това е подкрепа на партийния апарат. Т.е. по никакъв начин не капитализира реален вот.

 Водещ: Вие вярвате в бъдещето на Синята коалиция?

 Надежда Нейнски: Вярвам в бъдещето на Синята коалиция. Смятам, че ако тя бъде развита, бъде изпълнена със съдържание, бъде насочена към конкретни политики, Синята коалиция може да бъде много реален фактор в политическия живот на България на следващите парламентарни избори.

 Водещ: Много Ви благодаря! Г-жа Надежда Нейнски, евродепутат от Синята коалиция и Европейската народна партия.

 БНР, програма Хоризонт, информационен блок „12 + 3”



Tags: ЕНП, Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 11.06.2012

Надежда Нейнски: СДС и ДСБ ...

България се намира в много сериозна ситуация и се нуждае от гарант ...

thumb 03.06.2012

Надежда Нейнски: Традиционн...

„Традиционната десница в момента е на кръстопът. И аз продължавам д...

thumb 19.05.2012

Надежда Нейнски: Ще търся н...

Хората не се интересуват от цялата тази вакханалия, която тече в по...

thumb 18.05.2012

Надежда Нейнски: ГЕРБ се на...

Участие на евродепутатът Надежда Нейнски в предаването на Нова Теле...

thumb 16.05.2012

Надежда Нейнски: За първи п...

Евродепутатът на Синята коалиция Надежда Нейнски пред Българската н...

thumb 14.05.2012

Надежда Нейнски и Борис Мар...

Коментар на евродепутатът Надежда Нейнски и Борис Марков, председа...

thumb 24.04.2012

Десницата в Европа показа п...

Резултатите от първия тур на френските избори на практика показват ...

thumb 10.04.2012

Надежда Нейнски: Най-силнот...

„Не е нормално някой да напуска една партия и да я сменя с друга. П...

thumb 04.04.2012

Нейнски: Има сериозни интер...

Има сериозни политически интереси Синята коалиция да не участва в с...

thumb 24.03.2012

Надежда Нейнски: И какво из...

Как беше избран точно г-н Вълканов, който изплати хонорара на Доган...