Парламентарен контрол

Въпрос към Министъра на вътрешните работи от народния представител Ваньо Шарков относно Нанесен побой от служители на МВР на Радослав Божинов на 14 април 2011 година

09.09.2011

 Insert thumb

Въпрос към Министъра на вътрешните работи от народния представител Ваньо Шарков относно: Нанесен побой от служители на МВР на Радослав Божинов на 14 април 2011 година.
 

Уважаеми г-н министър

На 14 април, 25 годишния Радослав Божинов се прибирал след концерт. Излиза от подлеза на НДК на булевард "Фритьоф Нансен", за да си вземе такси. Вместо такси обаче пред него спира червена кола без отличителни надписи или знаци. От нея изскачат двама мъже, показват набързо карта и казват: „Криминална полиция".Опитват се да го вкарат в колата, слагат му белезници, повалят го на земята и започват да го бият.  По думите на началника на криминална полиция на 1-во районно Асен Ушилов  „Радослав бил с дълга коса и съмнително поведение." На виковете на пострадалия за помощ се отзовали няколко мъже, които също се връщали от концерта, защото са „видели да бият момче, вързано на земята". Пристигат още 4 патрулни коли и  задържат мъжете опитали да помогнат на Радослав.

В резултат на специализираната полицейска операция Радослав е със счупен нос, парчета от няколко зъба, рани по гърба и лицето. Лежи 4 дена в болница и му е правена операция на носа. Вината му засега е, че е с дълга коса, разхождал се в 1 през нощта и се оглеждал съмнително, чакайки таксито си.

 

В тази връзка г-н министър, очакваме отговор на следните въпроси:

 

  1. Служители на коя дирекция са били цивилните полицаи, упражнили прекомерна физическа сила над пострадалия Радослав Божинов, били ли са на дежурство по време на инцидента и какво е наложило те да се придвижват с цивилен автомобил и в цивилно облекло?
  2. Каква е причината служителите на МВР да извършат тази „инцидентна" проверка на пострадалия Радослав Божинов и под каква форма са дали предупреждение на пострадалия по чл. 73 (1) от МВР, че ще използват физическа сила и помощни средства срещу него?
  3. Какво са предприели служителите на МВР, за да спазят чл. 73(3) ЗМВР и защо е допуснато причиняване на няколко средни телесни повреди и множество кръвонасядания и травми на младежа, срещу който са действали едновременно няколко служители на МВР?
  4. Как са се легитимирали пред пострадалия Радослав и установили ли са вън от всякакво съмнение както за пострадалия, така и за притеклите му се на помощ минувачи, че са служители на МВР?
  5. Как си обяснявате, г-н Министър, реакцията на случайни минувачи, притекли се на помощ на пострадалото момче, за което по думите им са помислили, че „мутри го отвличат"? Легитимирали ли са се на тези хора и ако да-по какъв начин цивилните служители на МВР?
  6.  Вярно ли е, че по отношение на пострадалото момче е образувано наказателно производство (дознание) и ако да, на какво законово основание по НК?
  7. Вярно ли е, че по отношение на случайните минувачи, опитали се да помогнат на пострадалото момче, е образувано наказателно производство (дознание) и ако да, на какво законово основание по НК?

 

София,

28.07.2011 г                                        д-р Ваньо Шарков

 

                                                                 Народен представител ПГ на СК


 Вижте още по случая Радослав Божинов тук

 

 

 

 

 

 

 


Още по темата

thumb 21.09.2012

Въпрос от народния представ...

Въпрос от народния представител Ваньо Шарков относно Проекта за зак...

thumb 21.09.2012

Въпрос от Мартин Димитров о...

Въпрос от Мартин Димитров относно поисканите 1 млрд. евро от „Атомс...

thumb 21.09.2012

Въпрос на Кирчо Димитров от...

Въпрос на Кирчо Димитров относно необоснованото забавяне събирането...

thumb 01.10.2012

Въпрос от Лъчезар Тошев отн...

Направен ли е анализ от органите на Министерството на околната сред...

thumb 12.09.2012

Създаването на временна пар...

Претенцията на „Атомекспортстрой” за 1 млрд. евро по отношение на ...

thumb 13.07.2012

Въпрос от Кирчо Димитров от...

Относно закритите постове, охраняващи железопътната гара - Сливен

thumb 11.07.2012

Въпрос от д-р Михаил Михайл...

Въпрос до министъра на земеделието и храните относно безпринципното...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 24.02.2012

Въпрос от народния представ...

Колко са постъпилите средства във Фонда за безопасност на движениет...

thumb 15.06.2012

Въпрос от народните предста...

Въпрос от д-р Ваньо Шарков и Димо Гяуров относно: Наличие на тежко...