Парламентарен контрол

Въпрос от народните представители д-р Ваньо Шарков и Димо Гяуров относно: Наличие на тежковъоръжени сили на реда по време на протеста на „Орлов мост“ на 13 юни 2012г., поведението им и отношението към протестиращите младежи

15.06.2012

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 

ДО

МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

 

 В Ъ П  Р О С

 

от Ваньо Шарков и Димо Гяуров

                           Народни представители  от ПГ на Синята коалиция

 

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 82, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасям въпрос,

 

 

ОТНОСНО:     Наличие на тежковъоръжени сили на реда по време на протеста на „Орлов мост“ на 13 юни 2012г., поведението им и отношението към протестиращите младежи

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

 

По думите на очевидци на събитията, а както е видно и от снимките в пресата[1], на протеста на 13.06. на „Орлов мост“ присъсват млади хора, очевидно невъоръжени. Същевременно за респектирането на младежите са изпратени сили на Жандармерията, конна полиция, пътна полиция, повечето от които въоръжени с огнестрелно оръжие, със защитни предпазни средства (щитове, каски, протектори и т.н.).

От заснетия видео материал (вж. бележка под линия) ясно се вижда липсата на единна организация сред органите на реда, суетене и на моменти чудене какво точно да предприемат. Не на последно място е видно как в полицейска камионетка са натоварени протестиращи младежи, очевидно доста над капацитета на местата в камионетката, като един от задържаните младежи, принуден да стои изправен, дълго време подава ръката си над отдушника на покрива, свита в символа „виктори“.

 

Във връзка с гореизложеното, уважаеми г-н Министър,

отправям към Вас следните въпроси:

 

  1. 1.                     Кой е отговорен за организацията или по-скоро за липсата на такава по време на протеста на младежите, започнал до езерото „Ариана“ и пренесъл се на пътното платно?

 

  1. 2.                     Какви действия бяха предприети за недопускане на инциденти, в това число блокиране на движението по бул. „Цар Освободител“,  ПТП с преминаващите автомобили и колко време остана блокирано кръстовището на „Орлов мост“?

 

  1. 3.                     Какви действия предприеха полицейските сили в района, още докато младите хора се събираха до езерото „Ариана“, и защо бе допуснато те да навлизат на пътното платно, създавайки опасност както за трафика, така и за собствения си живот, включително и поради последващото им „респектиране“ и „изтласкване“ оттам от въоръжени сили на МВР?

 

  1. 4.                     Кое наложи изпращането на тежковъоръжени формирования на МВР срещу протестиращите младежи и бяха ли спазени разпоредбите на ЗМВР за използването на сила срещу протестиращите, в това число при принудителното им отвеждане с камионетки към поделенията на МВР?

 

  1. 5.                     Не на последно място, г-н Министър, считате ли, че поведението на служителите от ръководеното от Вас силово ведомство се държаха адекватно на ситуацията (включително изпращайки въоръжени с огнестрелно оръжие полицаи срещу невъоръжените младежи), особено в контекста на обнародваните предния ден, 12.06 в бр. 44 на ДВ промени в ЗМВР, въвеждащи т.нар. „абсолютна необходимост“ за използване на животозастрашаваща сила и забраната на чл. 73, ал. 6 и 7 от ЗМВР за използването й срещу невъоръжени младежи, деца и бременни жени?

 

 

         София, 15. 06. 2012 г.                               Ваньо Шарков:

                    Димо Гяуров:                                     

                                                                 

Народни представители от ПГ  на Синята коалиция             

 



 

Tags: закон за горите, Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 21.09.2012

Въпрос от народния представ...

Въпрос от народния представител Ваньо Шарков относно Проекта за зак...

thumb 06.06.2012

Въпрос от народния представ...

Народния представител Ваньо Шарков относно системата за следдипломн...

thumb 09.05.2012

Въпрос от народния представ...

Има ли подготвен проект за ново споразумение между правителството н...

thumb 03.05.2012

Въпрос от народния представ...

thumb 06.04.2012

Въпрос от народния представ...

Въпрос от народния представител Ваньо Шарков – относно дейността, к...

thumb 30.03.2012

Въпрос от народния представ...

Въпрос от народния представител Ваньо Шарков относно: Наредба за ма...

thumb 13.03.2012

Въпрос от народния представ...

thumb 17.02.2012

Въпрос от народния представ...

Въпрос от народния представител Ваньо Шарков до министъра на земеде...