Парламентарен контрол

Въпроси на представители от СДС предвидени за парламентарния контрол на 1-ви април 2011г.

31.03.2011

 1.Въпрос към Министъра на земеделието и храните от народния представител Ваньо Шарков относно:СЪСТОЯНИЕТО И БЪДЕЩЕТО НА "НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ" ЕАД

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

От почти 20 годишното съществуване на дружество „Напоителни системи"ЕАД то не се е озовавало в по-голяма безизходица, от която се намира в момента. От септември 2009 година до настоящия момент е сменен няколко пъти съставът на Съвета на директорите и изпълнителните директори. Резултат обаче няма. Върви информация, че сметките на дружеството са блокирани и предстои обявяването на неговия фалит с цел разпродажба на по-ценните имоти, които притежава в почти всички големи градове на страната.
В повечето клонове на „Напоителни системи"ЕАД заплатите са изплатени само до края на месец ноември 2010 година - т.е. дължими са вече заплати за три месеца - декември, януари и февруари.
Дружеството дължи няколко милиона на доставчици за горива, строителни материали и електрическа енергия. В няколко от клоновете на дружеството вече са получени предупреждения от електроразпределителните дружества за предстоящо спиране на електрическото захранване. Това би довело до невъзможност за отводняване и нанасяне на сериозни икономически щети. При това положение съществува реална опасност от спиране на дейността по поддържане на обектите за предпазване от вредното въздействие на водите, заблатяване на хиляди декари земеделски земи и нулева година за производителите, чиито земи се отводняват.
Под опасност е и провеждането на поливен сезон 2011 година, защото все още не е публикувана заповедта на министъра на земеделието и храните за определяне на цената на услугата „доставка на вода за напояване" за поливен сезон 2011 година. Подобно е положението и в другото държавно дружество „Хидромелиорации-Севлиево" ЕАД, стопанисващо хидромелиоративните съоръжения на територията на област Габрово.

Във връзка с гореизложеното моля да ми отговорите на следните въпроси:

1. На какво се дължи лошото финансово и техническо състояние на дружеството? Ще бъде ли потърсена персонална отговорност и кога от лицата, довели дружеството до това предфалитно състояние?

2. Имате ли план как "Напоителни системи"ЕАД и "Хидромелиорации-Севлиево" ЕАД ще излязат от това положение и ще продължат да изпълняват важните обществени дейности - поддържане на обектите за предпазване от вредното въздействие на водите и доставка на вода за напояване на селскостопанските култури?

3. В състояние ли е МЗХ да изготви и да започне да провежда на практика някаква разумна политика и стратегия за поддържане на дружествата от сектора или това ще бъде последния им сезон ?

д-р Ваньо Шарков:
София, 16. 03. 2011 г. Народен представител от ПГ на Синята коалиция

2.Въпрос към Министъра на физическото възпитание и спорта от народния представител Михаил Михайлов относно: Провеждане на приятелската футболна среща България - Естония.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Името на България беше замесено в голям международен скандал за уговорена футболна среща - България - Естония.
Моите въпроси към Вас са:
1. Кое наложи участието на България в тази приятелска среща, след като страна ясно от изявлението на председателя на БФС, че българската страна не е получила нито едно евро?
2. Защо България участва в приятелска среща срещу един от най-слабите отбори в Европа, след като имаше изявление на селекционера на националния отбор Лотар Матеус и на Борислав Михайлов, че за приятелските срещи ще бъдат търсени отбори от първата десятка на Европа?
3. Защо срещата беше проведена в Анталия пред 100 човека, а не в България, където би могла да бъде посетена от много фенове?
4. Какви са разходите при организирането и провеждането на приятелската среща с Естония и за чия сметка са тези разходи?

София, 17. 03. 2011 г. Народен представител:
Михаил Михайлов

3.Въпрос към Министъра на вътрешните работи от народния представител Любомир Иванов относно: Откази за приемане на документи от служители на МВР, в това число на Дирекция „Миграция", за продължаване валидността на издадени Разрешения за продължително пребиваване на чужди граждани във връзка с изменения в Закона за чужденците в Република България /обн. ДВ бр. 9 от 2011г./.

Уважаеми господин Министър,

До Съюза на демократичните сили бяха подадени редица сигнали от засегнати чужденци /предимно граждани на Руската Федерация, закупили имоти в България в близост до т.нар. „ваканционни зони" и/или в големите градове и развиващи бизнес чрез регистрирани по Търговския закон на РБ търговски дружества/, пребиваващи в Република България на основание издадени разрешения за продължително пребиваване на основание чл. 24 (1), т.11 Закона за чужденците в Република България /ЗЧ/ - развиване на собствен бизнес и извършване на дейност по Закона за насърчаване на инвестициите.
С последните промени в ЗЧ /обн. ДВ бр. 9 от 2011г./, т.11 е отменена, като в ПЗР на цитирания ЗИД за изменение на ЗЧ не е уреден статута на „завареното положение", т.е. на законно пребиваващи на отмененото основание чужденци, които все още не са натрупали 5г. непрекъснат престой в РБ, за да могат да кандидатстват за Разрешеие за постоянно пребиваване. Поради това, на тези чужди граждани им е отнето правото да удължават издадените им Разрешения за продължително пребиваване на това основание. Същевременно, ЗЧ не позволява издадено вече Разрешение за продължително пребиваване да се удължава на основание различно от основанието, на което то първоначално е издадено /в случая отменената разпоредба на чл. 24 (1), т.11 ЗЧ/.
Предвид гореизложеното, за органите на МВР след измененията на ЗЧ /обн. ДВ бр. 9 от 2011г./, възниква законово основание да откажат да продължи издадените Разрешения за продължително пребиваване на тези чужди граждани и да ги задължи да напуснат страната, включително и чрез налагане на принудителни административни мерки /ПАМ/ по ЗЧ. Очевидно обаче, налице е превратно тълкуване на законовото положение от служители на МВР, които отказват в нарушение на закона и правомощията си да приемат заявленията на тези чужди граждани под предлог, че вече е отпаднало законовото основание на чл. 24 (1), т.11 ЗЧ за удължаване на разрешенията за продължително пребиваване.
В допълнение, предвид създадената ситуация и неяснота /измененията в Правилника за прилагане на ЗЧ/ все още не са приети и съобразени с горецитираните изменения на закона, като по думите на свързалите се с нас чужди граждани, служителите на МВР от компетентните служби за чужденци масово отказват дори да приемат документите на засегнатите лица за продължаване на изтичащите им Разрешения за продължително пребиваване. В резултат потърсилите ни чужди граждани са сериозно обезпокоени както за по-нататъшния си престой в РБ, така и за семействата си и за своята собственост, тъй като е налице реална опасност към момента на изтичане на досегашните им Разрешения за пребиваване те да бъдат принудително експулсирани извън територията на Република България.

Уважаеми г-н Министър,
Горецитираната законодателна промяна очевидно не е съобразена с т.нар. „заварено положение" на пребиваващи у нас чужди граждани и в този смисъл се придава обратна сила на измененията в ЗЧ, като на практика се лишават от права чуждите граждани, получили право да пребивават продължително в Република България на основание на отменения чл. 24 (1), т.11 ЗЧ. Тъй като, по думите на потърсилите ни граждани на Руската федерация, в случая става дума за около 6000 и повече лица само руски граждани, очевидно това не е изолиран случай, а проблем от сериозна величина.
Абстрахирайки се от най-малкото некоректното отношение към тези граждани на Руската федерация от служигтелите на МВР, които отказват да приемат завленията им, в случая е създадена опасност от дискриминационно третиране и недопустимо както по българското, така и по международното право лишаване от права на граждани на държави-членка на Съвета на Европа и страна по Европейската конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. В този смисъл и предвид изразеното намерение от много от тези засегнати чужди граждани да търсят правата си по съдебен ред, в това число и пред Съда по правата на човека в Страсбург, е налице реална опасност от значителен брой осъдителни решения срещу Република България, включая финансови санкции за страната ни.

Моля да разпоредите проверка по гореописания случай, като отговорите и на следните въпроси:
1. Защо служители на ръководеното от Вас ведомство незаконосъобразно отказват да приемат заявленията за продължаване на разрешенията за продължително пребиваване на тези чужди граждани?
2. Как МВР като ведомство, оторизирано да контролира престоя и дългосрочното пребиваване на чужди граждани в Република България, възнамерява да разреши така създаения проблем?
3. Защо към настоящия момент все още не са приети съответните промени в Правилника за прилагане на ЗЧ и работи ли и в какъв срок ще ги предложи на МС за приемане МВР като ведомство, оторизирано да контролира престоя и дългосрочното пребиваване на чужди граждани в Република България?

 


София, 18. 03. 2011 г. Любомир Иванов:
Народен представител от
ПГ на Синята коалиция

 

 

 

 


Още по темата

thumb 21.09.2012

Въпрос от народния представ...

Въпрос от народния представител Ваньо Шарков относно Проекта за зак...

thumb 21.09.2012

Въпрос от Мартин Димитров о...

Въпрос от Мартин Димитров относно поисканите 1 млрд. евро от „Атомс...

thumb 21.09.2012

Въпрос на Кирчо Димитров от...

Въпрос на Кирчо Димитров относно необоснованото забавяне събирането...

thumb 01.10.2012

Въпрос от Лъчезар Тошев отн...

Направен ли е анализ от органите на Министерството на околната сред...

thumb 12.09.2012

Създаването на временна пар...

Претенцията на „Атомекспортстрой” за 1 млрд. евро по отношение на ...

thumb 13.07.2012

Въпрос от Кирчо Димитров от...

Относно закритите постове, охраняващи железопътната гара - Сливен

thumb 11.07.2012

Въпрос от д-р Михаил Михайл...

Въпрос до министъра на земеделието и храните относно безпринципното...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 24.02.2012

Въпрос от народния представ...

Колко са постъпилите средства във Фонда за безопасност на движениет...

thumb 15.06.2012

Въпрос от народните предста...

Въпрос от д-р Ваньо Шарков и Димо Гяуров относно: Наличие на тежко...