Парламентарен контрол

Въпроси на представители от СДС предвидени за парламентарния контрол на 15-ти октомври 2010г.

15.10.2010

 1.Въпрос към Вицепремиера и Министър на Вътрешните работи от народния представител Михаил Михайлов относно: Използването на държавните таксови марки като платежни документи при издаване на лични документи от МВР.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Законът за държавните такси чл. 2, ал.,1  е записано : "Държавните такси са прости и пропорционални, те се заплащат с държавна таксова марка или в брой."

В същия закон чл. 4 гласи: "Държавните такси се заплащат:.............

д/. за издаване и подмяна на български лични документи, за даване визи на паспорти и корабни патенти, за издаване пасавани и разрешителни за пребиваване в страната."

В  преходните разпоредби на закона § 2 се казва: " Този закон не засяга таксите, събирани от................" - следва изреждане на всички закони и случаи, но там не влиза законът за личните документи

В официалният сайт на МВР, в страницата за лични документи и в нейната подстраница "Такси" пише: " Таксата за новите български лични документи,  съгласно Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси".

В споменатата Тарифа № 4 са указани само видовете такси и техните размери, но абсолютно нищо не се спомената за начина и средствата за заплащането им - в нито един от разделите, включително и в разделите .VІІ и VІІ а, отнасящи се за личните документи.

 Моят въпрос към Вас е:

Защо на гишетата за заявления за лични документи не се приемат като платежен документ държавните таксови марки, както е по закон?

Явяват ли се те законен платежен документ, както е указано в закона за държавните такси, чл. 2, ал. 1 и чл. 4 , т. д?

София, 23. 09. 2010г.                        Народен  представител:

Михаил Михайлов

 

2.Въпрос към Министъра на Здравеопазването от народния представител д-р Ваньо Шарков относно: Преструктуриране и намаляване броя на леглата в клиника по гастроентерология към МБАЛ "Св. Иван Рилски", гр. София.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

       Клиниката по гастроентерология към МБАЛ "Св. Иван Рилски" в гр. София извършва диагностика и лечение на целия обем от заболявания на храносмилателната система, извършване на всички високо специализирани интервенционални, диагностични и терапевтични процедури - ендоскопски и ехографски.

         Тя е един от специализираните центрове в България, одобрен от НЗОК за диагностика и лечение на хронични хепатити, понастоящем с голям брой лекувани болни.

         Клиниката е център за скрининг, диагностика и проследяване на метаболитни заболявания- неалкохолен стеанозен хепатит и метаболитен синдром, синдроми на свръхнасищане с желязо и хемохроматоза; болест на Уилсон и други редки генетични заболявания.

         Това е един от специализираните центрове в България, одобрен от НЗОК за диагностика и биологично лечение на хронични възпалителни заболявания на дебелото черво / болест на Крон и улцерозен колит/.

Допълнително в клиниката се провежда профилактика на рака на дебелото черво и стомаха.

         На базата на клиниката се извършва обучение на студенти по медицина, фармация и стоматология, стажанти, чуждестранни студенти по обмен; специализанти и докторанти. Клиниката е база за обучение по всички високоспециализирани интервенционални дейности в областта на гастроентерологията.

         Клиниката по гастроентерология  има добри количествени и качествени показатели на лечебна дейност, като използваемостта  на леглата за 2009 г. е 72.9 %, а постъпилите в стационара пациенти за 2009 г. са 2540.

         За да бъде осигурен този обем дейности е необходимо запазване на статуквото на клиниката и запазване броя на леглата на 40; увеличаване на инвестициите по линия на НЗОК и МЗ и увеличаване на делегирания бюджет към клиниката по  гастроентерология с оглед покриване на минимума, необходим за лечение на посочения по-горе обем от работа.

Въпросът ми към Вас е:

Какво е основанието на МЗ за реализиране на намерението за намаляване на броя на леглата в Клиниката по гастроентерология   към МБАЛ " Св. Иван Рилски" , гр. София ?

         По какви принципи и критерии се извършва това преструктуриране и как то ще подобри качеството на оказваната медицинска помощ?

София, 23. 09. 2010 г.                        Народен  представител:

                                                        д-р Ваньо Шарков

 

ОТГОВОРИТЕ НА ВЪПРОСИТЕ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ НА НАШИЯ САЙТ СЛЕДВАЩИЯ ВТОРНИК В СЕКЦИЯ ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕЙНОСТ  

 

 

 


Още по темата

thumb 21.09.2012

Въпрос от народния представ...

Въпрос от народния представител Ваньо Шарков относно Проекта за зак...

thumb 21.09.2012

Въпрос от Мартин Димитров о...

Въпрос от Мартин Димитров относно поисканите 1 млрд. евро от „Атомс...

thumb 21.09.2012

Въпрос на Кирчо Димитров от...

Въпрос на Кирчо Димитров относно необоснованото забавяне събирането...

thumb 01.10.2012

Въпрос от Лъчезар Тошев отн...

Направен ли е анализ от органите на Министерството на околната сред...

thumb 12.09.2012

Създаването на временна пар...

Претенцията на „Атомекспортстрой” за 1 млрд. евро по отношение на ...

thumb 13.07.2012

Въпрос от Кирчо Димитров от...

Относно закритите постове, охраняващи железопътната гара - Сливен

thumb 11.07.2012

Въпрос от д-р Михаил Михайл...

Въпрос до министъра на земеделието и храните относно безпринципното...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 24.02.2012

Въпрос от народния представ...

Колко са постъпилите средства във Фонда за безопасност на движениет...

thumb 15.06.2012

Въпрос от народните предста...

Въпрос от д-р Ваньо Шарков и Димо Гяуров относно: Наличие на тежко...