Парламентарен контрол

Въпроси на представители от СДС предвидени за парламентарния контрол на 19-ти март 2010г.

18.03.2011

На 19-ти март 2010г. /петък/ по време на парламентарния контрол, народните представители от СДС ще зададат следните въпроси:

1.Въпрос към Министъра на финансите от Мартин Димитров,относно:  Указание на НАП № 24-00-7/25.02.2010г. относно дължими задължителни осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване върху неначислени възнаграждения за лицата, упражняващи трудова дейност по чл. 4, ал. 1, т. 7 от Кодекса за социално осигуряване.

Уважаеми господин Министър,

На 25.02. т.г. Националната агенция по приходите издаде едно указание, което третира крайно несправедливо дребните предприемачи в България. Наред с това въпросното указание заплашва да създаде сериозно напрежение в обществото.

Указанието задължава всички управители на дружества да се осигуряват, като такива върху минималния осигурителен доход, определен за съответната дейност, без оглед на това дали съществува договор за възлагане на управление със съответния управител. От НАП не се съобразяват и с това, че ако договор с управителя има, в него все пак може да е уговорено, че съответният управител ще изпълнява функциите си и без възнаграждение. Последното е масова практика и израз на свободата на договаряне. От въпросното указание следва, че десетки хиляди дребни предприемачи ще трябва да внасят осигуровки за НЕДЪЛЖИМИ И НЕНАЧИСЛИМИ доходи.

Но практика НАП иска тези лица да се осигурават на 2 основания - веднъж по договор за управление и контрол, където минималния осигурителен праг обикновено е около 700 - 800 лева и втори път, като самоосигуряващи се върху поне минималния осигурителен доход за тях - 420 лева.

Засегнати от новите изисквания на НАП са и лица, които участват в управлението на няколко дружества. Те ще трябва да се осигуряват в качеството си на управител за всяко дружество поотделно, до достигането на максималния размер на осигурителен доход от 2000 лв.

Казусът има много правни детайли, но едно е безспорно - десетки хиляди хора ще бъдат принуждавани да плащат осигуровки върху доход, който не получават. Това е абсолютно недопустимо!

В заключение смятаме, че въпросното указание поставя пред тежко финансово изпитание много малки фирми с ограничени приходи, които в момент на криза са на ръба на оцеляването.

В тази връзка са и двата ми въпроса:

 

  • 1. Какво налага издаването на подобно дискриминационно и противоправно указание?
  • 2. Как предлагате въпросът да бъде уреден по справедлив начин?

 

2. Въпрос към Министъра на икономиката, енергетиката и туризма от Мартин Димитров, относно: Изпълненията на препоръките на Сметната палата след одит  на Програма „Ефективно използване на енергията и енергийните ресурси" за периода от 01.01.2006 г. до 31.12.2008 г., и изготвен доклад  на основание чл. 41, ал. 1 от ЗСП,  приет от Сметната палата с решение № 149/15.07.2009 г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Докладът на Сметната палата за  дейността на институциите  и организационните  структури, отговорни за изпълнението на Програма "Ефективно използване на енергията и енергийните ресурси" (Програмата) за периода 2006-2008 г отразяват сериозни пропуски - организационни и финансови.  В заключението на Доклада е констатирано, че изпълнението на дейностите по Програма „ЕИЕЕР" през периода от  01.01.2006 г. до 31.12.2008 г. е неефективно поради неизпълнение на част от заложените цели в Програмата, а именно:

  • - не е постигнато добро взаимодействие между институциите за изпълнение на целите на Националната дългосрочна програма за повишаване на енергийната ефективност до 2015 г.;
  • - в МИЕ и АЕЕ липсва информация за степента на изпълнение на заложената национална индикативна цел за енергоспестяване до 2010 г., в размер на 3 сто от крайното енергийно потребление за три години (средно по 1 на сто годишно);
  • - не е постигната основната цел, заложена в Целевите програми за енергийна ефективност по чл. 11 от ЗЕЕ, като средствата са усвоени изцяло за обследване без да са предприети реални енергоспестяващи мерки.
  • - съставеният програмен бюджет от МИЕ не изпълнява основната задача на програмно ориентирания към резултатите бюджет, т.е. обвързване на постигането на определени цели с планираните разходи и предоставянето на подробна и ясна информация, която да служи за измерване на постигнатите резултати.
  • - неотчитане на дейността на Фонда за енергийна ефективност поради липса на показатели за изпълнение на същата, дефинирането на показатели за изпълнение, които не кореспондират с предоставените продукти/услуги, и не съдържат информация, с която да се оцени обективно ефективното и ефикасното изпълнение на Програмата.

 

На основание на горните меко казано пропуски и на чл. 41, ал. 1 от ЗСП в Доклада, се дават следните препоръки на министъра на икономиката и енергетиката, а именно:

 

  • 1. Разходите за издръжка и възнаграждения на човешкия ресурс, ангажиран с изпълнението на дейностите по дадена програма, да се планират и отчитат по съответната програма в програмно ориентирания към резултатите бюджет на МИЕ.
  • 2. Да се прецизират показатели за изпълнение на Програма „Ефективно използване на енергията и енергийните ресурси" в съответствие със спецификата на предоставяните продукти/услуги по нея. Показателите да съдържат информация, която да позволява анализ и оценка за постигнатия напредък по отношение на ефективното и ефикасното изпълнение на целите на програмата.
  • 3. Да се предприемат действия за разработване и внасяне за приемане в Министерския съвет на краткосрочните програми, предвидени в чл. 5, ал. 1, т. 4 и т. 5 от ЗВАЕИБ.
  • 4. Да се инициират действия за актуализиране на състава на Съвета за координация на изпълнението на НДППЕЕ до 2015 г., създаден с РМС № 620 от 04.07.2005 г.
  • 5. Да се активизира дейността на Съвета за координация с цел подобряване на взаимодействието и координацията между институциите и организациите по отношение повишаване на енергийната ефективност.
  • 6. Да се преустанови практиката за изплащане на ДДС върху безвъзмездната финансова помощ за МСП, предоставяна по Насоките за кандидатстване за отпускане на безвъзмездна помощ за извършване на обследване за енергийната ефективност.
  • 7. Да се предприемат действия за своевременното утвърждаване и публикуване на „Насоки за кандидатстване за отпускане на безвъзмездна помощ за извършване на обследване за енергийната ефективност с цел подобряване на конкурентоспособността и за насърчаване на местното устойчиво развитие чрез подкрепа на енергоспестяването".
  • 8. Да се предприемат действия за упражняване на контрол на място върху енергийните потребители и лицата, извършващи обследване за енергийна ефективност на сгради и промишлени системи, изпълнението на предписаните енергоспестяващи мерки и сертифициране на сгради.

 Въпросите ми към Вас г-н Министър, са:

 1. Уведомена ли е Сметната палата за предприетите мерки по изпълнение на препоръките, което Ви задължава чл.42,ал.1 отЗСП - в доклада е определен 5 месечен срок, считано от 15.07.2009 г. и бихте ли информирали НС по изпълнение на препоръките? 

2. Потърсена ли е отговорност за неправомерни действия или бездействия  от ръководителите на институциите и учрежденията отговорни за изпълнение на Програмата?

3. Въпрос към Министър-Председателя на Република България  от народния представител д-р Ваньо Шарков относно: Политиката на правителството по гарантиране безопасността на храните за български граждани.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Още преди парламентарните избори от 2009-та година ПП "ГЕРБ" анонсира готовността си за създаване на Агенция по храните. Касае се за единен контролен орган по безопасността на храните, обединяващ Националната ветеринарномедицинска служба, РИОКОЗ, Агенция по вината, службите по зърното, "Растителна защита" и др., които са подчинени на министерството на земеделието.
Въпреки многократното деклариране на този ангажимент и в следизборния период, към момента няма индикации, че в близко време ще бъде създадена Агенция по храните.

В тази връзка г-н Министър-председател, моля да ми отговорите на следните въпроси:
1. Каква е в момента политиката на правителството във връзка с гарантиране безопасността на храните и каква е причината за забавяне създаването на Агенция по храните?

` 2. Има ли правителството ясна концепция относно това, кой ще прилага контрол по отношение безопасността на храните в България?

ОТГОВОРИТЕ НА ВЪПРОСИТЕ МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ НА НАШИЯ САЙТ СЛЕДВАЩИЯ  ВТОРНИК  

 


Още по темата

thumb 21.09.2012

Въпрос от народния представ...

Въпрос от народния представител Ваньо Шарков относно Проекта за зак...

thumb 21.09.2012

Въпрос от Мартин Димитров о...

Въпрос от Мартин Димитров относно поисканите 1 млрд. евро от „Атомс...

thumb 21.09.2012

Въпрос на Кирчо Димитров от...

Въпрос на Кирчо Димитров относно необоснованото забавяне събирането...

thumb 01.10.2012

Въпрос от Лъчезар Тошев отн...

Направен ли е анализ от органите на Министерството на околната сред...

thumb 12.09.2012

Създаването на временна пар...

Претенцията на „Атомекспортстрой” за 1 млрд. евро по отношение на ...

thumb 13.07.2012

Въпрос от Кирчо Димитров от...

Относно закритите постове, охраняващи железопътната гара - Сливен

thumb 11.07.2012

Въпрос от д-р Михаил Михайл...

Въпрос до министъра на земеделието и храните относно безпринципното...

thumb 29.06.2012

Мартин Димитров: Увеличение...

Дотук се стигна, заради една грешна политика на Тройната коалиция.....

thumb 24.02.2012

Въпрос от народния представ...

Колко са постъпилите средства във Фонда за безопасност на движениет...

thumb 15.06.2012

Въпрос от народните предста...

Въпрос от д-р Ваньо Шарков и Димо Гяуров относно: Наличие на тежко...