Надежда Нейнски: В българската политика има екстремност и ожесточеност, които минават отвъд нормалните граници

09.10.2011

Insert thumb

„Нещата, които има в българската политика, ги има нявсякъде. И в Европа страдат от същите слабости, каквито имаме в България, но отношенията между хората са различни и дебатът тече по различен начин”, каза Надежда Нейнски в предаването на БНТ „Животът и други неща”. Там евродепутaтът и бивш външен министър на България гостува със съпруга си Светлин Нейнски в рубриката „Двойка на закуска”.

 

„В България има някаква екстремност, някаква ожесточеност, които минават отвъд нормалните граници. И ако това за първите години от новата политика беше допустимо и разбираемо, беше част от емоцията на прехода, вече 20 години по-късно това се приема за нецивилизованост. Вчера проследих един от дебатите в НС. Не че политическите опоненти в Европейския или в някой друг от националните парламенти не са си разменяли остри реплики- вероятно много по-остри от тези- но там има едно ниво на агресия, което никога не се достига”, коментира Надежда Нейнски и допълни:

 

„И понеже в България политическата класа доста често се сменя, това е проблем не на една или друга политическа сила, а проблем на възпитанието на хората. Когато си високо в публичната йерархията, когато си публична личност, извън личния ти свят, ти имаш някакви обществени ангажименти -  по теб се равняват много хора, ти се превръщаш в модел- добър или лош. Хората неслучайно казват:  „като видиш кои са моделите в една държава, може да я прецениш и самата нея”.

 

България е сочена с пръст за престъпност и корупция, а корупция и престъпност има навсякъде, но начинът, по който се решават тези проблеми, е съвсем различен. Първо там темата с отговорността е ключова. На всекиго е ясно кой носи отговорност. По всеки въпрос. И това създава в обществото някакво спокойствие. Човек си определя отношението към даден политик съобразно това как той носи своята отговорност- този път го е харесал, другия път не го избира.  Докато в България не се знае кой кой е. Не се знае кой управлява. Има някакви фигури, които са отпред, но дали те са реалните играчи? Говоря принципно. Затова и когато става въпрос за споразумения, за коалиции, аз винаги настоявам: „кажете ясно какви са мотивите, които ви карат да направите една или друга коалиция. И ако имате управляващо мнозинство, което е много актуално за България, кажете кое е то”.


Tags: Надежда Нейнски

Още по темата

thumb 11.06.2012

Надежда Нейнски: СДС и ДСБ ...

България се намира в много сериозна ситуация и се нуждае от гарант ...

thumb 03.06.2012

Надежда Нейнски: Традиционн...

„Традиционната десница в момента е на кръстопът. И аз продължавам д...

thumb 19.05.2012

Надежда Нейнски: Ще търся н...

Хората не се интересуват от цялата тази вакханалия, която тече в по...

thumb 18.05.2012

Надежда Нейнски: ГЕРБ се на...

Участие на евродепутатът Надежда Нейнски в предаването на Нова Теле...

thumb 16.05.2012

Надежда Нейнски: За първи п...

Евродепутатът на Синята коалиция Надежда Нейнски пред Българската н...

thumb 14.05.2012

Надежда Нейнски и Борис Мар...

Коментар на евродепутатът Надежда Нейнски и Борис Марков, председа...

thumb 24.04.2012

Десницата в Европа показа п...

Резултатите от първия тур на френските избори на практика показват ...

thumb 10.04.2012

Надежда Нейнски: Най-силнот...

„Не е нормално някой да напуска една партия и да я сменя с друга. П...

thumb 04.04.2012

Нейнски: Има сериозни интер...

Има сериозни политически интереси Синята коалиция да не участва в с...

thumb 24.03.2012

Надежда Нейнски: И какво из...

Как беше избран точно г-н Вълканов, който изплати хонорара на Доган...