Д-р Антон Койчев: Деструктивна опозиция в СОС и липса на комуникация крият рискове от преповтаряне на стари грешки

14.11.2019

Столичният общински съвет проведе първото си заседание, а новите съветници и кметове на райони положиха клетва. Въпреки сходното разпределение на силите ще видим ли нов подход към важните за столичани проблеми? Отговорите търсим от д-р Антон Койчев, председател на СДС-София, общински съветник в СОС от СДС в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“.

 

 

Водещ: Д-р Койчев, картината в Столичния общински съвет изглежда сходна с тази от 2015 година. Стана ясно обаче, че ще се предложи нов правилник за работа, нова структура, публично поименно гласуване. Разкажете ни малко повече за тези идеи, които чухме от градоначалника.

Антон Койчев: Да. Констатацията ви е абсолютно вярна. Конфигурацията е общо взето сходна, дори сега е много по-компактен Столичният общински съвет от гледна точка на политически групи, както по отношение на мнозинството, така и по отношение на опозицията. Между другото, не се сбъднаха очакванията и прогнозите на някои социолози и други политически анализатори, че СОС ще е силно раздробен. Напротив, доста компактен става. Групата ГЕРБ/СДС вероятно ще бъде подкрепена  от ВМРО. Има ясно очертана опозиция, в лицето на БСП и „Демократична България“. Проведохме първото заседание, беше  избран Елен Герджиков за председател на Столичния общински съвет с 33 гласа. Дори това надхвърля мнозинството на ГЕРБ, СДС и ВМРО. Очевидно сме получили по-широка подкрепа и той е избран за председател. Предстои работа буквално по стартиране на комисия за структурни промени в Правилника на Столичния общински съвет и за структурни промени, които кметът не само анонсира, но и върху които активно работи и са в ход. В самата си встъпителна реч госпожа Фандъкова пое ангажимент, че до месец ще представи структурни и персонални промени в кабинетите, които бяха анонсирани в хода на предизборната програма. Не само нови ресори, но и нови хора.

Водещ: Очевидно разделителните линии се запазват ясно очертани. Имате ли обаче притеснение относно бъдещата работа с представители на други политически партии и по-специално колегите вдясно?

Антон Койчев: Аз много трудно бих ги нарекъл десни след това, което те направиха на втория тур на изборите за районни кметове и цялостната подкрепа за Мая Манолова. Според мен те загубиха легитимността да се наричат десни и аз самият няма повече да ги наричам така. Но преценявам от гледна точка на това, и това подчертах и в моето изказване като заместник-председател на групата на ГЕРБ-СДС, по-точно апелирахме към тях-деструктивното да не взема превес в техните решения и тяхното политическо поведение. Аз, разбира се, имам известни съмнения, както и имам надежди, че пък може да се случи и другото – те да осъзнаят отговорността си пред гражданите и да преминат от фаза на деструктивна опозиция във фаза на конструктивна опозиция. На хора, които дават решения, които предлагат решения, умеят да ги отстояват с експертиза. Въпреки че оставам умерен скептик в това отношение.

Водещ: Въпреки различните настроения, предстои сериозна работа и то в името на столичани.

Антон Койчев: Точно така.

Водещ: Можем ли вече да изведем основните приоритети пред новите съветници?

Антон Койчев: Да, разбира се, основните приоритети бяха изведени в самата предизборна кампания и те сега започват да се изпълняват. Това са чистота на въздуха, развитие на транспортната инфраструктура и на транспорта, развитие на метрото, което е най-големият, освен транспортен, и екологичен проект. И, разбира се, третиране и надграждане на досега изградените системи, за да имаме изцяло дигитализирана община. Госпожа Фандъкова анонсира, че ще има, и ще има, заместник-кмет по дигитализацията. Тоест това подчертава важността на този ресор.

Водещ: Откъде обаче могат да дойдат проблемите при реализирането на тези важни приоритети?

Антон Койчев: От всякъде могат да дойдат проблемите. От недобра комуникация, от недобро изпълнение на някои от етапите на някои от тях, от деструктивна опозиция, недостатъчно разясняване и неразбиране важността на някои решения и етапа на тяхното осъществяване. Така че проблемите могат да дойдат наистина от доста места. И ние сме амбицирани, имаме огромното желание, грешки, които преди това сме допускали, този път да се постараем, да дадем всичко от себе си те да не се повтарят.

Водещ: Да, имате опит от досегашния общински съвет. Кое отчитате като грешки, кое столичани очакваха да се случи по-добре, а може би не стана точно така?

Антон Койчев: Като цяло оценката ми е изключително положителна. Самите софиянци и избиратели дадоха тази оценка. Все пак госпожа Фандъкова, въпреки негативната кампания, спечели. Но не можем да не отчетем и някои слабости, които бяха допуснати, най-вече по линия на недобрата комуникация и недоброто разясняване на някои решения. Някои от кризисните ситуации можеха да се предотвратят просто с по-добра комуникация и артикулация пред самите граждани на София. Разбира се, имаше и неудачи при изпълнението на някои от проектите. Но, както и да ви прозвучи, може би доста банално, но качеството на работната сила, имам предвид големите строителни обекти в България, е такова. И това всеки човек, който познава малко проблематиката, ще ви каже. Донякъде ситуацията е такава, че не можем да очакваме на всеки етап всеки път да имаме едно и също качество на този тип дейности. Но, поставяйки нещата на везните, категорично казвам, че положителните неща бяха повече. В сферата, в която пък аз работя и в която съм пряко ангажиран – здравеопазване и социална политика, хубавите неща категорично преобладават. Даже не мога да си спомня за нито едно лошо нещо или някакъв проблем. Напротив, решиха се дългогодишно наслагани проблеми.

Водещ: Кои са лицата на СДС, които ще видим в новия общински съвет?

Антон Койчев: Освен мен в новия СОС влизат доктор Борислав Бориславов, който е общински съветник с опит четвърти мандат и доцент Радослав Абрашев, който започва трети мандат като общински съветник. Това са хора с изключително голяма експертиза и политически опит, доказали се в общинската работа и на които групата на ГЕРБ и СДС ще разчита изключително много.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Аудио на:http://focus-radio.net/%d0%b4-%d1%80-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%bd-%d0%ba%d0%be%d0%b9%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d0%b4%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b7/


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор