Генади Велков: Успешно управление на собствеността ще бъде основен приоритет в работата на новия Общински съвет

28.11.2019

Генади Велков, председател на Областен съвет на СДС-Видин и председател е на Общинския съвет към Община Видин в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Въпреки успешното сътрудничество с ГЕРБ на национално ниво, СДС на места издигна свои кандидати. Очевидно успешна стъпка. Кажете ни кое, според вас е това, което надделя в избора на видинчани?

Генади Велков: Структурите във Видин не успяхме да се споразумеем с предишния кмет. Той ни постави ултиматум, нямаше сериозни разговори и затова не се споразумяхме. Освен всичко обаче, смятам, че Видин имаше необходимост от нова енергия.

Водещ: Отново ви се гласува доверие, оставате начело на Общинския съвет. Удовлетворен ли сте от разпределението на силите в съвета?

Генади Велков: ГЕРБ има 12 съветници, ние имаме 10 от 33-ма. БСП имат 8 общински съветници и ще бъдат в опозиция. Останалите трима съветници предполагам, че в повечето случаи ще гласуват с нас. Така че мисля, че Общинският съвет няма проблеми. Това, че ми гласуваха доверие видинчани, гласуваха ми такова и по-голяма част от съветниците извън нашата група, за мен това е още една причина да работя колкото се може повече и по-добре.

Водещ: Да разбираме, че и амбицията за увеличаване на броя на съветниците е постигната?

Генади Велков: Ако трябва да бъда откровен, очаквах да имаме по-малко общински съветници. Може би БСП са очаквали само повече. Смятах, че ще имаме 8, предвиждах ГЕРБ да има около 10.

Водещ: Силите вече са разпределени. Оттук нататък остава изпълнение на приоритетите. Кои са те?

Генади Велков: В новия Общински съвет винаги е било приоритет да управляваме колкото се може по-добре общинската собственост, имам предвид най-вече земите и горите, които и досега се управляваха много зле и носеха малко приходи. Горите- почти никакви, земята също. Ние имаме около 10 000 декара земя и приблизително толкова гори, не помня вече колко. Знаете, че единственото управление беше, че тази земя се продаде, около 1000 декара от нея. Събираме много малко пари, около 20 000 лева годишно. Това е един от приоритетите. Другият приоритет е да създадем нормални условия на министерството да работи.

Водещ: Анонсирахте при предишен наш разговор и целта за изграждането на индустриална зона. Да очакваме ли действия в тази посока?

Генади Велков: Това е нещото, което ще бъде предложено и извършено от администрацията. Разбира се, че ние ще го подкрепяме. Не само изграждането на индустриална зона, а като цяло сме си поставили в този мандат поне един голям индустриален инвеститор да дойде във Видин, защото това ще доведе до нови и нови инвестиции. Знаете как беше създадена и как се получи индустриалната зона „Тракия“ в Пловдив, как все нови и нови инвеститори идват там. И също и в Божурище, и в Елин Пелин, и в много други индустриални зони. Нашата индустриална зона, която е т.нар. безмитна зона, която съществува, вече има ПУП, който до преди няколко месеца го нямаше, и се надявам да се разшири за сметка на общински те земи, които са до нея, и да се създаде една хубава индустриална зона, която да привлече инвеститори. Към момента тя е държавна. Освен това ние имаме и няколко подходящи терена, които смятаме също да ги използваме за такива цели.

Водещ: Освен тази амбициозна цел, как си представяте да се промени градът в следващите четири години?

Генади Велков: Той се променя, но хората не го усещат. Вече имаме мост, имаме филиал на университет – нещо, което нямахме и което дълги години искахме да имаме, имаме по-добра среда, която се променя непрекъснато. Но хората трябва да усещат сигурност, трябва да имат работа. Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да имат достатъчно причини да се върнат. Основната причина ще бъде, ако тук имаме доходи, които ги удовлетворяват и заради които си заслужава да се върнат.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Аудио на: http://focus-radio.net/%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d1%83%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%be-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5/


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември