Илия Лазаров: С класическите ДСБ винаги сме готови на партньорство, за съжаление от тях нищо не остана

28.11.2019

След шума от местните избори Съюзът на демократичните сили се събра в Монтана на Национален съвет, с основна задача- анализ на постигнатите резултати. Около какво се обединиха членовете на партията питаме главния секретар Илия Лазаров в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Господин Лазаров, кажете ни първо кои бяха основните теми, ангажирали Националния съвет на СДС?

Илия Лазаров: Основната ни тема беше да видим какви са резултатите, как сме се представили на местните избори в София, в големите градове и по места. И така достигнахме до извода, че в сравнение с проблемите, които имаше СДС миналата година, знаете, извънредна национална конференция и всички тези неща, ние сме се представили доста добре. Направихме един сравнителен анализ спрямо изборите преди четири години и видяхме, че имаме отстъпление в броя на общинските съветници само със 7-8 души в национален мащаб. Имали сме 200 и нещо, сега сме 197 общо наши съветници в различни комбинации, в различни листи. Местните избори са твърде специфични и в различните общини се явяваме по различен начин. В София участвахме в коалиционен формат заедно с партия ГЕРБ. По този начин участвахме в Добрич и на още няколко места в страната. На някои места, където нашите структури са малко по-слаби, участвахме само с хора в различни листи, в различни комбинации, и самостоятелно. Имаме също така добра констатация, че имаме два чисто седесарски кмета. Естествено те са подкрепени и от други партии – кметът на Монтана Златко Живков, който е избран за шести мандат и кметът на Видин д-р Огнян Ценков, който е избран в коалиционна форма, но водещата партия в тази коалиция е СДС. Там имаме и председател на Общинския съвет – нашият председател на структурата ни Генади Велков. В Монтана също имаме председател на Общинския съвет. Имаме 11-12 председатели на общински съвети в страната. Също така не трябва да забравяме кмета на Карлово Емил Кабаиванов, който спечели също на първи тур. Беше констатирано, че Златко Живков е постигнал рекорд. На първи тур са приключили изборите в община Монтана, всичките селски кметове, които подлежат на избор, са избрани на първи тур, както и съветниците са избрани. И де факто в община Монтана не е имало втори тур за нищо. Така че имаме повод за гордост от представянето на СДС на тези местни избори. Също така анализирахме и резултатите на наши доскорошни коалиционни партньори, като ДСБ, които се представяха в рамките на Демократична България. Видяхме, че при тях няма подобрение, има отстъпление. Коалицията „Демократична България“ не само, че няма нито един областен кмет, нямат и нито един общински кмет, имат 8 районни кмета.

Водещ: Може би анализът се оказва доста навременен, имайки предвид призива, който чухме от бившия лидер на ДСБ в София господин Вили Лилков за обединение на ДСБ и СДС. Възможно ли е да се обмисли подобна идея?

Илия Лазаров: Господин Лилков е един много уважаван човек, имали сме много контакти с него през годините. На предишните местни избори той беше подкрепен от СДС за кмет на София. Имали сме и различия в някои времена и в различни оценки, които сме давали, но той е трайно десен човек, с десни възгледи, отстояващи именно отговорно дясно-консервативната позиция, с която беше създадена ДСБ. Ако мога да кажа, той си е класически десебар, а още по-точно, той е от т.нар. консервативни седесари, които ДСБ се отцепи навремето от СДС. Това беше идеята на Иван Костов, смятайки, че СДС става, както казваше, светлосиньо, а ДСБ остава тъмносиньото – класическото, консервативното, дясното. За съжаление от това ДСБ на Иван Костов нищо не остана като политика. И Вили Лилков е един от хората, които се опитват да го възродят. И това е нещото, с което ние винаги бихме си партнирали – с това класическо ДСБ. С Иван Костов също сме имали различия, но никога те не са били на идеологическа основа, те са били предимно тактически – кое как да се реализира, кое как да се направи, в какви срокове и т.н.

Водещ: Добре, тези различни коалирания на малки и големи партии вдясно, къде по необходимост, къде пожелание, водят ли до обезличаване на отделните формации и разглеждането им от избирателя като един политически субект?

Илия Лазаров: Не, не бих казал. СДС никъде не се е обезличило, по никакъв начин. Когато СДС не предлага нещо разумно в съответната община или район, както и да се коалира и в каквато и коалиция да участва, ако тя не е нещо, което да отговаря на потребностите на гражданите, резултатът е лош. Ако представя нещо, което да отговаря на потребностите на гражданите, резултатът съответно е добър. Е, естествено има нюанси, има мръсни кампании, има много други неща, които се случват. Но като цяло не може да се получи обезличаване. Коалициите са нещо нормално и стандартно в Европа. Те се правят именно по определени тематики за определено управление. И няма нищо по-естествено от това да има една коалиция за управление на дадена община върху определени теми. Защото общинските теми не са толкова политически, ако трябва да бъда честен. Политически са в големите градове – в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, за които ние взехме категорично политическо решение, че ще подкрепим кандидатите на ГЕРБ и ще играем заедно с ГЕРБ на кметските избори. В различните места играхме или заедно с ГЕРБ в общи листи в коалиционен формат, или отделно с различна успеваемост, както се казва. Но няма обезличаване. СДС в София не се е обезличило. Ние постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди гласа. И ако вземем разликата на втория тур между госпожа Фандъкова и госпожа Манолова, тя е от 20 000 гласа. Така че спокойно можем да твърдим, че нашият принос е бил съществен в тази кампания и сме допринесли. Не само ние естествено, всичките тези хора, които са гласували за госпожа Фандъкова, са допринесли всеки поотделно и всеки глас беше важен. СДС обаче допринесе  София да няма червен ляв кмет, което щеше да бъде прецедент в съвременната история на България.

Водещ: Извън неразклатените позиции на СДС на места, завоювани нови такива на други, с какви усещания излязоха останалите местни структури на партията? И например обсъдихте ли въпроса какво ще се случва със структурите в Пловдив, където, помним, имаше проблеми?

Илия Лазаров: Структурата в Пловдив, досегашната структура, ако трябва да бъда честен, защото там има два вида седесари– тези, които се водеха досега формално и бяха взели по едни определено формално бюрократични критерии властта и които я бяха узурпирали, доколкото това може да се нарече власт, бяха я узурпирали в общината и си я ползваха за лична консумация. И другите, които са си класическите седесари, те не бяха организирани, но те са си там, те са си живи, естествено в последния момент се включиха и в последния момент се организираха. И затова нашият резултат в Пловдив не беше много добър, но тези хора проявиха невероятен кураж – говоря за тези класическите седесари, неорганизираните. Те показаха изключителен кураж и смея да твърдя, че те допринесоха много за изборната победа на Здравко Димитров.

Водещ: Говорихме си за коалициите, за обезличаването. Казвате – такова няма. Знаем обаче, управляващите търпят не една и две критики от СДС през годините по редица важни теми. Държавният глава подписа указа за избор на Иван Гешев като новия главен прокурор. Там имаше ли необходимост от подобни полемики, да ги наречем?

Илия Лазаров: Винаги съм твърдял, че съдебната система трябва да бъде отделена от политическите страсти. Не може всичко в България да се политизира. Президентската институция също е важна и трябва да се пази като такава, както и нейният авторитет, защото това е застраховката по време на криза, независимо кой е президент. И аз винаги съм бил много пестелив по отношение на говорене към  президентската институция. Просто това са основите на държавността, които не трябва ние сами да си ги разваляме. Същото е с цялата съдебна система. Тя трябва да бъде уважавана. Има механизъм, който е измислен, той е конституционен механизъм. Имаше промени в Конституцията, които ги внесоха именно тези, които сега са недоволни и критикуват. Аз самият не съм специалист по конституционно право и смятам, че трябва да се уважават решенията на институциите и това, което те са свършили. Това, което се случи с избора на главния прокурор и с подписването на указа от президента, е съвсем логично. Президентът спази буквата на Конституцията, както и Висшият съдебен съвет спази буквата на Конституцията в избора. Сега, това, че тези правила не устройват някои хора, които самите те са ги писали, но когато не им е угодно, ги критикуват, аз не смятам, че е правилно. Имат възможност да се борят, да влязат в парламента, да създадат конституционно мнозинство и ако могат, да променят Конституцията. Това е редът във всяка нормална държава. За мен не е никаква изненада, че президентът е спазил Конституцията. Щеше да бъде изненада, ако не беше спазил Конституцията, да бъда честен.

Водещ: Изкушавам се да ви попитам за мнението ви за една друга тема – посещението на премиера ни във Вашингтон. Като че ли въпросът за евентуално отпадане на визите зае по-голямата част от разговора. Това ли е най-важният момент, върху който страната ни трябва да се фокусира конкретно в тези двустранни отношения?

Илия Лазаров: Падането на визите е важен момент от гледна точка на културен, туристически и всякакъв друг вид обмен между двете държави, най-вече търговски. Това е нещо съвсем нормално, ние сме част от Европейския съюз и е нещо логично. Факт е, че нашето правителство работи в тази посока, което е похвално. Но за мен посещението на премиера Борисов има и много други политически аспекти, които са също важни. Ние от СДС приветстваме задълбочаването на връзките между България и САЩ, партньорството във военната област и бъдещето все по-задълбочено партньорство в икономическата област. Това е традиционна наша политика на СДС, която не може да не подкрепим, когато ГЕРБ има същата политика и да приветстваме усилията на премиера Борисов. Тази политика започна, ако си спомняте, преди малко повече от 20 години. А точно преди 20 години и няколко дни беше посещението на президента Клинтън в България. И посещението на премиера Борисов е една логична следваща стъпка, една от поредните следващи стъпки в нашите двустранни отношения с много добри резултати. Думите на президента Доналд Тръмп към България са похвални, страната ни получи добра оценка. Определям посещението на премиера като успешен дипломатически ход. Трябва просто да сме доволни. Аз няма как да не изпитвам гордост от това, което в момента се случва, защото съм участвал навремето в политиката именно на сближаване, когато президентът Петър Стоянов покани президента Клинтън и когато дадохме старт на нашата натовска и съответно европейска интеграция. Благодарение на това, че влязохме в НАТО, ни се отвориха вратите и към Европа.  Правителството на ГЕРБ продължава тази политика в пълен обем, не можем да не подкрепяме усилия в тази посока.

Водещ: Точно така, постъпките на страната ни към САЩ са отдавнашни. Въпросът как България гледа на световния играчи като САЩ, като Русия, винаги предизвиква множество дебати. Как обаче САЩ гледат на нас и това промени ли се, имайки предвид всички тези действия от наша страна?

Илия Лазаров: България зае своето полагащо се място в рамките на НАТО и Европейския съюз. И като именно такъв фактор – и балкански, и европейски фактор, тя започва все повече и повече да бъде ценена. Защото България е една стабилна държава, със стабилна икономика, върви напред. Може да не сме доволни и да искаме по-бързо да върви. Това е и хубавото на демокрацията, че в една демократична система никой не е доволен от това, което е в момента, което се нарича статукво, иска да бъде повече, по-бързо. Просто това е нормалната човешка психика. Ние сме ограничени във времето и в пространството на своя живот и винаги искаме колкото се може повече да изпитаме и да видим от този живот, по своят същност хората а нетърпеливи. Така че това да сме недоволни е съвсем нормално. Факт е, че България за последните 30 години измина огромен път, а за последните 20 години направи един гигантски скок. От бедната и мизерна жанвиденова България, в момента сме член на Европейския съюз. Да, може би най-бедният член на Европейския съюз, но ЕС е най-богатият клуб в света. И ние сме член на най-богатия клуб в света. Да, най-бедни, но всички останали са на различно ниво под нас. Естествено не говоря за големите икономики, като азиатските икономически тигри или САЩ, но спрямо много други държави сме много по-добре. Качеството на живот в България е много по-добро от много държави в света. Така че не може да не изпитваме гордост от това, което се случва.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Аудио на : http://focus-radio.net/%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d1%81-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d1%81%d0%b1-%d0%b2%d0%b8/


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор

thumb 24.11.2019

Участие на Румен Христов в БНТ

Понеделник, 25 ноември