Емил Кабаиванов: Времето на еднопартийните управления изтича

11.09.2019

Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-н Кабаиванов, неведнъж сте казвали, че една от успешните форми за явяването на местни избори, това е под формата на коалиция. На много места предстои да видим именно такава между СДС и ГЕРБ. Вашите партньори от управлението като че ли много бързо и лесно взеха решението да подкрепят кандидатурата ви за пореден мандат. Така ли обаче изглеждаха и отвътре?

Емил Кабаиванов: Вероятно отвън изглеждат така, но когато става въпрос за избори, особено за местни избори, които са много важни за хората, бих казал най-важните избори, преди да се стигне до едно такова решение за общо явяване като кандидат за кмет на общината, сме водили своите коректни, работни разговори, политически консултации. Аз съм се допитал до ръководството на СДС в Карлово и до националното, до групата съветници от Коалицията „Обединение за нашата община“, която издигна моята кандидатура и последваха разговорите с колегите от ГЕРБ. Вследствие на тези разговори, мога да кажа коректната съвместната работа през изминалия мандат и това, че успяхме да направим не малко за Карлово и за Община Карлово като цяло, направи възможно да достигнем до тази форма на общо явяване като кандидатура за кмет на Община Карлово.

Водещ: Стана ясно, че и ГЕРБ ще излезе със своя собствена листа за общински съветници в Карлово. Имате ли яснота вече какви личности ще видим в листата на коалицията, която застава зад вашата кандидатура?

Емил Кабаиванов: Да, част от нашите политически консултации и разговори беше и това, че стигнахме до общото решение, че е добре да дадем възможност на гражданите от Община Карлово да гласуват за повече личности, да им дадем възможността да изберат личности от целия богат дясноцентристки патриотичен спектър. Затова решихме да се явим с две листи. Има хора, които са досегашни общински съветници, мога да кажа в коалицията, която обединява традиционна десница плюс патриотичните формации: г-н Андон Минев – досегашният зам.-кмет, д-р Иван Моллов – председател на групата съветници, адв. Тошко Стоев, г-жа Донка Карчева, г-н Веселин Божков, д-р Трифонова. И личности, които са активни, които имат позиция и идеи по всеки проблемен въпрос на Община Карлово, хора, които са с патриотични и дясноцентристки убеждения. В листата на колегите от ГЕРБ също виждам имена на опитни хора, които досега са били в местното самоуправление. Там водач ще бъде зам.-кмета г-жа Лютова, след нея г-н Росалин Петков – кандидат за кмет 2011 година и в момента зам.-кмет на Община Пловдив, един от директорите на училища г-н Волен Тодоров и т.н. Нашата цел, която сме си поставили на тези местни избори е двете групи съветници да събират достатъчно гласове, за да сформираме мнозинство в Общинския съвет. Но няма да се спрем дотам, ние ще търсим обединение на още съветници. Целта е както и през този мандат 2015-2019 година решенията в Общинския съвет да се вземат не просто с необходимото по Закона за местно самоуправление, местната администрация мнозинство, а да бъдат приети с мнозинство повече от 2/3. Това показва, че целите са начертани правилно, показва, че ние търсим това, което ни обединява и всичко, което аз, като кмет, и колегите съветници преценяваме, че не е полезно в нашата работа, ние го оставяме встрани и гледаме напред, за да можем да работим по-сплотено и по-ефективно за гражданите от Община Карлово.

Водещ: Подобен добър тон обаче, подобно сътрудничество на някои места в страната се оказва очевидно невъзможно. Трябваше ли сините структури да направят компромис в името на едно по-добро явяване, на едни по-добри резултати на местните избори?

Емил Кабаиванов: Споразумението, което председателят на СДС г-н Румен Христов и председателят на политическа партия ГЕРБ и министър-председателят г-н Бойко Борисов подписаха, е един добър знак към десните избиратели, към активните българи. Дори мога да кажа, че времето на еднопартийните управления изтича и е време да обединяваме сили, за да бъдат по-успешни управленията. А това, че на някои места на колегите от ГЕРБ се е наложило да направят компромиси и наши структури на СДС, това е нормално. Когато си в партньорство, винаги се налага да направиш някакъв компромис, като границата, до която може да се прави един компромис, това са нашите идейни виждания и програмите, с които нашите организации тръгват за тези местни избори. Аз не знам някъде да се е появило кой знае какво недоволство или да се е наложило да се правят неприемливи компромиси. Напротив, ръководството на СДС и ръководството на ГЕРБ във всеки случай, в който има някакви спорове, те ги решават заедно и то мога да кажа доста конструктивно. Така че съм оптимист за добро представяне на десницата на тези местни избори. И по-специално на партньорството между СДС и голямата дясна партия – политическа партия ГЕРБ. А ние сме сестрински партии, членове на Европейската народна партия, нормално е да си партнираме.

Водещ: Да, това сътрудничество се доказа като успешно, като работещо, поне на предходните избори. Това обаче съвсем не означава, че темите, по които имахте различия и преди, са автоматично изчистени. Конкретно за визията за местно самоуправление има ли разделителни линии, по които ви се иска в бъдеще да се работи съвместно?

Емил Кабаиванов: Разделителни линии няма, по-скоро има нюанси, някои различия, но тези различия, според мен, ще са добра база за общи действия сега, в този мандат. Какво имам предвид? СДС още от средата на 90-те години заяви своите идейни виждания как трябва да се развива местното самоуправление в България. Това включва децентрализация, по-големи отговорности и по-голяма финансова самостоятелност на българските общини, за да можем по-бързо, по-ефективно да решаваме проблемите, които възникват в нашите градове и села. На следващото място нашето виждане, което не сме променили през изминалите 15 години, е, че трябва да има изборност на второ ниво на самоуправление. Второто ниво на самоуправление това са областите. Знаете, че по време на управлението на СДС в мандат 1997-2001 година това бяха наши основни виждания за развитието на самоуправлението и ние ги поддържаме и сега. Това са бази за обща работа с ГЕРБ. Аз съм убеден, че както и досега коректно работихме на много места в България този мандат, ще работим коректно и мандата 2019-2025 година и ще можем заедно в българския парламент да внесем тези законодателни промени, които ще доведат до засилване процеса на децентрализация, която е един двустранен процес. Повече права, но и повече отговорности, съчетани с по-голяма финансова децентрализация и по-голям финансов ресурс, който да остава в българските общини. И на второ място, да подобрим функционирането и взаимодействието между националните, регионални и местни власти, което е в основата на всяко успешно управление и добре функционираща администрация както прилича на нас, като държава-членка на Европейския съюз. Да вземем пример от Федерална Република Германия например. Там съчетанието на отговорностите и правата на трите власти: национална, провинциална и местна, е на изключително високо ниво и  Федералната Република е пример в много отношения за добре функционираща администрация.

Водещ: Хващам се за вашите думи –времето на еднопартийните управления изтича. В тази връзка възможно ли е една успешна коалиция да няма срок на годност?

Емил Кабаиванов: Първо, за да бъде една успешна коалиция, тя трябва да бъде от политически субекти, които имат идейна близост. Това при нас е безспорно. На второ място, за да бъде успешна, тя трябва да има обща история. Направихме едни добри избори – европейските избори. И на трето място, срокът, до който тя ще продължи, е срокът, в който ние сме искрени и коректни партньори. Аз съм убеден, че ние ще бъдем партньори освен на местните избори сега и поне на още едни парламентарни избори, а защо не и в един по-дълъг срок.

Водещ: Различните постове, които сте заемали през годините в СДС, вероятно са ви дали възможност да го погледнете от различни ъгли. Днес откривате ли един много по-мобилизиран, много по-подготвен за управлението Съюз?

Емил Кабаиванов: Безспорно през годините много наши симпатизанти и членове бяха и кметове, и съветници, и министри, и председатели на държавни институции, така че ние имаме необходимия управленски ресурс. Но имаме и още нещо, което липсва на младите партии – имаме политическа мъдрост. Политическата мъдрост в момента ни говори, че този формат на явяване, тези общи действия с другата голяма дясна партия, са правилният път. Ние ще бъдем не само по-малкият и коректният, но и активният партньор във взаимодействие, за да може както и по темите, по които преди малко говорихме, ние да дебатираме с колегите от ГЕРБ. Всъщност, тази коалиция, това наше партньорство трябва да вдигне на едно по-високо ниво функционирането на местното самоуправление на България. И там, където ние имаме кметове и управляваме с мнозинство в Общинския съвет, гражданите да имат добро и успешно управление в следващия мандат, да са спокойни за развитието на своите градове и села.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Аудио на:  http://focus-radio.net/%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bb-%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be%d0%bf%d0%b0/

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор