Илия Лазаров: Докато аз съм главен секретар на СДС рекет от структури няма да има

05.09.2019

Главният секретар на СДС Илия Лазаров в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: След подписаното споразумение с ГЕРБ миналата седмица много анализатори се произнесоха и ще продължават да анализират обединението между ГЕРБ и СДС, но какво е мнението на симпатизантите на Съюза за този ход?

Илия Лазаров: В общи линии отзивите от страната са доста позитивни. Има няколко места, на които не са доволни, където не се разбират помежду си членове на СДС с членовете на ГЕРБ, но в голямото си мнозинство са доволни, защото това е един естествен, логичен съюз между две десни партии. Той е вследствие на предишното ни обединение за европейските избори и ние подписахме рамково споразумение. Аз не знам точно какво са анализирали, не съм чел анализите на различните специалисти, но това рамково споразумение не е само за тези избори, то касае един по-дългосрочен период на сътрудничество в рамките на един пълен цикъл от избори. Започнахме с европейските, продължаваме с местни избори, живот и здраве, ще има след година и нещо парламентарни и впоследствие президентски избори. Това е на базата на Европейската народна партия, на ценностите, които изповядваме и ние, и ГЕРБ по отношение на развитието на Европа, на развитието на България в Европа. Тази година се навършват 30 години от промените, които настъпиха в България през 1989 г., ние я честваме, и е време за равносметка, както се казва. И ако се замислим сериозно къде беше България преди 30 години, какво беше нашето ниво, жизненият ни стандарт като цяло и направим един доста обективен анализ, ще видим, че България много е еволюирала, но и много е пропуснала и трябва още повече да се развива. Това ни обединява.

Водещ: Започна вече да се разплита интригата на повечето места.  Нека да кажем обаче в колко населени места СДС ще издигне свои отделни кандидати, разбира се, с гласната подкрепа на ГЕРБ?

Илия Лазаров: За населени места сигурно в много ще издигнем, защото това включва и селата. Ще имаме доста кандидати. Ние сме много добре представени в местната власт и  в момента като политическа партия. Но за общини ще имаме в около 20, 20 и няколко общини кандидатури чисто на СДС или СДС в коалиция с други политически сили. В конкретния случай с ГЕРБ за кандидати за кметове. Примерно в Монтана имаме кандидат за кмет на областен център, в който е вече от 20 години на поста-Златко Живков, кмет на Монтана, която е областен център. БСП не може да се похвали този мандат с кмет на областен град. Нещо, което показва, че СДС е стойностна партия на политическия терен. Предишният път имахме обща кандидатура с ГЕРБ и сега ще имаме в Кюстендил, в други градове, в Карлово. Говорим за по-големите общини. В Калояново имаме кмет в момента. Имаме договорка нашите кандидати да бъдат подкрепени, съответно кандидатите на ГЕРБ ние да ги подкрепим. Да, ние сме по-малкият партньор, това е така. Горе-долу пропорцията е едно към седем, осем, десет на различните места. В София сме категорични, че подкрепяме кандидатурата на ГЕРБ, защото смятаме, че в столицата трябва да има дясно управление. Нашето желание е да има дясна коалиция под формата на ГЕРБ – СДС, въпросът сега е дали партньорите от ГЕРБ биха възприели тази идея. И смятаме, че по този начин може да се постигне много добър резултат за София. Изборите в София са доста важни от политическа гледна точка, защото това е мястото, откъдето стартира и като политическа кариера министър-председателят Бойко Борисов, както и политическата партия ГЕРБ. Подкрепяме категорично кандидатурата на Йорданка Фандъкова.

Водещ: В тази връзка да разбираме ли, че освен за София това важи за другите големи градове – Пловдив, Бургас, Варна?

Илия Лазаров:  Да, в Пловдив също имаме желание категорично да подкрепим кандидатурата на ГЕРБ. Във Варна имаме консенсус  по темата, в Бургас никой не оспорва качествата на градоначалника, който постигна изключително много. Митко Николов е един от най-добрите кметове в България. Така че ние имаме това желание. За Хасково смятаме да подкрепим кандидатура на ГЕРБ. Държа да отбележа, понеже си имам своя афинитет към Пиринския край, категорично ще подкрепим кандидатурите на Георги Икономов за Банско,  на Димитър Бръчков в Петрич.

Водещ: Още от миналата седмица от думите на председателя г-н Христов разбрахме, че в големите градове СДС ще подкрепи кандидатите на ГЕРБ. Като отстъпка ли да приемем този ход или напротив- това е едно добре обмислено решение?

Илия Лазаров: Не, не мисля, че е отстъпка. Това е едно добре премислено решение, въпросът е да са печеливши кандидатите. Там, където има доказали се кметове, работили или както е в случая с Пловдив, това е областният управител, който е също близък до СДС със своите възгледи. Така че не е отстъпка това, това е осъзнат избор и за нас е важно десницата да има много добър резултат на тези местни избори.

Водещ: Нека да кажем обаче и кои ще са местата, където ще видим кандидати и на ГЕРБ, и на СДС?

Илия Лазаров: В момента тече процесът. Все още нищо не е окончателно. Ще имаме яснота. Предстои тази седмица да се регистрираме като политическа партия за изборите в ЦИК. В момента точно това правим, събираме окончателните резултати от подписката. Вече прехвърлихме 7500 подписа, независимо че по закон се изискват 3500. И живот и здраве, преди 6 септември, Деня на българското Съединението, ще сме успели да подадем документи в ЦИК за регистрация на ПП СДС за избори. След това вече започваме община по община да видим къде какво и как. Навсякъде ще има издигнати кандидатури, естествено, но това не пречи да бъдат коригирани определени неща. Да ги съберем, където се налага, или пък да сключат споразумение за подкрепа на втори тур.

Водещ: Говорейки си за големите областни градове, очевидно много от сегашните кметове на ГЕРБ са одобрявани от обществото, макар и не винаги избирателите да са съгласни с конкретната, цялостна политика на партията. В тази връзка има ли възможност БСП да спечели повече кметски места, ако избирателите гласуват за или против партия, а не толкова за личностите?

Илия Лазаров:  Ами ако БСП преодолее част от своите проблеми, които има, смятам, че има места, където биха могли да получат добри резултати. Те са с едни от най-дългогодишните общински кметове. Например кметът на Гоце Делчев. Там е предизвикателство да се издигне кандидатура на десницата, която да видим дали ще успее да промени този резултат в Гоце Делчев. Кметът на Гоце Делчев е един от най-дълго заемалите поста на градоначалник, над 20 години.

Водещ: Освен обаче за кметските места предстои сериозна битка и за общинските съветници. Там по-лесни ли ви се струват нещата, или напротив, битката също ще бъде трудна?

Илия Лазаров: Понякога нещата в общинските съвети са обременени с повече емоции, но те са по-скоро лични амбиции и лични емоции. Работата на ръководството, нашето, както и на ръководството на ГЕРБ, е да се тушират тези лични битки в общите интереси на десницата и на нашето обединение. Аз казвам, че обединението на десницата на практика в България се състои в това политическо обединение между ГЕРБ и СДС. Защото останалата част от десницата, която е в лицето на ДСБ силно олевя и те отидоха към зелените, към „Да, България“, които са ляво- либерални, в което няма нищо лошо, но вече не са част от това, което можем да квалифицираме като дясно. Имаме и крайно дясно, то е представено от българските националисти, при които също пък наблюдаваме тенденция, при част от крайната десница при нас да се адаптират към европейския начин на мислене и да минават по към центъра в лицето примерно  на ВМРО, която става една сериозна европейска партия.

Водещ: Разговори помним водихте и с тях, да очакваме ли изненади на местно ниво?

Илия Лазаров: Работим, водили сме различни разговори с различни партии и на места ще си партнираме и с тях, естествено. Защото ние имаме свобода на действие на местните структури. Но като цяло нашето ръководство ще стимулира партньорството с ГЕРБ.

Водещ: Казахте в началото, партньорството ще обхване един пълен цикъл от избори. Може ли един евентуален предстоящ добър резултат да убеди скептиците, хората, които все още малко не са съгласни с това сдружаване?

Илия Лазаров: Ами то винаги има хора, които не са съгласни, това е съвсем  нормално. На европейските избори много хора твърдят, че част от симпатизантите на СДС са гласували за „Демократична България“. Това е един факт, но те не беше голяма част. Същевременно пък много голяма част от симпатизантите на СДС, които не виждаха смисъл да гласуват поради смятане, че те ще си хвърлят гласа на вятъра, ако СДС не премине бариерата- гласуваха. И различните социолози даваха различни анализи, че между 60, 70, 80 хиляди души са гласували за СДС именно заради общата листа.

Водещ: Очевидно е, че към момента партньорството между СДС и ГЕРБ се развива с правилните и печеливши темпове, но въпреки че характерът на това сдружаване не е задължителен, има ли една доза притеснение сред структурите, че може би горчив опит от предишни десни обединения може да се преповтори в даден момент?

Илия Лазаров: Има една известна предпазливост, защото факт е, че това, което беше Реформаторския блок, преди това Синя коалиция, това бяха едни доста политически смислени обединения, но в личностен план много изкуствени. Имаше едно перманентно надлъгване, опити за надделяване на едни над други. Тук в нашето сдружаване с ГЕРБ има едно много нормално партньорство между нас и тях. В интерес на истината, ако мога така да квалифицирам, ГЕРБ като по-големия партньор, с по-голямата електорална тежест, се държи изключително джентълменски.

Водещ: За финал, г-н Лазаров, знаете структурите на СДС в Пловдив излязоха с едно писмо, в което търсиха отговори на някои важни въпроси конкретно от председателя г-н Христов. Те питаха дали СДС е поело ангажимент за нерегистрация в ЦИК. Въпрос, на който вече вие дадохте отговор. Имаха и притеснения относно финансирането на партията. Има ли действително поводи за различен род притеснения в структурите на Съюза?

Илия Лазаров: Аз имам малко по-крайно отношение към тези структури, които излязоха с това отворено писмо в Пловдив. Това са структури, които през годините не са давали никакви резултати. Били са обгрижвани от редица председатели, като се започне от Емил Кабаиванов и се мине през Божидар Лукарски. Винаги са, ако мога да използвам точния термин, дундуркани, ухажвани. Давали са изключително слаби резултати, в Пловдив ние нямаме нито един общински съветник благодарение именно на тези структури. Те са импотентни. Пловдив като интелигенция не ги припознава и аз не смятам, че трябва да им се обръща сериозно внимание. Те с това свое писмо се опитват да рекетират ръководството. Докато аз съм главен секретар, такова нещо не може да се случи. Няма да им се дава никакво основание. Има си правила, има си устав, нещата си вървят по правилата и по устава и шуробаджанащината в този смисъл, който те искат, няма да се случи.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Аудио на: http://focus-radio.net/%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b0%d0%b7-%d1%81%d1%8a%d0%bc-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bd-2/


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор