Николай Александров, СДС-Стара Загора: ГЕРБ ще бъдат наши основни партньори в по-големите населени места от областта

28.08.2019

Николай Александров, областен председател на СДС-Стара Загора в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Господин Александров, усеща се вече стартът на подготовката за местните избори. Вероятно и в Стара Загора това не е изключение. Има ли яснота вече за явяването на СДС на тези местни избори в Стара Загора?

Николай Александров: До голяма степен ние ще следваме политиката на СДС от последните европейски избори. Тоест на тези избори ние имахме едно успешно политическо споразумение с ГЕРБ. Имаме евродепутат в лицето на Александър Йорданов – между впрочем, един доказал се демократ и антикомунист. Водим разговори на територията на Стара Загора с областния координатор на ГЕРБ господин Пламен Йорданов, водим разговори и по останалите 10 общини, в Старозагорска област са 11 общини. Разговаряме с кмета на Казанлък госпожа Галина Стоянова. Засега разговорите се движат нормално. Надявам се, че ще ги приключим също нормално. Подписаното споразумение между ГЕРБ и СДС ще даде яснота до голяма степен и на самите структури на ГЕРБ, тъй като при тях правилата им са по-различни от тези на СДС. Те очакват това споразумение, за да знаят в каква рамка ще се явим заедно на много места. Също държа да подчертая, че това споразумение няма задължителен характер. Има и общини, на които няма да се явим заедно с ГЕРБ, а в други – конфигурации, включително и със собствени кандидати за кмет, различни от ГЕРБ. Но това ще бъдат изключения. Тоест на много малко ще има тази конфигурация.

Водещ: Да разбираме ли, че конкретно за Стара Загора ще бъде подкрепен кандидатът на ГЕРБ?

Николай Александров: До голяма степен да. Ние сме водили разговорите, но няма финално споразумение, тоест сключване на политическа коалиция между СДС и ГЕРБ.

Водещ: Освен с ГЕРБ, очевидно разговорите там са били успешни, проведохте ли такива и с други политически формации?

Николай Александров: Разговарял съм с Демократична България, специално за територията на община Казанлък. Доколкото разбрах от колегата, има решение на Демократична България да се явят в рамките на тази коалиция от три партии. Коалиции, допълващи Демократична България, само със специалното разрешение на двамата съпредседатели, в случая на председателя на ДСБ и на „Да, България“. Така че там нещата ще са трудни. Още повече, че аз и до момента не мога да си обясня отказа на европейските избори от тази конфигурация, наречена дясна. Колко е дясна не е ясно, поради простата причина, че две от партиите в коалицията, от три възможни, едните са Зелените, които по дефиниция не са десни. „Да, България“ заяви, че не са дясна партия, а някаква друга. Разговаряме с ВМРО, разговаряме с НФСБ, разговаряме и с други партии от политическия спектър, земеделците, разбира се. Но пак подчертавам, основният наш политически партньор на местните избори ще бъде ГЕРБ.

Водещ: В тази връзка, какви са впечатленията ви от сегашния кмет на Стара Загора господин Тодоров, два пъти преизбиран за кметското място?

Николай Александров: Аз трудно мога да прогнозирам какво ще се случи, в крайна сметка затова има избори, но категорично заявявам, че господин Тодоров направи много за Стара Загора, това е видимо. Стара Загора се преобрази. Разбира се, че има и неща, които подлежат на критика, но в крайна сметка, който не работи, той не греши. Мисля, че ще подкрепим категорично кандидатурата на господин Тодоров за кмет трети мандат на Стара Загора. И съответно се надявам и вярвам, че ще имаме и обща листа, специално за община Стара Загора, както и за Казанлък, да подчертая. Да не забравяме, че все пак аз съм от Казанлък, живея в Казанлък, макар че съм областен председател на СДС-Стара Загора, и впечатленията ми от госпожа Стоянова са много добри. Още повече, че когато виждаме обявените кандидати до момента, аз не виждам сериозна алтернатива. Само давам пример, че все още основният наш опонент – БСП, не е издигнал кандидатура за Казанлък, а остават два месеца до изборите и по-малко от месец за началото на кампанията. Считам, че такова едно отношение, тоест неиздигането на кандидат, все пак трябва да има предкампания, хората да го опознаят и т.н., считам, че е доста несериозно. Ще го видим все пак, когато го обявят, но досега трябваше да бъде издигнат, за да знаем кой е опонентът и всъщност да дадем някаква реална оценка на битката между десните и левите в Казанлък. Моята прогноза е, че ГЕРБ и СДС в коалиция ще победи отново, досегашният градоначалник Галина Стоянова ще има трети мандат.

Водещ: Предстои битка обаче и за общинските съвети и членовете там. Какви са шансовете на СДС, как ги оценявате?

Николай Александров: Аз смятам, че ще подобрим резултата си от предишните местни избори. На няколко места в областта ще се явим самостоятелно и в други коалиции, говоря за много малките населени места. За големите, като Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Павел баня, ще бъдем заедно с ГЕРБ, поне на този етап. Нищо окончателно няма, но разговорите, които водим, са много положителни.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Аудио на: http://focus-radio.net/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b0-4/


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор