Теодор Петков, кмет на район „Витоша“: През септември ще имаме решение, което ще ограничи застрояването на места без канализация

20.08.2019

Теодор Петков, кмет на столичния район „Витоша“ и зам.-председател на СДС в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

Водещ: Господин Петков, първо поглед към една от последните теми. След протести, помним, на жители от няколко населени места от края на месец юни, тогава беше взето решение за запазване реверсивното движение през „Владая“. Вие малко по-късно анонсирахте, че през месец август ще се проведе и обсъждане по темата. Състоя ли се вече то?

Теодор Петков: Взехме решение, че се запазва реверсивното движение само в дните, които са по-натоварени. Реално в три от дните няма реверсивно решение, които са с по-малка натовареност през седмицата – сряда, четвъртък, вторник, макар че понякога се налага в някои от дните да се пусне такова движение. Но за да проведем общественото обсъждане ни трябва одобреният проект за новата организация на движение, която АПИ предлага от октомври месец. Пуснали сме писмо до АПИ, но до момента все още не ни е представен този проект. Разговарях с единия от членовете на Управителния съвет на АПИ, който ще ми даде отговор какво се случва с този проект. За да обсъждаме нещо, трябва да гледаме одобрения проект. Така че това е проблемът.

Водещ: Вярвате ли, че ще се постигне необходимият компромис в близко бъдеще?

Теодор Петков: Аз се надявам, лично мен не ме вълнуват жителите на другите градове извън София, аз съм кмет на жителите на Район „Витоша“ и реално защитавам техния интерес. Противопоставянето между жителите от „Владая“ и Мърчаево с тези на Княжево мен лично не ме устройва. Трябва да търсим някакъв компромисен вариант. Междувременно обезщенията, които бяхме поели към жителите на „Мала Кория“ сме ги осигурили. В момента вече сме на финал с изпълнението на тротоара, който им бяхме обещали, и поставянето на светофара за излизане от квартал „Мала Кория“. Така че е въпрос на няколко седмици тези неща вече да са изцяло изпълнени.

Водещ: Наскоро инициирахте и подписка срещу строежа на кооперация в район „Витоша“. Какви са мотивите ви? Колко сериозен проблем е това за района?

Теодор Петков: Аз очаквах повече хора да се подпишат в тази подписка. Ние вече спряхме да набираме подписи, до края на месец юли продължи подписката, така бяхме обявили. Имаме около 1800 подписа и на електронния вариант, и през координаторите на кварталите. Очаквах по-голяма активност от страна на гражданите. Може би пък, на някой от гражданите само да ни се струва, че това презастрояване е проблем, за някой може да не е такъв проблем. В крайна сметка това всеки си го преценява сам за себе си. Друг е въпросът, че аз не искам да се сторят кооперации в района, но след като законът го позволява, това е възможност, която не можем  да спрем. Веднага започнах  разговори с главния архитект на София, той направи работна група, с госпожа Фандъкова коментирахме тези въпроси. Мисля, че подготвяме едно решение, нека окончателно да бъде изготвено като предложение и ще го разберете. Решението ще ограничи възможността за застрояване там, където няма канализация. Но в момента работим по този казус, както ви казах, с ръководството на направление „Архитектура и градоустройство“, с кмета на София и предполагам, че през септември месец ще имаме готов текст и вариант на това, което предлагаме.

Водещ: Към момента какви са законовите рамки на позволените строежи на кооперации в района?

Теодор Петков: Това, което позволява Общия устройствен план. Липсата на канализация, казва, че на всичко с кота корниз трябва да му се обърне сериозно внимание. Кота корниз е там, откъдето сградата започва да се стеснява под 45 градуса и е възможно да бъдат заустени във водопътни изградни ями. Така че каквото позволява закона, общо устройствен план, това са възможностите и ние ги спазваме. Казвам го многократно, издаваме най-много разрешения за строеж в София, почти всичките са проверявани от органите от РДНСК и главният архитект на района няма актове, с които да констатира, че незаконосъобразно е издал някое от разрешенията за строеж. Така че всичко е в рамките на закона.

Водещ: Казвате 1800 подписа са събрани до момента. Очаквали сте и по-голяма активност. Успяхте ли да проведете разговори с жителите на района, в крайна сметка да обясните и вашите мотиви, да чуете тяхната гледна точка за развитието и облика на „Витоша“?

Теодор Петков: Този разговор ще го водим, но мисля че август месец не е подходящият месец за такива разговори. Най-вероятно това ще се случи през септември месец, след като обобщим всичко като резултати, след като стигнем и до предложенията, които работната група, заедно с архитект Здравков и с кмета на София госпожа Фандъкова, са съгласували и стигнем до някакви решения и предложения.

Водещ: С вас неведнъж сме разговаряли в посока на това, че районът на „Витоша“ има по-специфични проблеми. Знаем, едни от тях са недостигът на детски градини, училища – тема, с която обаче сериозно се ангажирахте през последните месеци. Направи се немалко и за образователната инфраструктура. Налице ли са вече добрите резултати?

Теодор Петков: Аз разбирам гражданите, които непрекъснато искат все повече и все повече. Мисля, че в мандата, който приключваме, относно образователната инфраструктура сме обърнали толкова внимание, колкото сигурно последните 20 години не е обръщано. Построихме две нови детски градини в „Бояна“ и „Драгалевци“. В момента правим разширение на две детски градини в „Княжево“ и в „Павлово“ и то доста големи разширения. Предстои през месец септември, началото на октомври да направим първа копка на разширение на детската градина във „Владая“. Това са пет детски градини в рамките на три години и половина – четири, за които реално управлявам района. Както обещах към жителите на района, към края на мандата няма да остане несанирано училище в района. Програмата, по която кандидатствахме и от която имаме одобрение вече за този проект, предвижда санирания на две от училищата поетапно. В момента санираме училището във „Владая“, това беше единственото училище през тази година, което излезна в дървена ваканция, затова трябваше първо него да го санираме. Имаме готов спечелен проект за саниране на второ училище, с решение на Общински съвет за съфинансиране, но просто програмата на Националния доверителен екофонд, където санираме училището във „Владая“, предвижда първо да завърши санирането на едното училище, да бъде разплатено и чак тогава може да започне санирането на следващ обект. Така че към момента то е със спечелен проект, с разрешение за строеж на проекта. Всичко друго като обещание е абсолютно изпълнено.

Водещ: Очевидно и сериозна работа предстои до края на есенните месеци. Впускате ли се в битката наесен за нов мандат?

Теодор Петков: Да. Имам вече номинация от страна на политическата сила, която представлявам. Благодаря на колегите. Уверение то им и това, което чувам при срещите ми с много хора ме подтиква да се кандидатирам още един път за кмет на Район „Витоша“ за втори мандат.

Водещ: Очевидно вече са и набелязани основните неща, с които ще се заемете при спечелването на евентуален пореден мандат. Кои ще са другите теми, за които ви се иска да се помисли малко повече в предстоящите години?

Теодор Петков: Категорично канализацията, по която много работим. Хората не могат да я видят реално. Изключително много труд и административен, и подготовка влагаме тук в района, експертите на района, за да може евентуално в следващ мандат да започне изграждане на канализацията в район „Витоша“. Това е голям обект и приоритет на нас и на Столична община, който не е от възможностите само на районната администрация. Финансирането ще дойде по европейска програма. Така че това е нещото, на което ще обърнем много внимание, дай Боже, ако спечелим следващ мандат. Освен това, според мен е добре да се помисли за възможността за отваряне на още алтернативни трасета за излизане по околовръстния път, за да не бъдат само натоварени основните въвеждащи и отвеждащи в момента булеварди.

Водещ: Господин Петков, през последните години като че ли се наблюдава една тенденция на покачващи се обществени очаквания и към централната власт, пък и към градоначалниците по места. Важи ли същото и за районните кметове?

Теодор Петков: Категорично. Те няма как да останат настрани. Тъй като хората очакват от кмета да реши всички проблеми, тук е голямото неразбиране от страна на гражданите, живущи в районите на София, че нашите правомощия са доста по-ограничени, отколкото кметове на общини. Те ни сравняват с кметовете дори и на едни по-малки населени места, които са самостоятелни общини. Ние нямаме тези правомощия, този бюджет, тази самостоятелност, която имат колегите по другите общини. И тук е моментът, в който трябва да се търсят някакви законодателни промени. Това съм го казвал нееднократно, заявявам го и към днешна дата. Шансът за по-добро развитие е само даване на самостоятелност на районните администрации.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Аудио на: http://focus-radio.net/%d1%82%d0%b5%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%80-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%be%d1%88%d0%b0-2/


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор