Емил Кабаиванов: Аз съм оптимист, че на няколко десетки общини в България СДС или ще има кмет на общината, или ще има достатъчно на брой общински съветници

31.07.2019

Кметът на Карлово и зам.-председател на СДС Емил Кабаиванов в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“ 

 

Водещ: Г-н, Кабаиванов, след краткото политическо лято наесен предстои подготовката за местните избори. Въпросът сега ще участвате ли в надпреварата за кметския пост на Карлово отново?

Емил Кабаиванов:  Да, аз го заявих. А и това вече за моите съграждани не е някаква изненада. Според мен един действащ кмет трябва няколко месеца преди изборите категорично да е взел своето решение. Така че аз обявих, ще бъда кандидат и се надявам отново съгражданите ми да дадат своята подкрепа и доверието си за мен и за моя екип да продължим да работим за Карлово и за общината.

Водещ: Имате ли подкрепата и на останалите членове в СДС?

Емил Кабаиванов: Да, категорично. Формата, под която ще се явим на следващите избори, ще бъде местна коалиция. Защото за нас е ясно, че едно управление на средно голяма община като Карлово, близо 1000 квадратни километра по територия и 26 населени места, не може и не трябва да бъде чисто тясно политически. Но можеш ли да правиш управление на една община, което да бъде само дясно управление или само ляво, или само центристко. Не е възможно, проблемите в това отношение нямат идеологическа оцветка, а кметът и неговият екип трябва на първо място да познават какви са проблемите на всяко населено място, на всеки квартал и улички в общината. Да дадем инструментариума за бързо решаване на проблемите и да използваме максимално възможностите на финансирането на програмите на ЕС. Това, което ние по моя оценка успяваме да направим в последните два мандата и проектите, които реализирахме, тези, по които работим в момента, и готови за изпълнение проекти, които имаме за следващите пет години, ни дават тази увереност, че ще бъдем полезни. Най-важно е за един кмет и неговия екип да са полезни за времето, през което са избрани за един, два, три и колкото мандата доверие имат от своите съграждани.

Водещ: Можете ли да отсеете най-големите постижения за тези мандати, с които сте и най-горди?

Емил Кабаиванов: Аз съм умерен оптимист и реалист и затова не бих използвал гръмки думи. Само ще кажа, че успяхме да кандидатстваме по всички отворени за кандидатстване европейски програми. Спечелихме по няколко проекта от тях, вследствие на което сме извършили основни ремонти. Това включва подмяна на водопроводи, нов асфалт и нови тротоари на десет улици в Карлово, над 15 улици в населените места извън Карлово. Изградихме нови осем спортни площадки, 16 детски, спортна зала, нова детска градина, няколко парка в Карлово, площадни пространства в големите кметства. В момента тече реконструкция на най-натоварения общински път Карлово- Дъбене- Войнягова и сменяне в 9 кметства 30 километра водопроводи. Това всичко е плод на няколко години проектиране, подготовка за тези проекти. Имаме проекти за следващите пет години, които са предназначени за всяко кметство, за всяко населено място, освен общинския център Карлово.

Водещ: Казахте кметът трябва да е запознат с проблемите на своите съграждани, кои са най-големите проблеми на карловци?

Емил Кабаиванов: Всяко населено място има своята характерна физиономия и исторически дадености, и има и разнородни проблеми. На първо място ние имаме още няколко големи инфраструктурни проекта, които трябва да реализираме. В следващите пет години имаме готови работни проекти. Те са за основен ремонт и реконструкция на общинската пътна мрежа, във всяко населено място ремонт и реконструкция на улици, площадни пространства, подмяна на водопроводи, завършване на канализация, малки пречиствателни станции на Розино, Калофер,  Дъбене, Баня. За общинския център реконструкция на централния градски площад „20 юли“, Градския исторически музей и Народно читалище „Васил Левски 1864 г.“, сградата, която е най-голямата културна институция в града. Имаме зала с 800 места, която предстои да бъде реконструирана, с много осветление, озвучаване, климатизация и всичко необходимо, за да стане тя една модерна и многофункционална зала за жителите на града.

Водещ: Каква е лично вашата мотивация да се впуснете за пореден път в тази надпревара на местните избори?

Емил Кабаиванов: За мен важното е, освен че имаме проекти, освен че екипът, с който работя, има достатъчно опит, пък и енергия да работи по тези проекти, е важно да чувствам подкрепата на моите съграждани. И ежедневната ми връзка с тях чрез срещи, разговори, чрез медии и всички други възможности на модерната комуникация ме зареждат с енергия и ми дават позитив и сили. Усещам, че те ще ме подкрепят и в следващия мандат, за да бъда полезния кмет на Карлово и цялата община, човекът, с който всеки един мой съгражданин може да се чуе, да разговаря и да сподели своя проблем и своята идея за решаване на определен проблем на населеното място или на общинския център.
Водещ: Видяхме успешния проект ГЕРБ-СДС за евровота, това ли е най-вероятният състав и за местните избори?

Емил Кабаиванов: Ние имаме решение на Националния съвет на СДС, че всяка община според своята специфика, ще реши с кого, как, под каква форма да участва в местните избори. Аз мога да кажа, че една от успешните формули на явяване на местни избори са местните коалиции. Колегите от ГЕРБ, с които формираме мнозинство в Общинския съвет вече втори мандат и те участват в управлението на общината, имат зам.-кмет, председател на Общински съвет, те ще имат събрание на 8 август, на което ще решат за явяването си на местните избори. Аз искам да мине тяхното събрание, след като се запозная с тяхното решение дали ще ме подкрепят, или ще издигнат своя кандидатура, тогава ще решим формата, под която да участваме. Но при всички случаи ние ще си партнираме, защото за мен партии и хора, които са идейно близки, организации, които са членове на едно европейско семейства, като ЕНП, които са заедно в местното управление, имат опита и желанието да продължат да работят, трябва да бъдат заедно и в следващия мандат. Конкретната формула ще стане ясна, след като колегите проведат своето събрание. Ние сме в ежедневни разговори, обменяме мисли, идеи как да намерим най-добрата форма, за да имаме мнозинство в Общинския съвет, да постигнем най-добър резултат за кмет на общината и да имаме повече кметове на кметства в Община Карлово.

Водещ: Оптимист ли сте, че на тези местни избори СДС ще докажете, че именно там е силата ви?

Емил Кабаиванов: Аз съм оптимист, че на няколко десетки общини в България СДС или ще има кмет на общината, или ще има достатъчно на брой общински съветници, за да бъде фактор в това, което ще се случва в българското местно самоуправление. Съюзът на демократичните сили има организации и запазени ядра във всички общини на България. Така че заедно с партньорите, с които ще се явим, ние според мен ще направим един добър резултат, за да може дясно-центърът в България да има стабилни позиции в местната власт. На много места ще бъдем заедно с ГЕРБ, както бяхме на европейските избори – под различна форма, но ще бъдем заедно. Така че съм убеден в добрия резултат на местните избори за Съюза на демократичните сили и за по-голямата дясно-центристка партия ГЕРБ.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Аудио на: http://focus-radio.net/%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bb-%d0%ba%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%bd/


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор