СДС: Бизнесът не трябва да става жертва на игрите с цената на тока и на интереси, свързани с АЕЦ „Белене“

11.07.2019

ПОЗИЦИЯ НА СДС

 

През последните 8-9 месеца сме свидетели на рязко повишаване цената на тока за индустрията. Това се обяснява с дефицит, но не се казва, че той е изкуствен, търговски, а не заради липса на производствени мощности на електроенергия.

 

Причините за това поскъпване според нас са две. От една страна, някой прави свръхпечалба от цената на тока, а от друга – това е пореден опит да се убеди обществото, че има дефицит на електроенергия и трябва да се рестартира АЕЦ „Белене“.

 

Това не е вярно! България има в излишък мощности, които задоволяват не само нашата икономика. Само за последната година и половин са изнесени близо 11 млн. киловатчаса електроенергия, на стойност около 860 млн. лева, т.е. на цена около 80 лв. на киловатчас. Това са доста по-ниски стойности в сравнение с достигнатите у нас 200 лв. (своеобразен връх при цените на електроенергия в ЕС). Въпросът е защо част от тази електроенергия не остава за българската индустрия, а се изнася, като се има предвид и факта, че половината от нея е субсидирана.

 

За СДС българската индустрия е много по-важна, отколкото печалбата на търговците. Бизнесът не трябва да става жертва на игрите с цената на тока и на интереси, свързани с АЕЦ „Белене“.

 

Ние многократно сме заявявали, че национален приоритет трябва да бъде повишаването на доходите, а това може да стане само, ако има работеща икономика, която зависи от развитата индустрия. Но как да развиваме индустрията, когато спекулативно се повишават цените на електроенергията, която тя ползва?!

 

Допусканите спекулации с цената на свободния пазар на електрическа енергия не са от полза нито на българската индустрия, нито на бизнеса, нито на икономиката, нито на гражданите.

 

Затова призоваваме правителството:

- да ограничи и изключи спекулантите от пазара;

- да стартира възможно най-бързо нова платформа за големите индустриални ползватели, каквото намерение заяви;

- да регламентира начина на доставяне на електрическа енергия с производителите, с цел осигуряване на нужните количества на пазара;

 

По този начин достигнатите пикови цени, особено при договорите „ден напред“, ще бъдат ограничени.

 

Ако не се реши този въпрос, енергоемката икономика на България ще става все по-неконкурентноспособна, а това ще се отрази и на цените на стоките, които произвежда.

 

Освен това, СДС е на мнение, че исканията за дерегулация на пазара на електроенергия за бита и освобождаването на цените, не е най-доброто решение. Според нас, вместо дерегулация, трябва да има справедлива регулация – консуматорите на битова електроенергия да бъдат разделени на групи. Тези, които ползват минималните необходими количества и имат финансови затруднения, да плащат по-ниска цена, а живеещите в палати с покрити басейни, с консумация на ток колкото малко предприятие, да плащат по-високи цени.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор