Илия Лазаров: Партията даде своя принос, за да не пробият антиевропейските партии в ЕП

06.06.2019

Главният секретар на СДС Илия Лазаров в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Господин Лазаров, след първоначалната еуфория след изборите как тълкувате вота?

Илия Лазаров: От гледна точка на СДС резултатите са прекрасни. Изпълнена беше нашата първа и основна цел БСП да не може да промени статуквото в България и да дойде на власт. Десницата има явен превес, така че не може да се използват европейските избори за вътрешнодържавна промяна. Второто нещо, което е важно за нас е, че постигнахме нашата цел, имаме своя евродепутат. От анализа, който направихме, от гледна точка общия брой на преференциите, генерирани от СДС, те са около 20 000. Това  автоматически означава, ако приемем пропорцията, че около една трета в листата на ГЕРБ и СДС са гласували с преференции, това означава някъде около 60-70 хиляди гласа принос на СДС в нашата обща листа. А за нас е въпрос на чест да покажем, че сме помогнали именно за това, което ви казах – БСП да не може да дойде на власт.

Водещ: Казвате, първите цели, поставени от СДС, са изпълнени. Ще успеете ли обаче чрез вече и новия представител в Европейския парламент от СДС, по най-ефективния начин да се използвате механизмите за органа, така че да се изпълнят и останалите заложени цели?

Илия Лазаров: Александър Йорданов е един от опитните политици в историята на България. Той беше два пъти посланик, един път в Полша, втори път в Македония, беше председател на парламента, беше шеф на Комисията по външна политика в 36-то Народно събрание, председател на Народното събрание. Смятаме, че неговите качества са доказани през годините и той може да бъде полезен в сферата на външната политика, общоевропейската сигурност, атлантическата интеграция. Има какво да допринесе, така че ние му вярваме и се гордеем с това, че беше избран.

Водещ: Предстои обаче новият състав на Европейския парламент да работи при едни променени условия, създадени в немалка част и от Брекзит. Кои ще са най-големите предизвикателства пред новите евродепутати?

Илия Лазаров: Брекзит е една сложна процедура, която предстои. Пред евродепутатите ще има много сериозни въпроси за решаване, това е самата истина. Първият въпрос, който трябва да се реши – как ще върви напред ЕС, как ще се интегрира все повече и повече. И трябва да се намерят различни допирни точки. Виждаме, че той е доста пъстър. ЕНП е най-голямата политическа фракция вътре в този парламент, но ПЕС са представени, Либералите са представени, Зелените са представени, и има националистически или дори откровено антиевропейски партии, които са представени. Слава Богу те не можаха да вземат превес, което пък прогнозираха анализаторите. Ние в България дадохме своя принос за това, включително и СДС, за да не може антиевропейски партии да пробият и да имат свои представители в Европейския парламент. Първото нещо, което трябва да направи Европейският парламент, е да излъчи своето ръководство. Впоследствие вече ще се участва във формирането на новата комисия и на новите ръководни органи на Европейския съюз. Това е един процес, който ще завърши към началото на следващата година.

Водещ: В сравнение с предходните европейски избори, представителите, които изпратихме там, сегашният нов състав на Европейския парламент вдъхва ли повече доверие за добре свършена работа най-вече по въпросите, вълнуващи страната ни?

Илия Лазаров: Предполагам, че ще може да свърши част от тях. Специално депутатите от ГЕРБ и СДС със сигурност са хора, които са насочени към това да си свършат своите ангажименти, които ще работят първо за България, тъй като в Европейския парламент тяснопартийни интереси трудно могат да се защитават. За съжаление ще имаме и такива представители, които ще се опитат да очернят България, тъй като те не могат да реализират своите политически амбиции в България и ще ползват различни форми за дискредитиране на сегашното управление на България. Ние бяхме свидетели, че Светослав Малинов подаде жалба срещу автомагистрала „Струма“ – нещо, което не му правеше чест. Ще има сигурно и подобни действия от Елена Йончева. Да се надяваме, че няма да се сбъднат тези пророчества, да се надяваме, че българското ще надделее в тях и всички заедно ще работят за по-добро бъдеще на България.

Водещ: Редица анализатори отчетоха това съвместно явяване на ГЕРБ и СДС като изключително ползотворно. Очевидно го доказват и крайните резултати. Как обаче спомогнаха тези избори за редиците на СДС, какво се промени след тях?

Илия Лазаров: СДС показа своята жизненост 30 години след своето създаване. То беше създадено като основна цел да промени системата, да изкара от управлението на държавата първоначално БКП, впоследствие БСП. И ние този път доказахме, че сме твърдо зад тази наша основна цел да не допуснем завръщане на БСП на власт, успяхме и да го постигнем на тези избори. За съжаление десницата не беше достатъчно обединена. Можеше да имаме доста по-добри резултати. Призивът на Жозеф Дол беше много точен. Смятам, че ако се бяха обединили всички партии, които са членки на ЕНП в България, в такъв формат, щяхме да постигнем много по-добър резултат. Колегите от „Демократична България“ припознаваха като по-голяма политически противник нашата коалиция – ГЕРБ и СДС, даже се опитаха да откраднат нашите символи – нещо, което не им прави чест. Но за съжаление това е политическият живот у нас, ние приемаме тези реалности. И, както се казва, не бих искал да съм на тяхно място, да влизам по милост в ЕП, на базата на това, че гласовете, които са „не подкрепям никого“ не са ги броили, и по този начин те влизат през задния вход в Европейския парламент.

Водещ: Чухме думите на господин Йорданов. Той приветства успеха на „Демократична България“.

Илия Лазаров: Той приветства това, че е по-добре да има представител на „Демократична България“ в Европейския парламент, отколкото представител от БСП. Това е безспорно. В интерес на истината Радан Кънев беше един от хората, който искаше да има обединение на десницата, но партийните вождове в трите формации не пожелаха това нещо.

Водещ: Можеше ли да се очаква един по-добър резултат на тези избори, ако се беше постигнало това обединение, ако преговорите в крайна сметка с „Демократична България“ бяха успешни?

Илия Лазаров: Мисля, че можеше да се постигне един доста по-добър резултат, ако бяхме се явили всичките формации от ЕНП заедно в една общоевропейска листа, която да бъде с европейска насоченост, с европейско говорене и ако дебатът беше европейски. За съжаление не само колегите от „Демократична България“, БСП също изместиха дебата на вътрешнополитическа основа, което не им донесе очаквания резултат. При тях затова е разочарованието такова голямо, защото те си поставиха за цел да съборят сегашното управление, а се видя, че това не може да бъде постигнато.

Водещ: Тази липса на европейски дебат, на темата за Европа изобщо по време предизборна кампания, ще бъде ли в крайна сметка в ущърб на българските избиратели, незнаейки кого са изпратили в Брюксел?

Илия Лазаров: Да, абсолютно сте права, ще бъде в ущърб. Защото ние не заложихме национални жалони, национални цели, които трябва да постигаме всички заедно в Европейския парламент и които да бъдат важни. И сега дано тази група от 17 избрани наши европейски депутати да работи заедно. Да се надяваме, че разумът ще надделее в тази посока.

Водещ: Припомням на нашите слушатели думи на господин Румен Христов. Той обясни, че удари по време на кампанията е имало, не обаче от опонентите, а от хора, опитващи да се облагодетелстват от цялата ситуация. За удари от и към партията ли става въпрос?

Илия Лазаров: Да. Колеги, които са били на различни позиции в СДС не им прави чест да говорят неверни неща. Конкретно нашият председател приема малко по-емоционално. За съжаление това са хора, които трайно са преминали в политическата история. Аз не им отдавам никакво значение.

Водещ: Погледите са вперени към местния вот наесен. Знаем, това коалиране с ГЕРБ беше единствено за европейските избори. Оттук нататък какво предстои?

Илия Лазаров: Имаме решение на нашия Национален съвет от миналата година април месец, че нашите местни структури навсякъде ще решават как да се явяват. Ние ще стимулираме съвместното явяване заедно с ГЕРБ. Отсега мога да ви кажа, че на много места нашите хора ще участват заедно с представителите на ГЕРБ и ще имат общи кандидатури, общи листи. Има места, където на базата на лични конфликти не се разбират и няма да се случи. Там обяснимо е, че зорлем не можем да ги съберем и няма смисъл, защото няма да даде добър резултат. Но в по-голямата част и в почти всички големи градове това е, което ние очакваме. Ще се радваме, ако десницата е доста по-обединена на местните избори. Факт е, че към днешна дата, ако погледнем всичките областни центрове и областни градове са доминирани от десницата. Няма нито един представител на БСП. Имаме само в Кърджали представител на ДПС, но те са също център-дясно, либерална партия. А бившият Реформаторски блок има четири представителя, СДС от които има двама кмета, единият с 20-годишен стаж – на Монтана.

Водещ: Всичко това навежда ли на мисълта, че общественото доверие към СДС се възражда?

Илия Лазаров: Да, има една потребност от възвръщане на емоцията на прехода, на ценностите, които заложихме. В крайна сметка ние сменихме системата навремето не с идеята просто да сменим системата, а основната наша цел беше хората да живеят по-добре. Да, не става изведнъж. Постигнахме много. Постигнахме това да влезем в Европейския съюз, ние сме в най-богатия клуб в света. Да, може да сме на последно място, но живеем в най-богатия клуб. Ние сме най-изостаналата в рамките на Европейския съюз икономически държава, именно защото ни управляваше на няколко пъти БСП, която ни връщаше постоянно обратно от първи клас да започваме. Ако нямаше управлението на Жан Виденов, ако нямаше Лукановата зима, ние щяхме да бъдем доста по-напред, както са другите държави от Източна Европа. Но ние 1997 година започнахме оттам, откъдето другите държави от Централна и Източна Европа започнаха през 1989-1990 година. Това са едни седем години изоставане. Няма как да искаме да сме по-напред. Тези седем години трябва да се наваксат, а те не се наваксват с магическа пръчка. А утре, ако поради някакво стечение на обстоятелствата БСП отново управлява, няма защо отново да се чудим защо сме пак на опашката.

Водещ: Говорейки си за управление след добрите резултати на европейските избори и след евентуални такива на местните, ще докаже ли СДС, че е готов да влезе във властта и да поеме управлението?

Илия Лазаров: Сегашното ръководство на СДС си е поставило за цел да се представим добре, както го направихме на европейските избори. Предстоят ни местни избори, на които съм убеден, че ще се представим добре, защото традиционно СДС е най-силно именно на тях. И след това ни предстоят, живот и здраве, когато му дойде времето, парламентарни избори, където ние се надяваме отново да покажем нашите възгледи, да предложим на българите нашата програма. Тя в момента е ориентирана основно към това как да се повишават доходите на обикновените хора и как да се подобрява икономическото благосъстояние на страната. Това само по този начин може да стане – чрез вдигане на брутния национален продукт. Това звучи много абстрактно за хората, но това означава просто икономиката да работи. Когато икономиката работи, има пари за заплати, има пари за пенсии, има пари за всичко. Ако икономиката не работи, няма откъде да дойдат тези пари. Кой както иска да ги разпределя, като няма пари, няма разпределение.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Аудио на: http://focus-radio.net/%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%be%d1%8f-%d0%bf%d1%80-2/


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор